Déjà vu met biotechnologie

Koersexplosies van 377 of 412 procent. Een flink aantal nieuwe beursnoteringen. Biotechaandelen beginnen gelijkenissen te tonen met de internetbubbel. Een gewaarschuwd belegger telt voor twee.

Jeffrey Schumacher, CFA 25 februari, 2014 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn

Heeft u in 2013 belegd in Biocryst Pharmaceuticals of Insys Therapeutics? Indien u deze namen in uw portefeuille had, dan is dit een felicitatie waard. Deze aandelen explodeerden vorig jaar, en stegen met respectievelijk 412 procent en 377 procent. Rendementen die doen denken aan het dotcom-tijdperk. Hoewel de internethype al een tijd achter ons ligt, is er een nieuwe sector die in de afgelopen jaren dit soort weerzinwekkende rendementen heeft laten zien. De biotechologiesector heeft momentum. Hoewel het twee totaal verschillende industrieën zijn, beginnen de ontwikkelingen bij biotechaandelen gelijkenissen te tonen met de internetbubbel. Een gewaarschuwd belegger telt voor twee.

De Nasdaq Biotechnology index realiseerde in 2013 een rendement van 58,32 procent en troefde daarmee traditionele sectoren zoals energie en telecom duidelijk af. Het jaar 2012 was ook al een uitstekend jaar voor de sector, waarin de Nasdaq Biotechnology index een fraai rendement van 29,93 procent bij elkaar sprokkelde. Vertrouwen in de productenpijplijn, een toenemend aantal goedkeuringen van medicijnen en de kans op een overname door een grote farmaceut tegen een vette premie zijn factoren die de koersen van biotechbedrijven naar grote hoogten stuwen. 

De toestroom van beleggers heeft zijn effect op biotechaandelen niet gemist. Het aantal nieuwe beursnoteringen van biotechbedrijven zit stevig in de lift. De 40 nieuwe noteringen in 2013 op de Amerikaanse beurs, het epicentrum van biotechbedrijven, onderstrepen het momentum van de sector. Dat beleggers gretig de aandelen inslaan blijkt wel uit de beursintroductie van Dicerna Pharmaceuticals in januari van dit jaar. Het aandeel steeg 207 procent op de eerste handelsdag. Dit was meteen de succesvolste biotech-IPO sinds 2000.

Alles-of-niets gok

De toekomst van deze vaak kleine bedrijven is echter zeer lastig te voorspellen. Het grote risico is dat deze ondernemingen zich vaak concentreren op één specifiek geneesmiddel. Daarnaast is het lange traject waarin een geneesmiddel wordt ontwikkeld, getest, goedgekeurd en ook daadwerkelijk op de markt komt een hobbelige route vol onzekerheden. Een bedrijf dat zich in de fase van klinische studies bevindt, heeft uiteindelijk minder dan vijf procent kans dat het geneesmiddel ook daadwerkelijk wordt goedgekeurd en op de markt komt. Maar als het eenmaal is gelukt, dan is het meteen een potentiële kaskraker waarbij een miljardenkasstroom tot de mogelijkheden behoord. Een alles-of-niets gok.

Beleggers (of speculanten) zijn echter bereid om fors te betalen voor deze potentiële toppers. De waarderingen voor biotechaandelen zijn in de afgelopen drie jaar hard opgelopen. De Nasdaq Biotechnology index had in 2011 nog een koers/winst verhouding van 17, nu is dat 34. En dat is nog slechts een gemiddelde van de index. Voor individuele aandelen zijn K/W’s van boven de 50 geen uitzondering. 

Van euforie naar deceptie

De euforie kan in de biotechsector echter snel omslaan in diepe teleurstelling. Ariad Pharmeceuticals daalde fors toen de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het testen van een nieuw ontwikkeld medicijn tegen kanker opschortte nadat patiënten veel bijwerkingen kregen. Het aandeel verloor 66 procent. Op één handelsdag. Amarin Corporation overkwam hetzelfde, waarbij de FDA het bredere gebruik van haar kernproduct Vascepa tegenhield, waarna het aandeel direct meer dan halveerde.

Beleggers zijn bereid heel veel te betalen voor een bedrijf dat vaak niet eens een product heeft, maar werkt aan een mogelijke groeibriljant die de wereld kan veranderen. De slagingskans is echter ontzettend klein. Hoewel enkele biotechbedrijven succesvol zullen zijn, zullen er velen de eindstreep niet halen. Waar heb ik dat eerder gezien? This time it is different? Voor mij is het meer een déjà vu.

Indien u het aandurft om in de biotechsector te beleggen, doe dat dan op een verstandige manier. Spreiding is het devies. Een goede manier om de gewenste spreiding te verkrijgen is door te beleggen in een beleggingsfonds dat zich toelegt op de biotechsector. In onderstaande tabel een overzicht van de mogelijkheden.

Biotech fondsen

Lees ook

Beleggingsfonds van de week: Pictet-Biotech

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten