Voetstuk

Fondshuizen gaan krampachtig om met het vertrek van een fondsbeheerder. Eerst staat hij nog op een voetstuk en ís hij het fonds, dan wordt gedaan alsof zijn rol wel meeviel. Dit doet onrecht aan de persoon in kwestie en aan beleggers.

San Lie 03 maart, 2014 | 9:43
Facebook Twitter LinkedIn

Het is opvallend hoe krampachtig er soms wordt omgegaan met nieuws rondom het vertrek van bekende fondsmanagers, terwijl hun rol vaak achteraf door de fondshuizen wordt gebagatalliseerd. Het ene moment worden ze op een voetstuk geplaatst, zijn hun inzichten goud waard en zijn ze bij alle belangrijke beslissingen betrokken. Op het moment dat ze hun vertrek aankondigen, blijkt echter dat hun betrokkenheid wel meeviel, dat het eigenlijk meer een teambenadering was en dat er aan het beleggingsproces niets verandert. Alle registers worden opengetrokken om te voorkomen dat beleggers zich zorgen gaan maken en hun geld naar de concurrent brengen.

Het vorige maand door mij aangehaalde voorbeeld van het vertrek van Rob Drijkoningen bij ING Investment Management is inmiddels een klassieker. Nadat er in eerste instantie ‘slechts’ vijf collega’s met hem mee leken te gaan, bleken dit er uiteindelijk 17 te zijn. Miljarden vloeiden weg uit het fonds in obligaties uit opkomende landen (emerging market debt) dat hij leidde bij ING.

Een ander voorbeeld is het vertrek van Alex Otto bij Delta Lloyd Asset Management. Het fondshuis meldde het vertrek van hun topman weliswaar zelf, maar zijn actieve betrokkenheid bij de zeer bekende 'Deelnemingen strategieën' bleek op dat moment opeens een stuk kleiner dan eerder het geval leek te zijn. Voldoende reden om onze Analyst Rating op de fondsen voorlopig Under Review te zetten. En de reden van het eerder deze week aangekondigde vertrek van Artino Janssen, beheerder van de Robeco Mixfondsen, is ook in nevelen gehuld.

Niemand is onmisbaar, en iedereen is op termijn vervangbaar, maar uiteindelijk maken mensen toch het verschil. Iedere zichzelf respecterende werknemer, fondsmanager of niet, zet zijn of haar eigen accenten, een kwestie van beroepstrots. Het wegzetten van een vertrokken fondsmanager als zijnde slechts een klein, minuscuul schakeltje in een groter geheel is niet alleen kwetsend voor de persoon in kwestie, maar doet ook onrecht aan de realiteit.


Lees ook
Morningstar plaatst Robeco Mixfondsen 'Under Review'

Morningstar zet Delta Lloyd Deelnemingen Fondsen 'Under Review'

De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten