Scenario's voor 2014: tussen een explosie van emerging markets en een voortzetting van de zucht naar risicovolle activa

Een verhit debat over de vooruitzichten voor financiële markten op de Morningstar Investment Conference Europe. Hoe te investeren in een omgeving met lage rente?

Ali Masarwah 04 april, 2014 | 12:25
Facebook Twitter LinkedIn

Gaan de financiële markten naar een hoger niveau van volatiliteit, zal de aandelenrally aanhouden en/of blijven beleggers zich richten op high yield obligaties? Het debat met beleggingsprofessionals Asoka Wöhrmann, Arnab Das en David Zahn op de Morningstar Investment Conference Europe vorige week in Amsterdam ging over de verwachtingen voor de rest van het jaar. Het begon positief, maar de stemming werd gedrukt door de gebeurtenissen in Oekraïne. Op het eind presteerden veilige-haven-obligaties in het eerste kwartaal beter dan aandelen in de meeste Europese markten.

"Aandelen zijn niet goedkoop, maar we zijn nog zeker niet in de buurt van 1999", merkte Asoka Wöhrmann (co-chief investment officer bij Deutsche Asset and Wealth Management) op, verwijzend naar de extreme waarderingen in de hoogtijdagen van de technologiezeepbel. "Europese aandelen hebben nog steeds opwaarts potentieel." De portefeuilles van DeAWM zijn momenteel overwogen in Europese aandelen naarmate het herstelverhaal van landen in de periferie uit de eurozone zich voortzet, aldus Wöhrmann.

Bedrijfsobligaties en high yield obligaties staan ook op de agenda van portefeuillemanagers van DeAWM. Aangezien de huidige lage rentestand nog wel enige tijd zal voortduren is het nemen van risico's de enige manier om rendement te bereiken, stelt Wöhrmann.

De positieve visie op aandelen geldt echter niet voor alle regio’s en risico’s doemen op in opkomende markten. Aandelen uit emerging markets worden "met een reden" met korting verhandeld, aldus Wöhrmann. Met verkiezingen in het vooruitzicht in India en de sudderende crisis in Oekraïne blijven de portefeuilles van DeAWM "substantieel" onderwogen in opkomende markten. Wöhrmann voegt er aan toe: "We zijn op zoek naar een katalysator die een herstel van aandelen uit opkomende markten signaleert zoals het geval was met Europese aandelen die hun rally zo'n 18 maanden geleden begonnen."

Acroniembeleggen
Een iets andere visie op de huidige economische situatie en op de vooruitzichten voor de wereldwijde financiële markten werd gepresenteerd door Arnab Das van economisch onderzoeksbureau en beleggingsadviseur Das Capital. Volgens Das is "de thesis van de snelle inhaalbeweging van de opkomende markten en hun conversieproces ingestort". Hij voegt er aan toe, dat het aantal landen dat er in geslaagd is om zich te transformeren naar een ontwikkelde economie zoals Singapore, Spanje en Griekenland “beperkt is en vooral heeft geprofiteerd van speciale situaties zoals het lidmaatschap van de Europese Unie en de status van stadstaat in een snel groeiende regio.”

Das uitte vernietigende kritiek op de beleggingssector die “beleggen in acroniemen populair maakte” en met BRIC-fondsen het startsein gaf voor een serie nieuwe beleggingsfondsen. "Het BRIC-concept heeft geen enkele zin omdat deze landen geen gemeenschappelijke deler hebben", benadrukte Das en merkte op dat hetzelfde geldt voor de nieuwe generatie van opkomende-markten-fondsen met een focus op "Next 11" of "frontier markets". Volgens hem zijn de aanbevelingen veranderd in waarschuwingen voor de "Fragile Five".

Das kwam met sobere vooruitzichten voor het herstel van opkomende markten. "Welke overheden zullen er in slagen om het juiste te doen voor het land en de verkeerde dingen voor zichzelf met het doorvoeren van sociale, politieke en economische hervormingen? Geen een!" Volgens Das zullen zondr een finke crisis noodzakelijke hervormingen uitblijven. "Dat is de reden waarom veel werd bereikt in de jaren negentig. Nu zijn de meeste landen simpelweg niet in zo'n slechte staat om met soortgelijke hervormingen te komen."

In tegenstelling tot DeAWM-CIO Wöhrmann gaf Das een sceptische blik op Europa, waar echte integratie volgens hem ver weg blijft. Volgens Das zal de bancaire unie de nodige instrumenten missen om falende banken aan te pakken. "De ECB zal een aanbieder van liquiditeit blijven en omgaan met de volgende bankencrisis zal de verantwoordelijkheid blijven van nationale regeringen.”

Meer volatiliteit
David Zahn, head of European fixed income bij Franklin Templeton, zat op dezelfde lijn als Das en gaf ook lauwe vooruitzichten voor opkomende markten in het algemeen. "Sommigen landen zullen van de kaart vallen zoals het geval is met Argentinië. Dat was tot ver in de vorige eeuw een ontwikkelde markt. Nu is het niet eens een opkomende markt, maar is het weggezakt tot de status van frontier market." Volgens Zahn zullen de sombere vooruitzichten voor opkomende markten ernstige gevolgen hebben voor de asset allocatie van beleggers in Europa. "Portefeuilles hellen nog steeds over naar opkomende markten , dus zelfs als ze onderwogen zijn kunnen ze nog steeds overgealloceerd zijn.”

De sprekers adviseerden beleggers om waakzaam te zijn voor politieke risico's die terug zijn van weggeweest en een factor zijn om rekening mee te houden. "De geopolitieke crises zijn tot nu toe onderschat en werden gewoon gezien als beleggingsmogelijkheden. Dit zal veranderen", zei Wöhrmann van DeAWM . Volgens Zahn kan de 19de eeuw historische analogieën bieden voor de toekomst. "De VS is dominant, maar zal zich terugtrekken. Rusland is zwak en we zulleneen multipolaire wereld zien. Het regionale machtsevenwicht leidt tot een toename van volatiliteit omdat de wereld complexer wordt. Incidenten zullen toenemen", aldus Zahn.

Das bood een meer economische lezing van een onzekere toekomst. Terwijl de opkomende markten hun tekorten op de lopende rekening hebben verminderd en hun buitenlandse schulden onder controle houden, heeft de massale binnenlandse kredietgolf een deleveraging nodig. Volgens hem liggen grote verliezen in de Chinese banksector op de loer.

De beleggingsdeskundigen waren het erover eens, dat de lage rente voor enige tijd zal aanhouden met de Amerikaanse centrale bank Fed die naar verwachting de rente in 2015 zal verhogen. De ECB zal naar verwachting beginnen met een versoepeling beleid van zijn beleid, algemeen bekend als kwantitatieve verruiming. Met een blijvend lage inflatie is er volgens Zahn potentieel voor een quantitative easing. De sprekers waren het erover eens dat actief beheer nodig zal zijn om te profiteren van de niches die groei bieden. "Weg van de benchmark en actief beheer is het recept", stelde Wöhrmann.

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten