3 Verkeerde redenen om uit een beleggingsfonds te stappen

DE BEPROEFDE BELEGGINGSPORTEFEUILLE - Tegenvallend rendement is vaak de aanleiding om een beleggingsfonds van de hand toen. Alleen focussen op winst is echter niet verstandig. En kijk ook niet naar de korte termijn.

Maarten van der Pas 01 september, 2014 | 10:59
Facebook Twitter LinkedIn

De redenen om in een beleggingsfonds te gaan beleggen zijn vaak veel duidelijker dan de drijfveren om een fonds te verkopen. Vaak is een tegenvallend rendement de aanzet om een fonds van de hand te doen. Maar alleen focussen op rendement is niet verstandig. Of het de juiste beslissing is om een beleggingsfonds te verkopen hangt af van de situatie van een belegger. Drie verkeerde redenen om uit een beleggingsfonds te stappen

1. Een beleggingsfonds verkopen vanwege slechte kortetermijnresultaten
Het is zelden een goed idee om een beleggingsfonds te verkopen enkel en alleen vanwege een slecht rendement. Zeker niet als het fonds op korte termijn - en soms ook op langere termijn – tegenvallend presteert. Als een fonds achter blijft bij vergelijkbare beleggingsfondsen of op een brede index, dan kun je als belegger het beste eerst nagaan waarom dat zo is.

Het kan zijn dat de fondsbeheerder vasthoudt aan een beleggingsstrategie die - tijdelijk - niet in trek is. Dat was het geval met veel beleggingsfondsen in waarde-aandelen tijdens de technologiebubbel aan het einde van de jaren negentig. Maar een waardestrategie revancheert zich in de loop van de tijd. Beleggers moeten zich niet van de wijs laten brengen door kortetermijnfluctuaties.

De meeste beleggingsfondsen, vooral degene die een écht actieve strategie hanteren, zullen af en toe achterblijven bij concurrenten. Maar vaak met goede redenen. Stop daarom tijd en moeite in het bestuderen van beleggingsfondsen die langere tijd onderpresteren of achterblijven in een periode waarin je had verwacht dat ze het juist goed zouden doen. Als je in een fonds had belegd vanwege zijn risicomijdende eigenschappen en dit fonds presteerde slechter dan vergelijkbare fondsen in de neerwaartse markt van 2008 dan is er een legitieme reden om af te vragen of iets in de strategie van het fonds is gewijzigd of dat de risicobeheersing toch niet uit de verf komt.

2. Een beleggingsfonds verkopen vanwege wisselvallige prestaties
Van een beleggingsfonds jaar in jaar uit consistente rendementen verwachten kan ertoe leiden dat een aantal goed beheerde beleggingsfondsen over het hoofd worden gezien of ten onrechte uit de portefeuille worden gegooid. Consistentie in prestaties is minder belangrijk dan consistentie in strategie. Goed beheerde fondsen voeren hun beleggingsstrategie duurzaam uit en wankelen niet, zelfs niet als de markt hen op korte termijn niet beloont.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een kalenderjaar een relatief kort en willekeurig tijdspad is. Een beleggingsfonds dat grillig presteert van januari tot en met december kan perfect consistente resultaten leveren als een andere tijdsspanne wordt genomen, bijvoorbeeld van april tot en met maart een jaar later. Beleggers moeten niet te veel vasthouden aan de consistentie van het rendement jaar-op-jaar bij hun beslissing om een fonds al dan niet aan te houden in hun portefeuille.

3. Een beleggingsfonds verkopen vanwege macro-economisch nieuws
Macro-economisch nieuws, of het nu het rentebeleid van de Europese Centrale Bank betreft of de economische groei in China, gaat vaak gepaard met nieuws over de richting van de markt. En het klopt dat wat in de krantenkoppen staat de markt op dagelijkse basis omhoog of omlaag kan laten bewegen. Of soms zelfs over langere tijd de markt stuurt.

Het probleem is dat een particuliere belegger altijd achter loopt. Als nieuws nieuws wordt dan hebben professionele beleggers dat al verteerd en zit het nieuws al verwerkt in de koersen. Als je besluit om een beleggingsfonds te verkopen op basis van het nieuws, dan ben je hoogstwaarschijnlijk al te laat. Het is voor beleggers dan ook beter om zich te concentreren op factoren waarop ze wel invloed hebben. Zoals het bedrag dat ze uitgeven, sparen of beleggen, de samenstelling en kwaliteit van de beleggingen en de kosten die ze maken bij het beleggen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten