Bondscoach van uw beleggingsportefeuille

Het beheren van een beleggingsportefeuille is vergelijkbaar met de rol van bondscoach bij het Nederlands elftal. Net als Guus Hiddink moet een belegger een selectie maken uit een groot aanbod, van in dit geval beleggingsfondsen. Welke fondsen hebben talent, of presteren juist niet continu op hoog niveau. Gelukkig zijn er scouts.

Jeffrey Schumacher, CFA 03 november, 2014 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Beeld u het volgende scenario eens in. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de Nederlandse voetbalbond KNVB, heeft toch besloten om niet langer verder te gaan met Guus Hiddink als bondscoach van het Nederlands elftal. In plaats van de gedoodverfde opvolger Danny Blind naar voren te schuiven, besluit Van Oostveen het roer drastisch om te gooien. Hij stelt u aan als bondscoach van onze nationale trots. Het wordt uw taak om het bezoedelde imago weer op te vijzelen en de deelname aan het EK in 2016 veilig te stellen.
Daar zit u dan. Uit de 16,8 miljoen bondscoaches die beschikbaar waren heeft de KNVB haar onvoorwaardelijke vertrouwen uitgesproken in uw capaciteiten. Waarom weet u ook niet precies, maar wat doet dat er toe. Uw taak is nu om een goede selectie van 11 oranjehelden samen te stellen.

U heeft keuze te over. De KNVB heeft meer dan 1,2 miljoen leden en dan zijn er nog de voetballers die actief zijn in het buitenland. U kunt al die voetballers natuurlijk niet allemaal individueel gaan beoordelen, maar dat is ook niet nodig. Het gros kan namelijk toch niet goed genoeg voetballen. Voor het samenstellen van de selectie bekijkt u alleen de voetballers die op het hoogste profniveau voetballen. De Eredivisie op nationaal niveau en de grote buitenlandse competities. Maar dan bent u er nog niet.

Analyseren
In deze pool hebben sommige voetballers simpelweg te weinig talent, sommigen spelen best aardig, maar pieken slechts zelden en weer anderen zijn in de basis goed, maar kunnen niet constant op een hoog niveau presteren. Het gros van de profvoetballers voldoet dus eigenlijk niet aan de minimumeis om voor het Nederlands Elftal in aanmerking te komen.
Ondanks deze schifting heeft u nog steeds een aardig aantal voetballers waaruit u kunt kiezen. En deze professionals zijn ook nog eens door heel Europa actief. Dat maakt het moeilijk om persoonlijk de spelers te analyseren.

Gelukkig heeft de KNVB scouts in dienst die voor u de velden afstruinen om de beste spelers te vinden. Aan u resteert de taak de om de uitgebrachte adviezen te beoordelen en de uiteindelijke selectie van 23 voetballers samen te stellen waaruit u de 11 basisspelers kiest. De scouts leveren interessante inzichten, maar zijn niet het eindstation. Zij kunnen bijvoorbeeld over 23 spelers laaiend enthousiast zijn, maar als dit 23 spitsen zijn dan heeft u toch een probleem. U moet er als bondscoach voor zorgen dat u goede spelers selecteert die op de verschillende posities uit de voeten kunnen, de door u gewenste strategie kunnen uitvoeren en ook nog eens prima samenwerken zonder allemaal dezelfde kant op te hollen. U bent de regisseur.

Fondsenland werkt hetzelfde
Het beleggen in beleggingsfondsen werkt feitelijk hetzelfde als het hiervoor geschetste scenario. Het aantal beleggingsfondsen dat in Nederland beschikbaar is loopt ieder jaar op. Er zijn duizenden fondsen waaruit u kunt kiezen. Veel van deze fondsen zijn echter de moeite niet waard. Gemiddeld genomen verslaat 80 procent de benchmark niet. Duidelijke cijfers, maar dat betekent niet dat alle beleggingsfondsen geen toegevoegde waarde kunnen bieden.

Voor uw portefeuille moet u, vergelijkbaar in uw rol als bondscoach, uw selectie maken uit het grote aanbod van beleggingsfondsen. Ook hier dient u het kaf van het koren te scheiden. Simpelweg op basis van historische prestaties selecteren is veel te kort door de bocht. Voor het selecteren van beleggingsfondsen moet u net zo goed uw huiswerk doen als voor het samenstellen van de selectie van het Nederlands elftal.

Scouts in beleggingsland
Dat is lastig om helemaal zelf te doen, maar ook in beleggingsland zijn er scouts die voor u de interessante fondsen analyseren. Er zijn verschillende soorten. Zo kan uw private banker of adviseur fungeren als scout, maar ook Morningstar kan als onafhankelijke scout dienen in uw zoektocht naar het juiste beleggingsfonds.

De fondsanalisten van Morningstar beoordelen beleggingsfondsen op vijf elementen, te weten beleggingsteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement & risico en kosten. Op basis van deze kwalitatieve analyse komen de analisten tot een oordeel: de Morningstar Analyst Rating. Deze rating varieert van 'Negative' en 'Neutral' tot een positief oordeel dat wordt weergegeven met 'Bronze', 'Silver' of 'Gold'.

Beleggingsdoelstelling
Moet uw selectie dan uitsluitend uit fondsen met een Gold rating bestaan? Dat is niet een heel goed plan. Wanneer u alle 26 fondsen die een Gold rating hebben en in Nederland verkrijgbaar zijn in gelijke wegingen in uw portefeuille zou opnemen, dan heeft u 23 procent emerging markets in uw portefeuille en slechts 15 procent in obligatiefondsen. Dat kan voor sommigen misschien een ideale mix zijn, maar het op deze manier selecteren van beleggingsfondsen is zeker geen one-size-fits-all oplossing.

U schiet er als bondscoach niets mee op wanneer u een voetbalteam samenstelt van spelers die de hoogste rapportcijfers van uw voetbalscouts hebben gekregen wanneer deze cijfers enkel door spitsen zijn behaald. Hetzelfde geldt dus voor beleggingsfondsen. Niet alle 'Gold'-fondsen zijn even geschikt voor uw portefeuille. Daarnaast kan de manier van beleggen van een 'Gold'-fonds mogelijk niet goed bij u passen, waardoor u er beter aan doet om een ander fonds te selecteren. De scout is dus wederom niet het eindstation. U dient zelf ook nog goed te kijken naar de beoordelingen en in hoeverre u daar mee uit de voeten kunt.

Het doel is om uiteindelijk een degelijke beleggingsportefeuille op te bouwen die past bij uw beleggingsdoelstelling. U dient een portefeuille samen te stellen van meerdere fondsen die passen in de verschillende bestanddelen van uw portefeuille. Deze fondsen moeten werken volgens een strategie die binnen uw totaalplaatje past en ook nog eens prima samenwerken zonder allemaal dezelfde kant op te hollen. Wederom heeft hier u dus ook de rol van regisseur en bent u bondscoach van uw eigen portefeuille.


Deze column verscheen eerder op www.belegger.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten