Top 5 allocatiefondsen: ABN Amro aan kop

Allocatie- of mixfondsen zijn de afgelopen jaren wereldwijd bijzonder in trek geweest. In 2014 boekten ze procentueel gezien één van de hoogste groeicijfers ten opzichte van andere beleggingscategorieën. In Europa zagen de allocatiecategorieën zelfs de grootste instroom.

Harm Luttikhedde, 01 april, 2015 | 11:33
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom bij allocatiefondsen neemt sinds begin dit jaar echter af. In februari liet de Morningstar-categorie 'offensieve allocatiefondsen' zelfs een uitstroom zien. Onder allocatiefondsen verstaat Morningstar zowel profielfondsen als mixfondsen. Daarbij maakt de fondsenbeoordelaar onderscheidt naar grofweg drie categorieën.

De eerste categorie bestaat uit beleggingsfondsen met een defensieve allocatie. Deze beleggen doorgaans maximaal 35 procent in aandelen en minimaal 65 procent in obligaties of liquiditeiten. Fondsen met een gebalanceerde of neutrale allocatie beleggen tussen de 35 en 65 procent in aandelen en de rest in obligaties. De derde categorie wordt gevormd door fondsen met een offensieve allocatie die voor meer dan 65 procent in aandelen beleggen.

Mooie rendementen
"Wat opvalt is dat de diverse allocatie categorieën over de afgelopen twaalf maanden mooie rendementen hebben laten zien", zegt fondsenanalist Niels Faassen van Morningstar. "De meer defensieve fondsen profiteerden daarbij van de verdere rentedaling, terwijl de meer offensieve fondsen profiteerden van hun blootstelling aan aandelen."

Het rendement van defensieve allocatiefondsen kwam over de afgelopen twaalf maanden uit op gemiddeld 8,15 procent, dat van gebalanceerde fondsen op 11,91 procent en van offensieve fondsen op 16,33 procent. Ook op drie- en vijfjaarsbasis werd het nemen van meer risico beloond met een hoger rendement.

Gebruik passieve fondsen
Allocatiefondsen verschillen nogal van elkaar. Faassen: "De laatste tijd zien wij steeds meer fondsen die worden ingevuld met passieve fondsen. De Rabo Rendemix-fondsen zijn hier het meest recente voorbeeld van. Rabobank wisselde de actief beheerde mixfondsen van Robeco in voor passief beheerde mixfondsen van BlackRock. Maar ook de profielfondsen van Kempen beleggen sinds medio 2008 deels in passieve fondsen, evenals de SNS profielfondsen."

Voor de top 5 is categorie fondsen met een offensieve allocatie als uitgangspunt genomen. Daarin staan maar liefst twee fondsen van ABN Amro. Deze fondsen worden formeel door ABN Amro-dochter Neuflize beheerd. De selectie van de onderliggende fondsen of mandaten wordt door AA Advisors verzorgd.

Het Rendemix-fonds (BlackRock Mix Fonds 5) neemt een tweede plaats in. "In tegenstelling tot de ABN Amro-fondsen kent dit fonds geen actieve allocatie en bestaat het geheel uit passieve fondsen", zegt Faassen. "Dit fonds profiteert ook van zijn lage kostenratio. De lopende kosten vallen beduidend lager uit dan voor het fonds van ABN Amro fonds: 0,34 procent voor BlackRock Mix Fonds 5 tegenover 0,92 procent voor ABN Amro Multi Manager Profiel Fonds 6."



(Klik op tabel voor ware grootte)


Lees ook de analistenrapporten over deze beleggingsfondsen: ABN Amro Multi Manager Profiel Fonds 6, BlackRock Mix Fonds 5 (Rabo Rendemix), ABN Amro Multi Manager Profiel Fonds 5, Capital Group Global Absolute Income Grower en BNP Paribas L1 Model 5.

Bekijk ook eerdere top5-lijstjes

Europese aandelen

Alternatieve obligatiefondsen

High yield

Beleggingsfondsen in telecomaandelen

'Low vol' beleggingsfondsen


Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten