Morningstars beleggingsbarometer april – populairste beleggingsfondsen en ETFs

En er komt nog een mixfonds bij in de top 15 meest geraadpleegde beleggingsfondsen op moringstar.nl. Wordt het beeld niet te eenzijdig? Beleggers kiezen een ETF om op de spurt van Chinese aandelen in te spelen, blijkt uit de ranglijst voor ETFs.

Maarten van der Pas 07 mei, 2015 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

Veel nieuwe namen staan er niet bij in de top 15 meest geraadpleegde beleggingsfondsen op morningstar.nl in april. Op één na zijn het dezelfde beleggingsfondsen als in maart. Die ene is nieuwkomer  BlackRock Mix Fonds 5. Dit wereldwijde offensieve mixfonds komt hoog binnen op 10. Daarmee is er nog een mixfonds tot de top 15 doorgedrongen en een volgende variant (offensief) van een serie die al met twee mixfondsen in het overzicht is vertegenwoordigd (het defensieve BlackRock Mix Fonds 2 en het minder offensieve Mix Fonds 4).  Vanguard Global Stock Index Inv EUR valt met de komst van het derde BlackRock-fonds uit de lijst.

De 14 resterende beleggingsfondsen wisselen onderling wel van plek waarbij  ABN Amro Profielfonds 3 en  iShares Core MSCI World ETF twee opvallende stijgers zijn. Het allocatiefonds van ABN Amro was in maart nieuw in het overzicht en klimt van de vijftiende naar de negende plaats. Het wereldwijde aandelen-ETF van iShares stijgt van 10 naar 7. iShares Core MSCI World ETF won begin april een Morningstar Award als beste beleggingsfonds in wereldwijde aandelen en dat kan een reden voor de grotere interesse van beleggers zijn.

Voor de opkomst van ABN Amro Profielfonds 3 heb ik niet echt een reden. Het is met vier Morningstar-sterren een prima fonds, maar het zit met een rendement van 7,12 procent dit jaar tot en met april en 10,45 procent over de afgelopen drie jaar in de middenmoot van de categorie neutrale mixfondsen. 

(Klik op tabel voor groter formaat)

Het is opvallend dat de zeven mixfondsen in de maandelijkse top 15 maar van drie aanbieders komen: BlackRock (3), ABN Amro (2) en NN IP (2; voorheen ING IM). En het zijn ook alledrie Nederlandse aanbieders (De BlackRock Mix Fondsen zijn speciaal voor Rabobank in het leven geroepen en bij die bank verkijgbaar, dus die noem ik gemakshalve ook Nederlands). Is dat prima of moet dat anders? Is hier sprake van een zekere home bias en doen Nederlanse beleggers zich tekort door geen aandacht voor andere mixfondsen te hebben? En waarom staan er, met de huidige lage rentestand, niet meer offensieve allocatiefondsen op de lijst? Op deze vragen probeer ik in een apart artikel dat later volgt een antwoord te vinden.

De grootste daler in de april-lijst is NN Health Care Fund dat terugzakt van plaats 6 naar 13. De biotechsector, waar dit fonds sterk op leunt, heeft vorige maand zijn glans verloren. De Morningstar-categorie 'Aandelen sector biotechnologie' waarin ook dit fonds is ondergebracht verloor 4,86 procent.

Ik vind het wel tegenvallen dat er niet meer winnaars van de Morningstar Awards in de top 15 voorkomen. Slechts twee van de zeventien. Die beleggingsfondsen zijn zeker ook de moeite waard om te bekijken.

ETFs
Bij de ETFs is het ook meer van hetzelfde. Er zijn twee nieuwkomers:  ETFS-E Fund MSCI China A GO ETF (EUR) en  iShares Core DAX ETF (DE) (EUR). Beleggers zochten kennelijk blootstelling aan Chinese en Duitse aandelen.


(Klik op tabel voor groter formaat)

De aandacht van beleggers voor China is niet vreemd. De Morningstar-categoriën ‘Aandelen China’ en ‘Aandelen Groter China ’ behoren tot de best presterende beleggingscategorieën dit jaar tot en met april met een rendement van respectievelijk 34,17 en 29,83 procent. Reden is de lage rentestand in het land en de verwachting dat de Chinese overheid maatregelen neemt om de economische groei aan te jagen. Maar dat was april. Begin mei lijken de beurzen van Shanghai en Hong Kong weer wat af te koelen uit vrees voor een correctie van te hoog opgelopen koersen van Chinese aandelen.

ETFS-E Fund MSCI China A GO ETF (EUR) richt zich specifiek op de zogenaamde Chinese A-aandelen. Dat zijn aandelen in Chinese bedrijven met een notering aan een Chinese beurs zoals Shanghai en Shenzhen. Deze aandelen noteren in Chinese renminbi en zijn over het algemeen of voor het merendeel alleen toegankelijk voor beleggers op het Chinese vasteland. Er zijn ook buitenlandse fondshuizen die toestemming hebben om in de A-aandelen te beleggen. Tegenover de A-aandelen staan de bekendere H-aandelen. Aandelen van Chinese bedrijven met een notering aan de beurs van Hong Kong. Ze luiden in Hong Kong dollars, vallen nog steeds onder Chinees recht, maar zijn net als andere aandelen aan de beurs van Hong Kong toegankelijk voor buitenlandse beleggers.

De voorkeur voor A-aandelen is te verklaren uit het goede rendement. Jarenlang presteerden A-aandelen veel minder goed dan H-aandelen. Maar in 2014 was er een kentering. In het afgelopen jaar was het rendement op A-aandelen driemaal zo groot als dat op H-aandelen. Dit jaar is de voorsprong minder groot, maar A-aandelen liggen met een winst tot en met april van 42,41 procent tegenover 34,17 procent voor de H-aandelen nog steeds op kop.

Voor de DAX-ETF in het maandoverzicht heb ik niet echt een verklaring. De categorie ‘Aandelen Duitsland large-cap’ staat dit jaar tot en met april weliswaar op een winst van 16,87 procent, maar noteerde in april een verlies van 3,85 procent.

De komst van het China- en Duitsland-ETF ging ten kosten van iShares EURO Total Market Growth Large ETF (EUR) en iShares S&P 500 ETF (Dist) (EUR) die uit het  maandoverzicht verdwenen.

Bekijk ook de fonds- en ETF-rapporten

Beleggingsfondsen

ABN Amro Profielfonds 3

ABN Amro Profielfonds 4

ASN Duurzaam Aandelenfonds

BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 5 Class R Accumulating 

BNP Paribas Obam

DWS Top Dividende LD

ING Dynamic Mix Fund III

ING Dynamic Mix Fund IV

ING Hoog Dividend Aandelen Fonds

ING Health Care Fund

iShares Core MSCI World ETF (EUR)

Kempen European High Dividend Fund - R 

Kempen Global High Dividend Fund - R 


ETFs

ETFS-E Fund MSCI China A GO ETF (EUR)

iShares Core DAX ETF (DE) (EUR)

iShares Core EURO STOXX 50 ETF (EUR)

iShares Core MSCI World ETF (EUR) 

iShares Core S&P 500 ETF (EUR)

iShares EURO STOXX 50 ETF (Dist) (EUR)

iShares MSCI Europe ETF (Dist) (EUR)

iShares MSCI World Inc (EUR) ETF 

iShares STOXX Europe 600 ETF (EUR)

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (EUR)

Think Global Equity ETF (EUR)

Think Global Real Estate ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World ETF (EUR)

Vanguard S&P 500 ETF (EUR)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten