Top 5 beleggingsfondsen in telecomaandelen: zeepbel of niet?

De overnamemarkt voor bedrijven in telecom en aanverwante sectoren is gloeiend heet en roept herinneringen op uit de hoogtijdagen van wat later de internetzeepbel is gaan heten. De fondsensector likt nog zijn wonden.

Anton Reijinga, 01 juni, 2015 | 10:43
Facebook Twitter LinkedIn

'Party like it's 2000', schreef fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Nederland Aandelenfonds in zijn column in het FD. Hij refereerde aan de toenadering tussen Vodafone en Liberty Global, de deelname van CVC in Stage Entertainment van Joop van den Ende en de overname van de Amerikaanse kabel­operator Suddenlink door het in Amsterdam genoteerde Altice.

Altice een WorldOnline?
De prijs per aansluiting die Altice betaalt becijferde Van Zeijl op USD 9000. En al snel is de parallel getrokken met UPC en WorldOnline in 2000. Tijdens de internethype schoten de beleggingsfondsen die zich puur op deze sector en het veld eromheen richtten als paddenstoelen uit de grond. Later werden ze geschaard onder de noemer telecom, media en technologie (TMT).

Volgens fondsanalist Jeffrey Schumacher van Morningstar waren deze beleggingsfondsen ooit zeer geliefd onder beleggers. 'Maar na het uiteenspatten van de internetzeepbel is er nog maar weinig over van deze eens zo sprankelende, veelbelovende sectoren.'

Uitstroom
Dit had zijn weerslag op de in- en uitstroomstatistieken van de Amerikaanse Morningstar-beleggingsfondscategorie ´Aandelen sector communicatie´. Het belegd vermogen van de actief beheerde beleggingsfondsen in deze categorie groeide gestaag van USD 1,7 miljard in 1993 naar USD 9,3 miljard in 1999 op het hoogtepunt van de hype, wijst Schumacher.

Daarna volgde de klap, waardoor er in 2002 nog slechts USD 1,9 miljard van over was. Anno 2015 bedraagt het beheerde vermogen USD 4,3 miljard. Dat is niet zozeer het gevolg van hernieuwde interesse van beleggers, maar vooral van de opgelopen koersen sinds de crisis in 2008, aldus de analist.

De cumulatieve netto-instroom sinds 2008 is namelijk USD 1,5 miljard negatief.

Herstel
Echter, de daling kan niet helemaal toegewezen worden aan de verminderde populariteit van de sector. Passieve concurrenten in de vorm van ETFs zien namelijk wel geld toestromen. Sinds 2000 is er in 13 van de 15 jaar sprake geweest van netto-instroom voor ETFs die een media- of telecomindex volgen. Hierdoor bedraagt het beheerde vermogen USD 2,4 miljard per april 2015, wat het marktaandeel van ETFs in deze sector brengt op 34 procent.

Naast de opkomst van passieve alternatieven speelt ook mee dat een aantal telecomfondsen na een zieltogend bestaan is opgeheven of is opgegaan in een ander fonds, vervolgt Schumacher. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Robeco Telecom, dat eind 2009 fuseerde met Robeco IT en Robeco Consumer Goods, waarna de combinatie werd omgevormd naar het breder beleggende Robeco Global Consumer Trends Equities. Dit alles maakt dat er een selecte groep actief beheerde telecomsectorfondsen over is.

Universum
Schumacher wijst er verder op dat deze fondsen moeten kiezen uit een beperkt universum. 'De MSCI World/Telecom index bestaat uit 42 aandelen. De MSCI ACWI/Telecom, die eveneens telecomaandelen uit emerging markets bevat, telt er 86.'

De indices kennen daarnaast ook een sterke concentratie. In de MSCI World/Telecom index hebben de Amerikaanse giganten Verizon en AT&T met een respectievelijke weging van 18 procent en 16 procent een zeer dominante positie, aldus de analist. 'De top-10 namen beslaan 73 procent van de index.'

Deze grote posities zorgen voor problemen bij de fondsen die deze index als benchmark hanteren, omdat het maximale gewicht van een enkel bedrijf volgens UCITS regels beperkt is tot 10 procent, waarbij alle posities met een weging tussen 5 procent en 10 procent bij elkaar opgeteld niet meer dan 40 procent van het fondsvermogen mogen uitmaken.

Schumacher: 'Regels waar een passief product dat fysieke replicatie toepast geen last van heeft. Daar gelden namelijk minder strenge regels voor.'

De grote concentratie in de benchmark zorgt er voor dat de active share van deze fondsen doorgaans vrij laag is, wijst hij. 'Zo heeft Parvest Equity World Telecom met 25 procent de laagste active share, terwijl NN Telecom Services met 62 procent de hoogste active share heeft.'

Beleggingsfondsen
Van de fondsen uit de top 5 heeft NN Telecom Services Fund met 30 posities de meest geconcentreerde portefeuille, waarvan er maar 13 overeenkomen met de index. Hierdoor is ongeveer 40 procent van het fondsvermogen belegd in namen die geen onderdeel uitmaken van de benchmark, aldus de Morningstar-analist.

Het fonds van NN heeft de grootste allocatie naar de sector media. Kabelaars en bedrijven actief in het betaaltelevisiesegment zoals Liberty Global, DISH Network Corporation en de in een overname verwikkelde Charter Communications en Time Warner Cable maken onderdeel uit van de portefeuille.

Fidelity Global Telecommunications Fund is het enige fonds dat een Morningstar Analyst Rating heeft, maar scoort met Bronze wel een positieve beoordeling. Het fonds legt zich vooral toe op telecombedrijven en heeft maar een beperkte allocatie naar media en toeleveranciers van de sector, aldus Schumacher. 'Het onderwegen van deze hogere-beta subsectoren en het overwegen van de robuustere telecomaandelen geeft het fonds een defensiever profiel dan concurrenten.'

Emerging markets worden daarentegen iets sterker aangezet dan het categoriegemiddelde. 'In het beleggingsproces focust het fonds zich naast waardering vooral op lokale regelgeving en –marktstructuren. Het wereldwijde 20-koppige telecom team van Fidelity is in dat opzicht een belangrijke bron voor beheerder Aditya Shivram.'





Lees ook de rapporten over deze beleggingsfondsen: Parvest Equity World Telecom, NN Telecom Services Fund, Candriam Equities Global Telecom, Fidelity Funds - Global Telecommunications Fund Y-Acc-EUR en KBC Equity Fundd - Telecom Acc.


Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Afrika

Opkomende markten


Momentum

Chinese aandelen

Allocatiefondsen

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten