Hoe rendement je pensioen kan verpesten

Wie denkt met een goedgevulde pensioenpot zorgeloos te kunnen leven kan bedrogen uitkomen. Dat komt omdat een pensioenpot niet elk jaar een constant rendement levert. En wat als je langer dan gemiddeld leeft?

Greetje Remmerde, 02 juni, 2015 | 10:15
Facebook Twitter LinkedIn

Je doet tijdens je werkzame leven je best om een zo groot mogelijk pensioenkapitaal op te bouwen. Je doet er gedurende al die jaren alles aan om het vermogen zo goed mogelijk te beschermen tegen gevaren als inflatie, omvallende banken en beurscrashes - om een paar voorbeelden te noemen. Wat een opluchting als je, net als Knabbel en Babbel die hun noten veilig in hun holletje opbergen, je pensioenpot zonder morsen naar de pensioendatum hebt geloodst! Maar dan?

Vermogensafbouw
Het is je is gelukt om een mooi pensioenkapitaal te verzamelen: stel EUR 300.000. En veronderstel vervolgens dat je jaarlijkse EUR 30.000 wilt onttrekken aan dit kapitaal. En stel dat het je lukt om een jaarlijks rendement te behalen van 6 procent. Dan kun je met je pensioenkapitaal 14 jaar toe en ben je op je 81ste bankroet. Even terzijde: dit is een respectabele leeftijd, maar wat doe je als je ver in de negentig wordt?

Nu komt het in de realiteit natuurlijk nooit voor dat je rendement zo mooi constant is. In werkelijkheid verloopt het veel grilliger. Ik maak het sommetje nog eens, nog steeds met een jaarlijks gemiddeld rendement van 6 procent zijn, maar nu fluctueert het rendement: de eerste drie jaar is het rendement min 15 procent, de tweede drie jaar plus 8 procent, de derde drie jaar plus 30 procent en vervolgens weer 6 procent constant. Hoe lang kun je dan met je kapitaal doen?

Antwoord: zes en een half jaar. Met andere woorden: je bent dan op je 73ste bankroet.

Nu nog een keer met dezelfde percentages, maar dan in omgekeerde volgorde, eerst drie jaar 30 procent winst, dan drie jaar 8 procent, dan 3 jaar 15 procent verlies en daarna weer 6 procent winst. Hoeveel jaar heb je dan plezier van je pensioenvermogen?

Antwoord: 20 jaar. Je bent in dat geval pas op je 87ste bankroet.

Volgorde van rendementen
Dit voorbeeld laat zien welk effect de volgorde van rendement heeft op het afbouwen van een beleggingsportefeuille. In het ongunstigste geval is je pensioenpot al op je 73ste leeg en in het gunstigste geval kun je er tot je 87ste mee doen. Dat is nogal een verschil! Er komt dus veel onzekerheid kijken bij pensioen.

Als je van een gokje houdt en je hebt genoeg familie en vrienden bij wie je aan kunt kloppen als de bodem van je pensioenpot bereikt dan is deze strategie wellicht voor jou een optie.
Als je - zoals de meesten onder ons - baat hebt bij meer zekerheid koop dan op pensioendatum een levenslange lijfrente aan. Je schakelt daarmee het risico van lang leven en het risico van de volgorde van rendementen uit. Twee vliegen in één klap!


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde (foto) van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten