We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Morningstars beleggingsbarometer mei – populairste beleggingsfondsen en ETFs

En er komt nog een BlackRock Mix Fonds bij in het maandelijkse overzicht van de populairste beleggingsfondsen op morningstar.nl. Maar hoe lang zijn deze fondsen nog in trek bij beleggers nu Rabobank de kosten ervan flink verhoogt? 

Maarten van der Pas 04 juni, 2015 | 15:58
Facebook Twitter LinkedIn

Het wordt eentonig, het samenstellen van de 15 meest geraadpleegde beleggingsfondsen op morningstar.nl. Het barstte al van de mixfondsen van BlackRock en ABN Amro en in mei zijn er nog eens twee bij gekomen waarmee bijna alle varianten van deze fondsen in de top 15 staan. BlackRock Mix Fonds 3 komt binnen op de tiende plek en voegt zich bij Mix Fonds 2, 4 en 5 die al in het maandoverzicht aanwezig waren. ABN Amro Profielfonds 6 is een nieuwkomer op 15 en vergezelt nu Profielfonds 3 en 4 die inmiddels een vaste waarde zijn op de lijst.



(Klik op tabel voor groter formaat)


De cijfers zijn zoals ze zijn en kennelijk kijken beleggers op deze website vaak naar deze fondsen. Maar waarom zijn de cijfers zo? Over de populariteit van mixfondsen heb ik in deze rubriek al vaker geschreven. Het zijn gemaksproducten. Beleggers kunnen eenvoudig uit verschillende risicoprofielen kiezen en banken sturen beleggers op basis van hun profiel al snel naar - eigen – mixfondsen.

Toch is het de vraag hoe lang de BlackRock Mix Fondsen populair blijven. Beleggers in deze fondsen krijgen namelijk een forse kostenstijging van 150 procent op hun bord. Rabobank maakte medio mei bekend, dat het per 1 juli de kosten voor beleggen in zijn populaire Rendemix-fondsen - lees de BlackRock Mix Fondsen - verhoogt. De bank komt niet meer uit met de beheerkosten en operationele kosten.

Beleggers in Rendemix betalen een bedrag voor de basisdienstverlening van Rabobank, een bedrag voor transacties en de kosten van het mixfonds van BlackRock waarin wordt belegd. De kosten van de BlackRock-fondsen bedragen 0,35 procent. De kosten voor de dienstverleningen van Rabobank bedragen nu 0,20 procent, met een minimum van 20 euro en een maximum van 120 euro.

De kosten voor de dienstverlening van de Rabobank gaan omhoog. Vanaf 1 juli betalen beleggers Rabobank voor beleggen in Rendemix 0,5 procent over de eerste 200.000 euro, 0,4 procent over het meerdere tussen 200.000 en 500.000 euro en 0,3 procent over alles boven de 500.000 euro. Het nieuwe minimumtarief is 25 euro per jaar, het maximumtarief vervalt. De andere kosten blijven gelijk.

'De reden voor de tariefsverhoging is dat het huidige tarief te laag is ten opzichte van onze kosten', lichtte hoofd beleggingscompetence Bert van den Broek van Rabobank op fondsnieuws,nl de kostenstijging toe. 'Rendemix is een van de allergoedkoopste beleggingsoplossingen van Nederland. Verder zijn de uitstekende prestaties van Rendemix niet onopgemerkt gebleven bij zeer grote beleggers. Voor deze groep zijn de kosten die Rabobank maakt echter duidelijk hoger dan 120 euro. Daarom kunnen wij het maximumtarief van 120 euro per jaar niet handhaven', aldus Van den Broek.

Onaanvaardbaar
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hekelt de prijsverhoging van Rendemix en heeft Rabobank in een brief om opheldering gevraagd. De VEB vindt de kostenverhoging 'onaanvaardbaar hoog' en zegt dat deze bovendien in strijd is met de Algemene Bankvoorwaarden. De belangenvereniging stelt dat de Rabobank met de tariefsverhoging de klant nog steeds niet centraal heeft staan.

Ik ben benieuwd wat beleggers gaan doen. Aangetrokken door de lage kosten zullen ze nu met minder rendement rekening moeten houden. Want kosten zijn een belangrijke factor in het rendement voor beleggers en de hogere kosten die Rabo in rekening brengt zullen toekomstig rendement drukken. 

Met de komst van BlackRock Mix Fonds 3 en ABN Amro Profielfonds 6 verdwenen DWS Top Dividende en BNP Paribas Obam uit het maandoverzicht.

ETFs
Bij de ETFs zijn er niet veel mutaties. Twee nieuwkomers zijn iShares Core S&P 500 ETF en de dividenuitkerende variant van deze ETF: iShares S&P 500 ETF (Dist). Zou het komen omdat deze ETFs recent uitgebreid werken besproken in het artikel De werkelijke kosten van een ETF. Daarin werd iShares Core S&P 500 ETF aangehaald als voorbeeld van een goedkope mogelijkheid om te beleggen in Amerikaanse large-cap aandelen. De lopende kosten van deze ETF zijn namelijk 0,07 procent.

Maar hier zit voor beleggers wel een restrictie aan, want ontvangen dividend wordt niet uitgekeerd maar geherinvesteerd in het fonds. Willen beleggers wel dividend ontvangen, dan zijn ze aangewezen op iShares S&P 500 ETF (Dist), maar dan zijn de kosten wel bijna zes keer zo hoog. iShares brengt voor deze dienst 40 basispunten in rekening.



(Klik op tabel voor groter formaat)


Bekijk ook de fonds- en ETF-rapporten

Beleggingsfondsen

ABN Amro Profielfonds 3

ABN Amro Profielfonds 4

ABN Amro Profielfonds 6

ASN Duurzaam Aandelenfonds

BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 3 Class R Accumulation

BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 5 Class R Accumulating 

ING Dynamic Mix Fund III

ING Dynamic Mix Fund IV

ING Hoog Dividend Aandelen Fonds

ING Health Care Fund

iShares Core MSCI World ETF (EUR)

Kempen European High Dividend Fund - R 

Kempen Global High Dividend Fund - R 


ETFs

ETFS-E Fund MSCI China A GO ETF (EUR)

iShares Core DAX ETF (DE) (EUR)

iShares Core MSCI World ETF (EUR) 

iShares Core S&P 500 ETF (EUR)

iShares EURO STOXX 50 ETF (Dist) (EUR)

iShares MSCI Europe ETF (Dist) (EUR)

iShares MSCI World Inc (EUR) ETF 

iShares S&P 500 ETF (Dist) (EUR)

iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF (DE) (EUR)

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (EUR)

Think Global Equity ETF (EUR)

Think Global Real Estate ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World ETF (EUR)

Vanguard S&P 500 ETF (EUR)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten