Griekenland beheerst nog steeds de financiële markten. Dat doet het eigenlijk al sinds het land aan het infuus ligt bij het Tifkat, een afkorting voor The institutionions formerly known as Trojka en dat bestaat uit de Europese Commissie, het IMF en de ECB. Diverse malen werden er omvangrijke steunpakketten toegezegd, op voorwaarde van drastische bezuinigingen en forse economische hervormingen.
De Griekse schuldenberg van meer dan EUR 300 miljard is echter onhoudbaar. De schuldencrisis heeft niet alleen ingrijpende economische gevolgen gehad, maar heeft ook het politieke klimaat in Griekenland opgeschud. De draconische maatregelen die de Griekse overheid onder druk van de Trojka moest doorvoeren leidden tot diepe onvrede bij de Griekse bevolking. Dat resulteerde in de val van de toenmalige regering, die in januari 2015 werd opgevolgd door een coalitie waarin het radicaal linkse Syriza van de huidige premier Alexis Tsipras een grote rol speelt.
Tsipras is fel tegenstander van de bezuinigingen en hervormingen, en jaagt daarmee de Trojka tegen zich in het harnas. Het eindspel voor de Grieken komt nu echter met rasse schreden dichterbij, waarbij het buigen of barsten wordt. De komende dagen (en wellicht uren), gaan bepalen hoe de toekomst van Griekenland eruit ziet. Wil Griekenland voldoen aan de eisen van zijn kredietverleners, of kunnen we na het technisch faillissement van Argentinië in 2014 een nieuw land toevoegen aan de lijst van wanbetalers?
En mocht het land zijn schulden niet terugbetalen, wat voor gevolgen heeft dat dan voor de status van Griekenland in de Europese Unie en het behouden van de Euro als betaalmiddel? Beleggers in Griekse waardepapieren worden bij een negatieve uitkomst hard geraakt. Maar een crisissituatie zoals die in Griekenland heerst, biedt ook weer mogelijkheden voor beleggers die speculatief zijn ingesteld en durven in te spelen op een goede afloop van dit (politieke) onderhandelingsspel.
Beheerders beleggingsfondsen somber
Meer en meer fondsbeheerders worden somberder over de kansen voor een succesvolle oplossing voor de Griekse schuldenproblematiek. Een onderzoek van Bank of America Merrill Lynch onder meer dan 200 fondsbeheerders laat zien dat 57 procent van de fondsbeheerders een negatieve uitkomst verwacht. Hierbij verwacht 42 procent dat Griekenland failliet gaat, maar in de eurozone blijft, terwijl 15 procent denkt dat een Grexit werkelijkheid wordt. Overigens vallen deze percentages nog mee in vergelijking met een eerder onderzoek van Bank of America Merrill Lynch naar het vertrouwen in de kredietwaardigheid van Griekenland. In 2011 dacht meer dan 90 procent van de ondervraagde fondsbeheerders dat Griekenland failliet zou gaan.
Stalen zenuwen
Veel beheerders van beleggingsfondsen durven hun vingers niet te branden aan Griekse aandelen. Toch zijn er beleggingsfondsen die een deel van hun vermogen in Griekse bedrijven hebben belegd. Hieronder bevinden zich een aantal fondsen die zich richten op Europese opkomende markten. Deze fondsen kochten Griekse aandelen nadat indexsamensteller MSCI het land in november 2013 degradeerde van ontwikkeld land naar opkomend land. De blootstelling blijft doorgaans beneden de vijf procent.
Er zijn echter ook andere beleggingsfondsen die een iets groter deel van hun portefeuille alloceren naar Griekse aandelen. Invesco Pan European Small Cap Equity Fund heeft per 31 mei 2015 5,5 procent belegd in Griekenland. ODIN Maritim heeft in haar geconcentreerde portefeuille van 25 namen ook plaats ingeruimd voor Navios Maritim, een Grieks zeetransportbedrijf voor bulkgoederen met een notering aan de NYSE.
Het beleggingsfonds met de grootste allocatie naar Griekse aandelen is echter Generali European Recovery Equity Fund, dat haar bestaansrecht te danken heeft aan de schuldencrisis. Het fonds werd in januari 2014 opgericht met als doelstelling beleggers blootstelling te bieden naar Zuid-Europese landen die konden profiteren van economisch herstel en het doorvoeren van structurele hervormingen gedreven door supranationale organisaties als het IMF en de ECB. Het fonds wil profiteren van een herstel van de Zuid-Europese economieën, herwaardering van Zuid-Europese landen en herstructureringen van bedrijven uit de regio, waarbij het een voorkeur heeft voor small- en mid-caps.
Generali European Recovery Fund heeft per mei 2015 een allocatie naar Griekenland van 16 procent, wat ongeveer de helft is in vergelijking met hoe de portefeuille eruit zag bij de start van het fonds. Aandelen als National Bank of Greece, Hellenic Telecommunication Organization en Piraeus Port Authority zijn enkele namen in het Griekse deel van deze portefeuille. Het is voor beleggers te hopen dat het Griekse mirakel dan toch nog plaats gaat vinden. Tot die tijd regeert de onzekerheid en zijn stalen zenuwen vereist. De tabel geeft een overzicht van de beleggingsfondsen die per 31 mei 2015 meer dan 3 procent van hun vermogen hadden belegd in Griekse aandelen.
(Klik op tabel voor vergroting)
Bekijk ook het rapport van deze beleggingsfondsen: Generali European Recovery Fund, ODIN Maritim, Invesco Pan European Small Cap Equity Fund, BlackRock Global Funds - Emerging Europe, Natixis Emerging Europe Fund, Charlemagne Magna Eastern European Fund en JPMorgan Funds Eastern Europe Equity.
Deze column verscheen eerder op belegger.nl.