Onder druk

Er komt ongetwijfeld weer een moment van stress op de financiële markten. Net als in 2008, 2003, 2001, 2000 en 1998. De vraag is of dat ook voor jou als financieel adviseur stress met zich meebrengt. Het kan helpen om met elkaar over een probleem na te denken.

Carl Richards, 24 juni, 2015 | 7:08
Facebook Twitter LinkedIn

Ik weet nog goed hoe ik me voelde… in 2008. Ik had al wat meegemaakt in 1998, ook de technologie bubble in 2000 doorstaan, 9/11 en ook nog de gekte rond SARS in 2003. Kortom we kijken terug op een decennium wat veel adviseurs omschrijven als bumpy of hobbelig, met markten die op en neer gingen. Ik had ondanks alles toch vertrouwen in mezelf en mijn vaardigheden om met deze markten om te gaan, welke kant die ook opging.

En toen was het 2008. Ik bleef ’s avonds laat op om de opening van de beurs in Japan te zien. Wachtend op een teken van verbetering en opluchting. Het was één van de meest moeilijke momenten in mijn carrière als financieel adviseur. Maar ik was niet alleen.

In 2008 gebeurde er meer dan alleen maar even de mentale grenzen opzoeken en deze testen. Het veranderde ook de manier van beleggingsadvies. Bijna de helft van financiële planners en beleggingsadviseurs die in een onderzoek ondervraagd werden door Bradley Klontz, hoogleraar aan het Institute of Personal Financial Planning van de Kansas State University in de Verenigde Staten, bevestigden dat de financiële crisis hen totaal anders liet kijken naar hun manier van adviseren en hun beleggingsstrategieën. “Er vond een ommezwaai plaats in de hele industrie en dat betekende dat er meer naar tactische planning of zelfs markt-timing gekeken wordt,” vertelt Klontz.



Ook in een nieuwsbrief van Bob Veres, schrijver over en commentator van de branche financiële dienstverlening, in die tijd werd geschreven dat, naar aanleiding van een kort onderzoek, 83 procent van de ondervraagde adviseurs afscheid na van de klassieke buy-and-hold strategie en in de portefeuilles van klanten meer market-timing gedreven gingen kopen en verkopen. Denk eens een minuutje na over dit percentage. Als 83 procent van de adviseurs ineens verandert, moeten we dan niet alert zijn...

Je ziet dan ook dat - altijd achteraf - er aangescherpte wetten en regels komen die de wereld veranderen. Maar is dat de oplossing?

Het is niet eenvoudig. “Ik zal me wel zorgen maken over de markten, jij als klant hoeft dit niet te doen en je alleen maar te gedragen”. Het betekent eigenlijk dat adviseurs de emoties van klanten proberen te beheersen. Het is volgens mij de taak van een adviseur om te voorkomen dat mensen in valkuilen stappen. En dus is het niet verrassend dat dit alles wat begint met stress ook gepaard gaat met stress. En dan dringt zich de vraag op: hoe kunnen we voorkomen dat verkeerde beslissingen genomen worden als door stress in de markt dingen anders lopen dan verwacht?

Allereerst moeten we realiseren dat er echt stress is. Als je ontkent dat er stress is, wordt de situatie waarschijnlijk alleen nog maar slechter. Op die manier, door (h)erkenning creëer je de mogelijkheid om er iets aan te doen.

Ten tweede, praat erover met zoveel mogelijk mensen. Ik vermoed dat één van de redenen dat ik mij 2008 nog zo goed herinner, is dat ik als eenpitter dit alles probeerde te verwerken. Er zijn misschien mensen genoeg die een emotionele achtbaan alleen en zonder hulp aankunnen. Maar het kan helpen om met elkaar of als groep over een probleem na te denken. Met professionele hulp.

Misschien is het goed om er nu al over na te denken, wat jij zou doen als we in de toekomst geconfronteerd worden met stress op de financiële markten. Want die momenten zullen ongetwijfeld weer komen. Dalende aandelen, stijgende rentes, waar en wanneer? Dat is de vraag en niemand weet het antwoord! Maar of dit ook voor jou stress met zich mee brengt, is ook maar de vraag en afhankelijk van jouw situatie en hoe groot de impact is op jouw planning, je doelstellingen en je portefeuille!


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Carl Richards over het gedrag van beleggers en over financieel advies. Deze columns helpen beleggers om betere beleggingsbeslissingen te maken. Richards is auteur van het recent verschenen boek ‘The One Page Financial Plan’ dat binnenkort eveneens verschijnt onder de titel 'Eenvoudig en slim omgaan met je geld' (vertaling Robert van Beek). Richards is ook auteur van het boek 'The Behavior Gap: Simple Ways to Stop Doing Dumb Things with Money' ('Doe niet langer domme dingen met je geld') en levert bijdragen aan The New York Times en Morningstar Advisor.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten