Er zijn twee hoofdsoorten: de direct ingaande en de uitgestelde lijfrente. Bij de eerste soort geef je de verzekeraar een koopsom en daarvoor in ruil ontvang je meteen een jaarlijkse (of maandelijkse) uitkering. De uitkering stopt op het moment dat je (de verzekerde) overlijdt. Bij de uitgestelde lijfrente stort je een koopsom (of betaal je een premie), maar gaan de uitkeringen pas later in.
Onderstaande tabel vergelijkt een direct ingaande lijfrente met twee uitgestelde lijfrenten. De tarieven zijn een gemiddelde van drie offertes (december 2014).
In bovenstaand voorbeeld gaat de direct ingaande lijfrente renderen vanaf 86 jaar. Bij de uitgestelde lijfrenten is de terugverdientijd ietsje langer, je gaat dan verdienen vanaf je 87ste. Stel je nu eens voor dat je 105 wordt, dan heb je een opbrengst gemaakt met je lijfrente waar geen aandelenbelegging aan kan tippen!
Sterfte-opbrengst
Hoe werkt dat nou? Alle deelnemers in de verzekeringspool ontvangen een levenslange uitkering. Echter, voor de één duurt het leven langer dan voor de ander, maar niemand weet van te voren precies hoe lang. Degenen die eerder overlijden dan gemiddeld betalen dus eigenlijk relatief te veel premie. Degenen die langer leven dan gemiddeld betalen in vergelijking te weinig premie. De te veel betaalde premie van de vroege sterfgevallen komt ten gunste aan de overlevenden.
Als je dat niet eerlijk vindt, bedenk dan dat dit principe voor alle verzekeringen geldt. Degene wiens huis afbrandt is duurder voor de verzekeraar dan alle mensen die jaarlijks premie afdragen maar - gelukkig - nooit aanspraak op hun verzekering hoeven te maken.
Zekerheid kost geld
De prijs van een lijfrente hangt van veel zaken af. Waarbij de rentestand een belangrijke component is. In de tabel is te zien dat de uitgestelde lijfrenten ietsje duurder zijn. Het 'vastzetten' van de marktomstandigheden kost als het ware geld. Je kunt het vergelijken met de hypotheekrente. Als je een variabele rente kiest, dan betaal je doorgaans een lager tarief dan wanneer je de rente vijf of tien jaar vast zet. In ruil daarvoor ontvang je dan de zekerheid van constante lasten.
Wat de rente gaat doen weet niemand. Er is helaas geen kristallen bol. Alleen achteraf zul je weten wat het voordeligst geweest zou zijn. Maar mocht je vooraf je risico willen beperken, dan kun je overwegen om je lijfrente gespreid aan te kopen. Vraag in ieder geval altijd meerdere offertes, want in de praktijk zijn de verschillen enorm!
Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde (foto) van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.