Top 5 technologiefondsen: JP Morgan op 1 en 2

Is het de oprukkende concurrentie in China, de tegenvallende verkopen van de Apple Watch, of de vloek die rust op bedrijven die net zijn gepromoveerd naar de Dow Jones Industrial Average? Feit is dat de koersval van Apple het sentiment in de techsector onder druk gezet heeft.

Harm Luttikhedde, 10 augustus, 2015 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

In korte tijd hebben aandelen van de techreus zo'n 15 procent verloren. Daarmee is ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgegaan.

Naar de exacte reden voor de correctie lijken analisten alleen maar te kunnen gissen. Dat terwijl er toch ook positieve ontwikkelingen te noemen waren. Zo nemen de winstmarges nog altijd toe en hebben een maand na lancering al 11 miljoen mensen aangemeld voor de streaming muziekdienst Apple Music.  

Maar als Apple hoest, is kennelijk de gehele technologiesector verkouden. Dat is overigens in het verleden wel eens anders geweest. Voor beleggers in techologiefondsen is het nu in elk geval even zuur. Toch laten de best presterende fondsen in deze sector year to date nog altijd zeer sterke rendementen zien, zoals de tabel hieronder toont.

Subsegmenten
De technologiesector kan worden opgedeeld in verschillende subsegmenten, die ieder hun eigen karakteristieken hebben. Zo beleggen technologiefondsen in bedrijven die de hardware maken zoals Apple en SanDisk, maar ook in software bedrijven variërend van Microsoft dat bedrijfssoftware maakt tot Electronic Arts dat computerspelletjes ontwikkelt.

Daarnaast wordt er veelal in de semiconductorindustrie belegd, waarin Intel een belangrijke naam is, maar ook het Nederlandse NXP is in de portefeuilles terug te vinden. Het retailsegment is vertegenwoordigd via bijvoorbeeld Netflix en Walt Disney, terwijl Facebook en Amazon.com voorbeelden zijn van internetbedrijven waarin wordt belegd.
Biotechnologie

'Invesco Global Technology heeft wellicht de meest brede opvatting van wat onder technologie kan worden geschaard', zegt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher. 'Waar de meeste fondsen dicht bij de IT-sector blijven, is de sector biotechnologie met een weging van 16 procent de grootste subsector binnen het fonds, waarin het belegt in bedrijven als Celgene en Gilead Sciences.'

De verschillende subsectoren hebben wel uiteenlopende karakteristieken als het gaat om de risico-rendementsverhoudingen. Over de laatste vijf jaar gemeten heeft de MSCI World Software & Services index een geannualiseerd rendement behaald van 21,43 procent met een standaarddeviatie van 9,81 procent en een 'maximum drawdown' van -8 procent.

De grilligere MSCI World Semiconductors & Semiconductor Equipment index realiseerde over dezelfde periode een geannualiseerd rendement van 15,60 procent met een standaarddeviatie van 17,05 procent en een maximum drawdown van -21,06 procent .

High conviction
De meeste technologiefondsen hanteren een geconcentreerde beleggingsportefeuille. Aberdeen Global Technology Equity heeft met 27 aandelen en 55 procent van het fondsvermogen in de top-10 posities de meest geconcentreerde portefeuille.

Franklin Technology kiest daarentegen voor een meer gediversifieerde aanpak met 77 aandelen en 21 procent van het fondsvermogen in de top-10 posities. Schumacher: 'Het fonds belegt 30 procent in mid-caps en 10 procent in small-caps, waardoor de gemiddelde marktkapitalisatie van 21,8 miljard euro beneden het categoriegemiddelde van 40,7 miljard euro ligt.'

Amerikaanse bedrijven domineren veel beleggingsportefeuilles, waarmee de status van Silicon Valley als de bakermat van technologische innovatie onderstreept wordt. 'Een paar uitzonderingen zijn er wel', zo weet de analist. 'Zo belegt Aberdeen Global Technology Equity 25 procent van het fondsvermogen in Aziatische technologiebedrijven zoals ASM Pacific Technology en TSMC en 22 procent in Europese spelers zoals Oxford Instruments en Dassault Systemes.'

Een andere opvallende regioallocatie is er volgens Schumacher te vinden bij T. Rowe Price Global Technology Equity. 'Dit fonds belegt 22 procent van de portefeuille in opkomende landen, waarbij vooral Chinese bedrijven (Alibaba, Baidu) en het Zuid-Afrikaanse Naspers bepalend zijn voor het karakter van de portefeuille.'

Top 5 technologiefondsen

Rendementen tot en met juli, geannualiseerd en in procenten.

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Blockbuster fondsen obligaties

Latijns Amerika

Grondstoffen

Aziatische aandelen

Financiële dienstverleners

Amerikaanse large-cap waarde-aandelen

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten