Top-5 blockbusters: DWS Top Dividende de grootste

DWS Top Dividende is op dit moment het grootste in Nederland verkrijgbare aandelenfonds met een vermogen onder beheer van ruim 14 miljard euro. Ook qua rendement sinds het begin van dit jaar voert het dividendfonds de ranglijst aan.

Harm Luttikhedde, 25 augustus, 2015 | 16:28
Facebook Twitter LinkedIn

In de top-5 van 'blockbuster' aandelenfondsen staat nóg een dividendfonds. M&G Global Dividend neemt de derde plaats in met een beheerd vermogen van 9,5 miljard euro. De fondsen worden gescheiden door First State Asia Pacific Leaders met zo'n 11 miljard euro onder beheer.

De belangstelling van beleggers voor dividendaandelen is de laatste jaren zeer sterk geweest als gevolg van de zoektocht naar rendement. Bedroeg vijf jaar geleden het beheerde vermogen van de fondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Wereldwijd Dividend' nog 12,8 miljard, inmiddels staat de teller op 78,2 miljard euro.

Dividendbeleggen over zijn hoogtepunt?
Van deze groei komt 39 miljard euro op het conto van nieuwe beleggers. In de afgelopen vijf jaar was er in slechts drie maanden sprake van een netto-uitstroom, wat aangeeft dat de trend naar dividend zeer consistent is geweest.

'Feit is echter wel dat deze drie maanden van netto-uitstroom allemaal dit jaar plaatsvonden, wat een indicatie kan zijn dat beleggers terughoudender worden met dividendaandelen', zegt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher.

De dividendtrend zorgde ervoor dat sommige fondsen explosief gegroeid zijn en dat fondshuizen dividendgeoriënteerde fondsen hebben gelanceerd om op de vraag van beleggers in te spelen. De 39 miljard aan nieuw geld is echter naar een geconcentreerde groep fondsen gegaan, waar DWS Top Dividende en M&G Global Dividend een hoofdrol hebben opgeëist.

Schumacher: 'Vijf jaar geleden bedroeg het beheerd vermogen van DWS Top Dividende nog 4,5 miljard euro, terwijl M&G Global Dividend nog slechts 347 miljoen aan assets had. Dankzij de forse groei hebben de twee fondsen gecombineerd nu een marktaandeel van 30 procent in hun categorie. Beide fondsen zijn gewaardeerd met de silver-rating.'

Neil Woodford
Een opvallende verschijning in dit verband is CF Woodford Equity Income. Dit fonds dat zich richt op dividendaandelen genoteerd in het Verenigd Koninkrijk, werd in juni 2014 gelanceerd door stermanager Neil Woodford.

'Woodford besloot na zijn meer dan 25-jarige carrière bij Invesco Perpetual een eigen dividendfonds op te richten. Zijn opgebouwde reputatie hielp hem aan een aanzienlijk startkapitaal, want in de eerste maand haalde hij al 2 miljard euro op. Inmiddels heeft het fonds 9,6 miljard euro onder beheer.'

First State Asia Pacific Leaders is een van de succesformules van First State, vervolgt de Morningstar-analist. Het fondshuis was bij de afgelopen editie van de Morningstar Awards in de categorie 'Beste Fonds Aandelen Azië-Pacific' met drie fondsen vertegenwoordigd, waarbij First State Asia Pacific Sustainability deze keer de prijs in ontvangst mocht nemen.

'De fondsen presteren al jaren uitstekend, wat tot een flinke toestroom van beleggers heeft geleid', zegt Schumacher. 'Om de fondsen geen slachtoffer te laten worden van hun eigen succes heeft First State op meerdere strategieën een soft-close ingesteld. Dit betekent dat nieuwe beleggers een instapvergoeding van 4 procent moeten betalen. Voor First State Asia Pacific is deze soft close ingesteld, maar voor First State Asia Pacific Leaders niet. Het eerste fonds heeft een grotere blootstelling naar kleinere aandelen, waardoor er de noodzaak is voor het hanteren van de capaciteitslimiet.'

Downgrade
De fondsen van First State hadden voorheen een gold-rating, maar zijn in juni verlaagd naar silver. De reden voor de collectieve afwaardering heeft te maken met de opsplitsing van First State in twee entiteiten: First State Stewart Asia en Stewart Investors. First State Asia Pacific Leaders valt onder Stewart Investors en het beheer blijft in handen van Angus Tulloch.

Schumacher: 'Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring en blijft het fonds volgens de door hem ontwikkelde huisstijl beheren. Ondanks dat er wat betreft beheerders niet veel verandert, betekent de reorganisatie wel dat een aantal analisten met specifieke kennis op Aziatische aandelen niet meer beschikbaar zal zijn voor de beheerder. Ook zullen er nieuwe mensen ingepast moeten worden in de back office en handelsafdelingen. Dit alles maakt Morningstar iets behoudender, ondanks dat we de fondsen nog steeds als een uitstekende keuze voor beleggers zien.'

Tot de vijf grootste aandelenstrategieën behoren ook twee passieve fondsen. De S&P 500 ETFs van iShares en Vanguard hebben respectievelijk 11,1 miljard en 10,8 miljard onder beheer in de in Europa verkochte fondsen. Op wereldwijde schaal bedraagt het beheerd vermogen van passieve S&P 500 fondsen een veelvoud van deze bedragen. Zo reikt het beheerd vermogen van de SPDR S&P 500 ETF van State Street tot 159 miljard euro, de S&P 500 ETF van iShares tot 63 miljard en de Vanguard S&P 500 ETF tot 195 miljard.

'De populariteit van de ETFs is illustratief voor de populariteit van passieve oplossingen voor Amerikaanse aandelen. Veel actieve fondsen hebben moeite om de S&P 500 index te verslaan en de lage fees van passieve fondsen geeft beleggers een goedkoop alternatief voor blootstelling naar deze markt.'

Voorkeur voor 'core'
Wie de ETF van iShares selecteert, heeft de keuze uit twee varianten. De Core ETF keert geen dividend uit, maar is met een kostenplaatje van 7 basispunten zeer goedkoop. Beleggers die het dividend wel op kwartaalbasis willen ontvangen betalen 0,40 procent op jaarbasis.

'Dit verschil in kosten heeft er dan ook voor gezorgd dat veel beleggers de Core variant prefereren. Alleen al in 2015 was er ruim 3 miljard euro netto-uitstroom voor de duurdere variant, terwijl de goedkope Core versie 1,5 miljard euro zag instromen', zo besluit de analist.

Top 5 grootste aandelenfondsen

Rendementen tot en met augustus, geannualiseerd en in procenten.

Bron: Morningstar

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Bedrijfsobligaties

Technologiefondsen

Blockbuster fondsen obligaties

Latijns Amerika

Grondstoffen

Aziatische aandelen

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten