Top-5 large-cap aandelen Japan: Oyster aan kop

De discrepantie tussen de ontwikkeling van de Japanse economie en de beurs is een opmerkelijke. Waar de economie al jaren - zeg maar gerust decennia - lang in het slob zit, belemmert dat de aandelenkoersen niet om te stijgen.

External Writer, 14 september, 2015 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

Zoals de meest beurzen in de regio kreeg de Japanse beurs de afgelopen maanden een tik door zorgen over de groeivertraging in China. In augustus bedroeg het verlies voor de MSCI Japan Index (omgerekend in euro's) 7,13 procent.

Per saldo resteert er voor dit jaar echter nog een mooie plus van 16,11 procent.

Deze week leken beleggers in Japanse aandelen overigens even alle zorgen te willen vergeten toen woensdag de Nikkei met een plus van 7,71 procent de grootste dagwinst sinds 20 oktober 2008 op de borden zette.

Het positieve rendement year to date is geen uitzondering in de recente historie. Ook in de voorbije jaren waren de prestaties op de Japanse beurs sterk. Vorig jaar was er een plus van 9,29 procent, in 2013 steeg de index zelfs met 21,67 procent. Ook 2012 was positief met een kleine stijging van 6,52 procent, terwijl 2011 een moeilijk jaar was voor Japanse aandelen net als voor andere wereldwijde beurzen.

De percentages maken eens te meer duidelijk dat voor goede beursprestaties geen florerende nationale economie noodzakelijk is. De Japanse economie heeft het namelijk al wat jaren moeilijk en ook in de afgelopen vijf jaar was dat niet anders. In 2010 groeide de economie volgens de Wereldbank weliswaar met 4,7 procent, maar dat was eerder een herstelbeweging na een krimp in het jaar ervoor van 5,5 procent.

In de afgelopen vier jaar lag de groei ergens tussen -0,5 en 1,8 procent. Dit jaar gaat het niet veel beter. Zo werd deze week het definitieve cijfer voor het tweede kwartaal van 2015 bekendgemaakt. Op jaarbasis kromp de Japanse economie in deze periode met 1,2 procent en dat viel nog mee, want het voorlopige cijfer luidde -1,6 procent en economen hielden rekening met een bijstelling naar -1,8 procent.

Beleggers niet afgeschrikt
De matige economische prestaties heeft beleggers niet afgeschrikt, zegt Morningstar-analist Ronald van Genderen. 'Over de maand juli ontvingen fondsen uit de Morningstar-categorie "Aandelen Japan Large-Cap" een stevige instroom aan nieuw beleggersgeld. De categorie stond in die maand zelfs op plek tien in de rangschikking naar instroom.'

Dat positieve sentiment onder beleggers dit jaar is niet nieuw. In 2013 stroomde ruim 10 miljard euro richting beleggingsfondsen in Japanse large-caps en vorig jaar bedroeg dat bedrag ruim 7 miljard euro. Van Genderen: 'Dit jaar staat de teller na zeven maanden ook al op 7 miljard euro aan nieuw geld.'

Top-5 largecap aandelen Japan:

Rendementen tot en met augustus, geannualiseerd en in procenten.

Bron: Morningstar

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Fondsen met een lang track record

Energiefondsen

Blockbusters aandelen

Bedrijfsobligaties

Technologiefondsen

Blockbuster fondsen obligaties

Latijns Amerika

Grondstoffen


Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten