We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top 5 fondshuizen met grootste uitstroom

Fondshuizen die sterker afhankelijk zijn van opkomende markten worden geconfronteerd met flinke uitstroom.

Harm Luttikhedde, 28 september, 2015 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

Al hebben ze volgens Morningstar zelf geen voorspellende kracht, toch spelen in het verleden behaalde resultaten nog altijd een belangrijke rol bij de keuze voor een beleggingsfonds.

Alle fondsen kennen dit jaar uitstroom, behalve die met de hoogste rating van vijf sterren.  

Het toont aan dat beleggers denken dat de performance van succesvolle fondsen (waarop de sterrenrating berust) doorgetrokken kan worden naar de toekomst. Maar die vlieger gaat lang niet altijd op. Zo toonde onderzoek van S&P in 2013 dat maar weinig fondsen zich over een langere periode in de voorhoede weten te handhaven.

Sterke marketing
Dat beleggers gevoelig zijn voor prestaties uit het verleden is niet nieuw. Wel opvallend dit jaar is dat het meeste geld gaat richting fondsen zónder een sterrenrating.

'De belangrijkste reden dat deze fondsen geen rating hebben is dat ze nog geen drie jaar bestaan, hetgeen de minimaal vereiste track record is', zegt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher. 'Dit betekent dus dat het meeste geld stroomt naar nieuwe fondsen die kennelijk een goede marketing of sales push kennen.'
Beleggers gaan voor goud

Hetzelfde laken een pak voor wat betreft de ‘Analyst Rating’ van de fondsenvergelijker. Ook hier zien alleen de fondsen met de hoogste rating (gold) instroom.  

Een belangrijk verschil met de sterrenbeoordeling is echter dat de analistenbeoordeling op basis van kwalitatieve data tot stand komt, en volgens Morningstar wél enige voorspellende waarde heeft. Dat stelt dus enigszins gerust.

Hasenstab
Maar goed, uitstroom dus. Op fondshuisniveau staat Franklin Templeton year to date onderaan met 13,8 miljard euro uitstroom wat vooral is toe te schrijven aan geld dat werd onttrokken aan Templeton Global Bond en Templeton Total Return, twee fondsen die worden beheerd door Michael Hasenstab. Ook Templeton Asian Growth staat in de top-10 van fondsen met de grootste uitstroom, weet Schumacher.

De uitstroom bij Aberdeen is relatief nog groter: 9,5 miljard dollar, ofwel 15,6 procent van het totaal beheerd vermogen. Schumacher: 'Aberdeen heeft sinds augustus 2014 geen maand van positieve flows gezien. BMO en Ignis staan relatief nog sterker in de min.'

De uitstroom van M&G komt voor rekening van M&G Optimal Income en M&G Global Dividend.

Top 5 fondshuizen met grootste uitstroom

Geschatte uitstroom in euro's en year to date tot en met augustus.

Bron: Morningstar

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

High Yield wereldwijd

Japanse Large-Caps

Lang track record

Energiefondsen

Blockbusters aandelen

Bedrijfsobligaties

Technologiefondsen

Blockbuster fondsen obligaties

 

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten