Beleggingsfonds van de week: Fidelity European High Yield

Ondanks de recent tegenvallende resultaten blijft Morningstar positief gestemd over Fidelity European High Yield. De betrokkenheid van obligatieveteraan Ian Spreadbury en de sterke prestaties op lange termijn geeft Morningstar voldoende vertrouwen om de Bronze rating te handhaven. 

Niels Faassen 01 oktober, 2015 | 13:20
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity European High Yield in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze

Morningstar Rating: ****

Beheerteam: Neutral

Fondshuis: Positive

Beleggingsproces: Positive

Rendement: Neutral

Kosten: Neutral

Europese high yield obligaties begonnen 2015 positief, ondanks een stijging van de staatsrente. Dit was vooral te danken aan de daling van de risicopremies die obligatiehouders verlangen voor het kredietrisico dat zij lopen. Hierdoor werden zij ruimschoots gecompenseerd voor de stijgende rente en stegen Europese high yield obligaties in waarde. Tegen de zomer liepen de spanningen in de Eurozone op vanwege de toegenomen kans op een mogelijke Grexit. Met de optuiging van een nieuw hulppakket voor Griekenland ebden de zorgen over een Grexit weg maar gooiden tegenvallende economische cijfers uit China roet in het eten. Risicopremies voor high yield obligaties liepen uit en de volatiliteit nam toe. Beleggers zijn gewaarschuwd, de relatief hoge rendementsvergoeding op dit soort obligaties krijgt u immers niet voor niets. Hier gaat namelijk een hoger kredietrisico mee gepaard dan bij bijvoorbeeld staatsobligaties of kredietwaardige bedrijfsobligaties. Bij een hoger kredietrisico loopt u als belegger een grotere kans op wanbetaling van de uitgevende instelling. Desondanks denken wij dat beleggers bij Andrei Gorodilov en Ian Spreadbury van Fidelity European High Yield in goede handen zijn.

Aantrekkelijke Keuze
Andrei Gorodilov nam in februari 2013 de leiding van het fonds over nadat hij sinds 2009 plaatsvervangend beheerder en sinds 2010 hoofdbeheerder van het European High Yield Institutional Fund was geweest. Zijn ervaring in high-yieldkredietanalyse wordt aangevuld met de top-down strategische adviezen van voormalig hoofdbeheerder en veteraan van het vastrentende segment Ian Spreadbury. Het duo rekent bij Fidelity op het grote team van kredietanalisten die gedetailleerd bottom-uponderzoek verrichten.

Risico’s
De beleggingsbenadering blijft onder Gorodilov ongewijzigd en is toegespitst op 3 domeinen: fundamenteel kredietonderzoek, kwantitatief onderzoek en technische analyse. Er ligt een zware nadruk op diversificatie. Zo belegt het fonds in meer dan 200 emittenten. Dit bleek in 2014 onvoldoende, toen Phones 4u in gebreke bleef en het fonds 97 bp kostte. Deze ene kredietgebeurtenis is op zich geen reden tot bezorgdheid, maar hieruit blijkt wel de bijzondere aard en het hogere risico van hoogrentende obligaties. De beheerder probeert een deel van dit risico te diversifiëren met niet-benchmarkgebonden posities in voorwaardelijk converteerbare obligaties (coco's) van banken en staatsobligaties. Het fonds is verre van een voorzichtige keuze binnen zijn categorie met een onderweging in schuldpapier van hogere kwaliteit met rating BB en hogere allocaties aan namen uit Europese groeimarkten en Rusland dan andere fondsen in de Morningstar-categorie.

Lange termijn
Sinds februari 2013 zit het fonds onder Gorodilov achter op zijn categoriegenoten, maar over tien jaar genomen doet het fonds beter dan 75 procent van de concurrenten (per augustus 2015). Men moet daarom een langetermijnbelegger zijn om ten volle te kunnen profiteren van de aanpak van het fonds en de beleggingscategorie. Gezien de continuïteit van het team, de ervaring van Gorodilov en Spreadbury, en het behoud van de bewezen langetermijnbenadering, handhaven wij de Morningstar Analyst Rating Bronze.

Overzicht Fidelity European High Yield
* Rebatevrije fondsklasse
(klik op grafiek voor een grotere weergave)

 

Uitgebreide toelichting

Beheerteam
Andrei Gorodilov werd in februari 2013 hoofdbeheerder nadat hij sinds 2009 plaatsvervangend beheerder en sinds 2010 hoofdbeheerder van het European High Yield Institutional Fund was. Hij begon in 2004 bij Fidelity als senior kredietanalist en werd in 2009 gepromoveerd tot portefeuillebeheerder met een focus op high yield. Zijn ervaring met high-yieldkredietanalyse wordt aangevuld met top-downadvies van voormalig hoofdbeheerder Ian Spreadbury, die nog steeds betrokken is. Spreadbury bouwde in de jaren '90 de vastrentende activiteiten van Fidelity op, inclusief het team. Voordien beheerde hij tien jaar obligatieportefeuilles bij Legal & General, een ander fondshuis met grote vastrentende portefeuilles. Hij heeft dus ervaring in het beheer van grote fondsen. Hij heeft ook ervaring als actuaris en in underwriting. Deze basis, plus zijn vele jaren in de vastrentende beleggingen, maken Spreadbury een kenner van vastrentende markten en, ook zeer belangrijk, risicobeheer. Gorodilov en Spreadbury kunnen bij Fidelity rekenen op het grote team van kredietanalisten die gedetailleerd bottom-uponderzoek verrichten. Fidelity's kwantitatieve team ondersteunt de handelsactiviteiten met input over markttiming en technische indicatoren. Tenslotte waarderen wij dat Gorodilov en Spreadbury persoonlijk in het fonds beleggen, wat helpt om hun belangen af te stemmen op die van de beleggers.

Fondshuis
Fidelity Worldwide Investment heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. In 2013 heeft men een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden. Naast een Londens kantoor heeft Fidelity Worldwide meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië.
In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek. Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen aanrekent. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Beleggingsproces
Het beleggingsuniversum, zoals gedefinieerd door zijn referentie-index, omvat alle Europese emittenten ongeacht de valuta van uitgifte. Wel wordt 90 procent van het valutarisico afgedekt naar de euro. De index werd op 1 februari 2013 de Bank of America Merrill Lynch Global High Yield European Issuers Constrained Index, vooral wegens de onevenredige weging (meer dan 30 procent) in financiële obligaties van de vorige index. De nieuwe index heeft sectorposities die beperkt zijn tot 20 procent, wat ook van toepassing is op subsectorniveau. Het fonds mag tot 30 procent posities buiten de index nemen, met inbegrip van coco's, converteerbare obligaties en staatsobligaties.
De beleggingsbenadering is onder Gorodilov niet veranderd. Het proces omvat drie sleutelelementen: fundamenteel kredietonderzoek, kwantitatief onderzoek en technische analyse. De kredietanalisten doen due diligence voor de bestaande posities, analyseren nieuwe emissies, en zoeken naar schuldpapier dat mogelijkheden qua relatieve waarde biedt. Kwantitatief onderzoek draagt bij aan de rentecurve- en macropositionering en de technische analyse helpt bij aan- en verkoopbeslissingen. Gezien de asymmetrische aard van deze beleggingscategorie ligt de nadruk op diversificatie. Zo is de portefeuille gespreid over meer dan 400 emissies en 200 emittenten, wat het typische risico beperkt (maar niet geheel terugdringt).

Rendement
Onder Gorodilov’s heeft het fonds 4,5 procent (jaarbasis) geleverd vs. 5,1 procent voor zijn Morningstar Category (van feb 2013 tot aug 2015). Het zit in 2014 in het laagste kwartiel. Toen Phones 4u in gebreke bleef, kostte dit het fonds 97 bp, wat een grote domper was. Maar ook de overwogen positie in B-schuldpapier vs. zijn onderwogen positie in BB zette een domper op de prestatie doordat B in de 2e helft van 2014 minder rendeerde dan BB. Het tij keerde in de 1e helft van 2015, toen B-schuldpapier het beter deed dan obligaties van betere kwaliteit. Ondanks de recente underperformance heeft het fonds over 10 jaar gezien (per augustus 2015) 75 procent van zijn categorie geklopt.
Het solide langetermijntrackrecord blijft getuigen van de verdienste over een volledige marktcyclus, gezien de blijvende betrokkenheid van de vorige beheerder Ian Spreadbury en de ongewijzigde benadering. Deze prestatie kwam tot stand met een iets hoger risico. Dat blijkt uit de neiging van het fonds in neergaande markten achter te blijven (2008, 2011) en de hogere maximale drawdown (-35,3 vs. - 33,2 procent voor de hele categorie). Zoals in 2014 drukte de overwogen positie in B-schuldpapier ten opzichte van BB-schuldpapier in 2011 het rendement, maar in 2012 en 2013 was deze positief. Beleggers moeten dus op lange termijn blijven denken om ten volle te kunnen profiteren van de benadering.

Kosten

De geschatte lopende kosten (0,90%) van de rebatevrije fondsklasse (Y Acc) vallen iets hoger uit dan de mediaan van vergelijkbare rebatevrije fondsen binnen de Morningstar categorie Obligaties EUR High Yield (0,84%).

Kosten NL

Lees ook het fondsrapport van Fidelity European High Yield

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten