Top 5 aandelen wereldwijd: Koppositie voor J O Hambro

De correctie in het derde kwartaal heeft de jaarwinst voor de MSCI World Index gereduceerd tot een schamele 1,86 procent. De best presterende fondsen in de categorie aandelen wereldwijd steken daar echter ver boven uit.

Harm Luttikhedde, 12 oktober, 2015 | 10:06
Facebook Twitter LinkedIn

De MSCI World Index moest na een sterk eerste kwartaal een stapje terug doen in het tweede kwartaal waarna een forse daling volgde in het derde kwartaal.

Correctie
Vooral augustus was als gevolg van toenemende onrust over de groeivertraging in China een slechte maand, waarbij uiteindelijk een verlies van 7,92 procent werd opgetekend. September, traditioneel een lastige maand, werd met een negatief rendement van 3,32 procent afgesloten.

Op regioniveau laat Japan van de ontwikkelde landen dit jaar tot dusverre het beste rendement optekenen (+8,63 procent), met Europa (+2,76 procent) en Noord-Amerika (+1,36 procent) op gepaste afstand. Opkomende markten staan onder druk, waarbij Latijns-Amerika dit jaar stevig in het rood duikt en Chinese aandelen in het derde kwartaal ongeveer 30 procent van hun beurswaarde verloren.

Hillary Clinton
Op sectorniveau voeren de consumentensectoren year to date de ranglijst aan. Tot voor kort was de bovenste plek bestemd voor de sector gezondheidszorg. De uitspraken van Hillary Clinton over de hoge prijzen voor medicatie zorgden echter voor een correctie van biotechaandelen, waardoor de gezondheidszorgsector in de afgelopen twee maanden stevige minnen noteerde.

Onderaan de ranglijst staan de grondstofgerelateerde sectoren: materialen en energie. De materialensector doet het (-11,91 procent) iets minder slecht dan de energiesector (-15,70 procent), wat te danken is aan de iets minder negatieve rendementen van de chemiesector (-4,86 procent), wat de koersval van mijnbouwaandelen (-29,40 procent) enigszins tegenwicht bood.

Beste beleggingsfondsen
Aan kop dit jaar gaat het J O Hambro Global Opportunities Fund met een rendement van 11,09 procent. Het fonds wordt beheerd door Ben Leyland (foto) en Robert Kancastle. 'Zij richten zich op lange termijn trends en investeren in ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven die van deze trends kunnen profiteren', licht Morningstar-analist Jeffrey Schumacher toe.

'De portefeuille kent een hoge active share die bereikt wordt via de zeer geconcentreerde portefeuille van 35 posities. Hierdoor kent de portefeuille sterke afwijken van de benchmark, zoals een onderweging van financials en een overweging op de sector industrie. Een ander kenmerk van de portefeuille is het hoge niveau aan kasgeld, dat per eind augustus 12,3 procent bedroeg.'

Duurzaam karakter
BL-Equities Horizon van Banque de Luxembourg heeft mede dankzij het duurzame karakter een plek in de top-5 verworven. Schumacher: 'Het fonds heeft een aantal onderscheidende kenmerken. Ethibel, een externe partij, filtert het wereldwijde aandelenuniversum op ESG-criteria, waarna circa 420 aandelen resteren. Hieruit selecteert beheerder Joël Reuland een portefeuille van 20 tot 50 aandelen, maar eerst bepaalt hij de gewenste blootstelling aan aandelen door liquide middelen aan te houden (maximaal 20 procent) en/of short posities in S&P 500 futures aan te gaan.'

Hij vervolgt: 'De posities zijn het resultaat van een strenge bottom-up analyse, waarbij de nadruk ligt op volwassen ondernemingen met consistentie in hun inkomsten. De beheerders kijken naar ondernemingen die een hoge mate van transparantie kennen in de manier waarop ze hun inkomsten genereren. Hierdoor spelen de sectoren energie, financiële dienstverlening, nutsbedrijven en telecom geen rol in de portefeuille, terwijl de sectoren consumenten defensief en gezondheidszorg zwaar worden overwogen.

De defensieve positionering wordt verder aangezet doordat het fonds zoals gezegd liquide middelen aanhoudt - per eind augustus 2015 16 procent - en door short te gaan in S&P 500 futures. In dalende aandelenmarkten weet het fonds sterk te presteren door de defensieve positionering, maar in opgaande markten blijft het meestal achter bij vergelijkbare wereldwijde aandelenfondsen.'

OBAM
Een derde opvallende naam in de top-5 is volgens de analist BNP Paribas OBAM. Het fonds kende hoogtijdagen onder Rolf Stout, maar verloor onder zijn leiding ook veel glans. Opvolger Peter Ranty kon het tij niet keren, maar Sander Zondag heeft meer succes met het fonds, zegt hij. Zondag kwam in 2011 bij het fonds en heeft sinds 2013 de leiding.

'We hebben de afgelopen jaren op meerdere fronten verbetering gezien binnen dit fonds. Zo kreeg de werkwijze binnen het team meer structuur. We denken dat de veranderingen positief zijn, maar we willen de impact daarvan wel over een langere tijd kunnen evalueren.'

Top-5 aandelen wereldwijd
Beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'aandelen wereldwijd large-cap gemengd', gerangschikt op rendement year to date per 6 oktober.

Bron: Morningstar

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Meeste instroom

Meeste uitstroom

High Yield wereldwijd

Japanse Large-Caps

Lang track record

Energiefondsen

Blockbusters aandelen

Bedrijfsobligaties

 

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten