Beleggen zonder emotie

We zijn er zelf met onze emoties mede voor verantwoordelijk dat we het simpele theoretische plan van laag kopen en hoog verkopen in de praktijk niet goed uitvoeren. Maar er is een simpele en doeltreffende oplossing.

Jeffrey Schumacher, CFA 27 oktober, 2015 | 16:01
Facebook Twitter LinkedIn

Om geld te kunnen verdienen met beleggen geldt er een gouden regel: laag kopen en hoog verkopen. Het klinkt heel simpel, maar het blijkt in de praktijk ontzettend moeilijk. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen, maar een van de oorzaken zijn beleggers zelf. We zijn er zelf met onze emoties mede voor verantwoordelijk dat we het simpele theoretische plan van laag kopen en hoog verkopen in de praktijk niet goed uitvoeren.

Beleggerspsychologie
De behavioural finance theorie geeft inzicht in het niet-rationeel handelen van beleggers als gevolg van psychologische of sociale factoren die hun beleggingsbeslissingen beïnvloeden. Door niet rationeel te beleggen, maar onze emoties invloed te laten uitoefenen op onze acties, zitten we onszelf dwars bij de uitvoering van ons beleggingsplan. Het onderstaande plaatje geeft een voorbeeld van de acties die beleggers maken bij een bepaalde koersontwikkeling en de emotie/gedachtegang die daarbij gepaard gaat.

Bron: ValueWalk

De emoties, psychologische gedragingen en sociale invloeden die we vaak ongemerkt in ons beleggingsproces meenemen zijn er in verschillende vormen. Een bekend voorbeeld is het fenomeen zelfoverschatting. We denken dat we de wijsheid in pacht hebben en daardoor de kansen op succes overschatten. Een bijkomend effect is dat we meer gaan handelen, wat het resultaat alleen maar drukt.

Een andere vaak voorkomende psychologische fout komt voort uit de verankeringstheorie, waarbij we gefixeerd zijn op een bepaalde koers van een aandeel, niet in de laatste plaats de aankoopprijs die we hebben betaald. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar er zijn veel meer emoties te omschrijven waar beleggers last van (kunnen) hebben. De Psy-Fi blog heeft er 137 gedefinieerd. Let op: niet geschikt voor beleggers die er niet voor open staan om met zichzelf geconfronteerd te worden.

Emotieloos beleggen
Een oplossing voor het minimaliseren van het effect van deze emoties lijkt misschien moeilijk, maar het indammen van de schadelijke gedachtegang zoals in het voorbeeld van het bovenstaande plaatje kan relatief eenvoudig worden gerealiseerd. Namelijk door het instellen van duidelijke beleggingsregels waarbij het timen van de markt geen rol meer speelt. Veel beleggers blijken namelijk niet in staat om dit consistent goed te doen. In plaats van te proberen het juiste in-of uitstap moment te bepalen, kan deze door emoties geleide discussie buitenspel worden gezet door op gezette tijden een vast bedrag te investeren. Staan de koersen hoog, dan koopt u voor hetzelfde investeringsbedrag minder aandelen, maar zijn de koersen hard gedaald, dan koopt u voor hetzelfde bedrag meer aandelen. Zo heeft u wellicht niet de spanning die bij het timen van de markt komt kijken, maar u zult zich ook niet vergalopperen door op het slechtste moment in te stappen. Het enige dat deze aanpak vereist is de discipline om u aan dit eenvoudige beleggingsplan te houden en uw emoties hierdoor te beheersen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten