Ga financieel plannen

PENSIOEN3DAAGSE - Mensen vinden het doorgaans vanzelfsprekend en rechtvaardig dat ze hetzelfde krijgen als hun voorgangers. Maar de huidige generatie zal bedrogen uitkomen bij de hypotheekrenteaftrek en in de lijfrentesfeer. Niemand realiseert zich dat.

Greetje Remmerde 04 november, 2015 | 18:00
Facebook Twitter LinkedIn

De AOW-partnertoeslag verdwijnt dit jaar. Dat is een aanvulling voor AOW-gerechtigden met een jongere partner die geen of een laag inkomen heeft. Het besluit hiervoor is al in 1996 door de regering genomen, maar nu worden de financiële effecten voor het eerst zichtbaar: het verdwijnen van de toeslag kan tot ruim EUR 700 bruto per maand schelen!

Op nos.nl waren vorige week een aantal reacties te lezen van belangengroepen en gedupeerden. Manon Vanderkaa van de Katholieke Bond voor Ouderen had liever een overgangsregeling gezien: "Nu is er zo'n harde knip: als je één dag te laat bent geboren, ben je de klos. Dat is toch niet uit te leggen? Het is gewoon hartstikke onrechtvaardig." En één van de gedupeerden stelt: "Hoor eens, ik heb mijn hele leven lang gewerkt, zo'n 50 jaar. Altijd keurig netjes al mijn bijdragen betaald en nu word je opeens gestraft voor het feit dat je een partner hebt die wat jonger is. En dan wordt zij nog geacht ook om maar te gaan werken, terwijl dat niet makkelijk is als je boven de 50 bent... Onverteerbaar is het."
Volgens het Ministerie van Sociale Zaken hebben mensen bijna 20 jaar gehad om zich voor te bereiden op de maatregel en is er dus geen aanleiding om deze nu nog te gaan veranderen.

Langste of kortste eind?
De minister heeft natuurlijk gelijk als hij zegt dat mensen zich lang genoeg voor hebben kunnen bereiden, maar in de praktijk blijkt dat men dit toch niet (of onvoldoende) doet.
In dit verband schiet me een interessant experiment te binnen van de Amerikaanse psycholoog Salomon Asch dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw is uitgevoerd. In het experiment moesten studenten een simpele test doen: er werd een verticale lijn getoond met een bepaalde lengte. Deze lijn moesten de studenten vervolgens vergelijken met drie andere verticale lijnen en die lijn aanwijzen die dezelfde lengte had. Alle studenten op één na werden van tevoren geïnstrueerd een verkeerde lijn aan te wijzen. De geïsoleerde student werd het laatst naar zijn mening gevraagd. Wat bleek? In ongeveer 40 procent van de gevallen koos de geïsoleerde student de verkeerde lijn.

Het experiment toont aan, dat we ons kennelijk graag conformeren aan de groep. Onder sociale druk kiezen de meesten van ons er voor om liever “fout” dan alleen te zijn. In latere versies van het experiment, waarin ook de hersenactiviteit van de proefpersonen werd gemeten, bleek dat het denkvermogen van sommige proefpersonen in dit soort situaties kennelijk “uit” kan gaan. Ze vertrouwen dermate op het oordeel van de ander dat de eigen hersenen als het ware uitschakelen.

Zou zoiets ook aan de hand zijn als het over eigen financiële zaken gaat? Een regel die al twintig jaar bekend is wordt volkomen genegeerd. In plaats daarvan kijken mensen naar hun omgeving. Ze vinden het doorgaans vanzelfsprekend en rechtvaardig dat ze hetzelfde krijgen als hun voorgangers. Maar de eerste lichting bij een veranderende maatregel is de pineut en vindt het hartstikke oneerlijk. Kennelijk denken we niet zelf, maar we kijken naar een ander en baseren daar onze verwachtingen en rechtvaardigheidsgevoel op.

Activeer je brein
Als die aanname klopt zullen we nog wel vaker schrikken. Wat te denken van 2031, het jaar waarin voor het eerst de maximale termijn van 30 jaar afloopt voor hypotheekrenteaftrek? Het bedrag dat je tot dan bruto gewend bent te betalen voor je hypotheek, betaal je dan ineens netto. Van de één op de andere dag!
En dan, maar dat verloopt meer gradueel, zijn er alle kortinkjes bij elkaar opgeteld in het werkgeverspensioen en in de lijfrentesfeer. De generatie van onze (voor)ouders kon rond hun zestigste levensjaar al riant met pensioen. Maar is dat nog steeds zo als jij aan de beurt bent?

Mijn advies voor iedereen die niet van vervelende verrassingen houdt: ga financieel plannen!


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten