Wereldwijd beleggen zonder risico in opkomende markten te lopen

De wereldwijde groei en het monetaire beleid lopen flink uiteen. Vooral de beurzen in opkomende landen ogen zeer nerveus. Beleggers die daar niet aan blootgesteld willen worden, kunnen wellicht beter uitwijken naar aandelenbeurzen van ontwikkelde economieën

Morningstar Benelux 24 november, 2015 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn

In de ontwikkelde landen verbetert de groei, terwijl deze in opkomende markten terugloopt. Ontwikkelde markten herstellen zich van de financiële crisis van 2008, maar opkomende markten blijven achter vanwege de lage grondstoffenprijzen en de Chinese problemen.

Het monetaire beleid loopt wereldwijd ook uiteen en de verschillen in de lange rente nemen toe. De Engelse centrale bank en de Federal Reserve overwegen de rente te verhogen. De Europese Centrale Bank en de Japanse centrale bank hebben aangegeven de monetaire stimulering te willen verhogen als dat nodig is om de door de dalende grondstoffenprijzen veroorzaakte deflatoire druk af te wenden.

De olieprijs is sinds half 2014 circa 50% gedaald door een lagere vraag – vooral uit China – en een groter aanbod. Dit is ongunstig voor olie-exporterende landen als Brazilië en Rusland, maar komt economieën die olie importeren, zoals Europa en de Verenigde Staten, goed uit. In deze onzekere tijden is er iets voor te zeggen om in ontwikkelde landen te beleggen.

Beleggers die hun posities in ontwikkelde economieën willen verhogen, maar hun risico's in opkomende markten juist willen beperken, kunnen kiezen voor ETF's die een wereldwijde aandelenindex volgen. Drie van goedkoopste in Nederland verkrijgbare ETF’s zijn de iShares Core MSCI World (IWDA), de Think Global Equity ETF (TGET) en de Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL). Voor de eerste twee ETF’s worden door de aanbieder jaarlijks 0,20% aan kosten ingehouden, terwijl dit percentage voor de Vanguard ETF 0,25% bedraagt.

Ondanks het feit dat de drie ETF’s elkaar op het gebied van kosten weinig ontlopen, valt er voor de belegger wel wat te kiezen, want ieder van ETF’s volgt een andere index.

De iShares ETF volgt de MSCI World index met 1600+ componenten uit 23 ontwikkelde landen. De index is wel sterk op de Amerikaanse markt gericht, die 58,40% van de totale portefeuilleallocatie uitmaakt. Continentaal Europa is goed voor 17%, terwijl de weging van het Verenigd Koninkrijk bijna 8% bedraagt. In Azië kent Japan de grootste weging met bijna 9%.

De Vanguard ETF volgt sinds 2012 niet meer de MSCI World, maar de FTSE All World index. Dit is voor beleggers die niets van opkomende landen waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende keuze, want ruim 7% is in deze landen belegd. Onder andere in Brazilië, Mexico, Rusland, maar vooral China en India. De Verenigde Staten zijn goed voor iets meer dan de helft van de index, circa 51%. Dit is overigens direct de grootste en belangrijkste afwijking versus de MSCI World, want de wegingen voor bijvoorbeeld Europa (16%) en Japan (8%). Overigens belegd deze ETF door in meer dan 2.900 aandelen, ruimschoots meer dan het aantal posities in de MSCI World index.

De Think Global Equity steekt wat regio- en landenverdeling scherper af tegenover de MSCI World index. Dit komt met name omdat het een gelijkgewogen voor de free-float gecorrigereerde marktkapitalisatie-index volgt, die door de ETF aanbieder zelf is ontwikkelt. Regio’s zijn gelimiteerd tot 40% om diversificatie te waarborgen. Amerikaanse aandelen zijn daarom goed voor circa 40% van de index. Die onderweging voor de Verenigde Staten versus de MSCI World en FTSE All World indices komt binnen deze ETF met name ten gunste van Continentaal Europa (bijna 30%) en Japan (15%). Opvallend is dat de portefeuille “slechts” 253 aandelen bevat, wat aanzienlijk minder is dan de twee andere indices.

Zijn aandelen duur?

Marktkenners waarschuwen dat Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn en dit is een zorg voor fondsen die Amerikaanse bedrijven in portefeuille hebben. Veel beleggers maken zich ongerust over hun Amerikaanse posities vanwege de hoge waarderingen en de mogelijke renteverhoging door de Fed. Beleggers verruilen steeds vaker Amerikaanse posities voor ondergewaardeerde Europese en Japanse aandelen. De S&P 500 leverde sinds begin dit jaar een rendement van 1,9% ten opzichte van 13,6% en 11,9% voor respectievelijk de Euro Stoxx en de Topix.

Aan de andere kant is Amerika, de thuisbasis van een aantal van de slimste en meest innovatieve ondernemingen ter wereld, blijft het toonbeeld van economische macht, ook al lijken de aandelenwaarderingen hoog. Een solide groei van de werkgelegenheid, de verbeterende woningmarkt en gezonde consumptiecijfers betekent dat 's werelds grootste economie niet zomaar terzijde geschoven kan worden.

Diversificatie: het verhaal van uiteenlopende markten

In het verleden is de MSCI World minder volatiel geweest dan de MSCI Europe-, Japan- en Emerging Markets-indices. Voor heel weinig extra risico ten opzichte van de MSCI USA kunnen beleggers hun geografische diversificatie aanzienlijk spreiden met een fonds voor de hele ontwikkelde wereld.

De trends op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten lijken op elkaar, omdat deze markten een hoge correlatie tonen, maar Japan biedt diversificatievoordelen. De afgelopen twintig jaar liet de MSCI Japan een correlatie van 0,56 en 0,59 zien tegenover respectievelijk de MSCI USA en de MSCI Europe. In dezelfde periode bleven de MSCI USA en de MSCI Europe met een correlatiecoëfficiënt van 0,85 dichter bij elkaar.

Gezien de huidige dynamiek blijven Europese aandelen wellicht extra rendementen genereren voor deze wereldwijde fondsen. Als de historische patronen zich voortzetten, bieden posities in Japanse aandelen portefeuillediversificatie. Omdat opkomende markten minder snel groeien vanwege de dalende grondstoffenprijzen, is een lagere weging in deze landen nu waarschijnlijk een goed idee.

Beleggers moeten echter ook rekening houden met de nadelen. Op ontwikkelde landen gerichte fondsen zijn sterk blootgesteld aan de Amerikaanse aandelenmarkt, die wellicht terrein verliest als de rente eindelijk stijgt. Voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve aarzelt nog, maar omdat de geloofwaardigheid van de Fed op het spel staat, kan zij niet blijven uitstellen. Er is echter een geruststellende gedachte: er gebeurt niets van vandaag op morgen. Ook morgen gaat de zon weer op.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
iShares Core MSCI World ETF USD Acc EUR106,18 EUR-0,50Rating
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF EUR135,28 EUR-0,43Rating

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten