Top 5 aandelen wereldwijd: Investec domineert

Twee fondsen van Investec staan bovenaan het lijstje met wereldwijde aandelenfondsen met het hoogste rendement in 2015. De derde plaats is voor J O Hambro. BNP Paribas Obam onder leiding van Sander Zondag (foto) eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats.

External Writer 12 januari, 2016 | 16:30
Facebook Twitter LinkedIn

De MSCI World Index behaalde in euro's gemeten in 2015 een rendement van 10,42 procent. Ondanks dit fraaie getal met twee cijfers voor de komma, hadden onderliggend diverse factoren een sterke invloed op het sentiment en daarmee het rendement.

Zo was het mooie jaarrendement vooral het resultaat van een sterk eerste kwartaal, waarin de index ruim 15 procent steeg, en een redelijk herstel in het vierde kwartaal, met een plus van meer dan 8 procent. Hiertegenover stond de dip van medio 2015, die vooral in het derde kwartaal de koersen deed kelderen met bijna 9 procent.

Regio's
Ook tussen geografische regio's waren de verschillen groot. Met name beleggers in Japanse aandelen kenden een goed jaar. De MSCI Japan index steeg ruim 22 procent in euro's, als gevolg van toenemend enthousiasme over de Japanse economie en het verruimende monetaire beleid dat de Bank of Japan voert.

Europese beleggers moesten het met een stijging van 8,2 procent doen. Dit was niet slecht, gezien de de strubbelingen waar vooral de eurozone mee te kampen had. Zo schreef de Griekse regering een referendum uit over de met de andere eurolanden afgesproken bezuinigingen, waarna ze alsnog akkoord ging.

Beleggers in Amerikaanse aandelen moesten het vooral van een positief valuta-effect hebben. In Amerikaanse dollars gemeten kwam de S&P 500 nauwelijks van zijn plaats, maar in euro's bedroeg het rendement 12,2 procent.

Stijlen
Wanneer we kijken naar beleggingsstijlen, dan valt het grote verschil in prestaties op tussen waarde- en groeiaandelen. Waarde-aandelen moesten met een rendement van ruim 6 procent voor de MSCI World Value index diep buigen voor de MSCI World Growth index die een kleine 15 procent in waarde steeg, wijst Morningstar-analist Jeffrey Schumacher. 'De waarde-index verloor veel terrein door de relatief hoge weging naar energie-aandelen en financials in combinatie met een onderweging van goed presterende consumenten-, technologie- en gezondheidszorgaandelen.'

Small-, mid- en large-caps deden op wereldwijd niveau niet veel voor elkaar onder, maar regionaal zijn er wel duidelijke verschillen. In Europa presteerden de kleinere marktkapitalisaties duidelijk beter dan de blue-chips, aldus de fondsanalist. De MSCI Europe Large Cap pluste minder dan 7 procent terwijl de MSCI Europe Small Cap 23,5 procent won. In Amerika was het precies andersom en lag het rendement van large-caps bijna twee maal zo hoog als dat van small-caps.

Emerging markets
'Opkomende markten waren uit', zegt Schumacher. De MSCI EM index eindigde 2015 ruim 5 procent in het rood. Ook waren de onderliggende verschillen groot. 'Aan de onderkant treffen we Latijns-Amerika, waarbij vooral Brazilië met een stevige min van bijna 35 procent in euro's duidelijk te lijden had onder de economische en politieke malaise waarin het land is verwikkeld.

Griekenland, tegenwoordig ook emerging market, deed het nog slechter met verlies van bijna 57 procent voor de MSCI Greece index.'

Positieve uitzonderingen waren Rusland, met een winst van 16 procent, en Chinese A-aandelen, die ondanks alle hectiek 19 procent in euro's wisten te plussen.

Fondsrendementen
Als gevolg van de wisselende rendementen lopen ook de rendementen van de actief beheerde fondsen in de Morningstar-categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd sterk uiteen. Investec GSF Global Franchise voert de lijst, die Morningstar op verzoek van Fondsnieuws samenstelde, aan met een rendement van 21,7 procent over het afgelopen jaar, terwijl Schroder ISF Global Recovery met een min van 6,8 procent onderaan eindigde.

Van de in Nederland verkrijgbare actief beheerde fondsen in deze categorie heeft 42 procent de MSCI World benchmark verslagen, aldus de analist. Hij wijst erop dat het fonds Investec GSF Global Franchise van beheerder Clyde Rossouw vrij van de benchmark belegt en een geconcentreerde portefeuille van 30 aandelen heeft. 'Dit zorgt ervoor dat de top-10 concentratie met 50,7 procent vrij hoog is.'

Kwaliteitsaandelen
De top-3 aandelen bestaan per 30 november 2015 uit Imperial Tobacco (5,6 procent), Reckitt Benckiser (5,6 procent) en Nestlé (5,5 procent). Het fonds heeft door het beperkte aantal namen een sterk afwijkende sectorallocatie ten opzichte van de MSCI World index. Zo maken defensieve consumentengoederen 45 procent van de portefeuille uit, gevolgd door IT met 20,7 procent. Energie, basismaterialen, telecom en nutsbedrijven zijn helemaal niet in de portefeuille vertegenwoordigd, terwijl financials zijn 13,7 procent onderwogen ten opzichte van de benchmark.

Schumacher omschrijft de strategie als gericht op 'kwaliteitsbedrijven die opereren in markten met een hoge toetredingsbarrière, lage kapitaalintensiteit en een duurzaam concurrentievoordeel op basis van loyale consumenten, een sterke merkenportefeuille of beschikken over patenten, licenties of copyright -rechten. Hierbij worden bedrijven fundamenteel geanalyseerd en bepaalt de combinatie groei, kwaliteit, rendement en waardering of een bedrijf wordt opgenomen in de portefeuille.'

BNP Paribas OBAM
Een meer bekende naam in de top-5 van 2015 is BNP Paribas OBAM Classic. Het fonds, dat sinds september 2011 onder leiding staat van Sander Zondag (foto), keert hiermee terug aan de top na een moeilijke periode waarin het fonds veel van zijn glans verloor. 'Zondag bracht meer structuur aan in de werkwijze van het vijfkoppige beheerteam', licht de fondsanalist toe. 'Hij creëerde een sectorfocus binnen het OBAM team, maar haalde daarnaast de banden aan met andere onderzoeksteams binnen BNP Paribas. Het kwantitatieve team in Parijs speelt een rol in het definiëren van het universum en het risicomanagement bij de portefeuilleconstructie is verbeterd.'

Hij wijst erop dat ook de strategische focus is verlegt naar kwaliteitsbedrijven. 'Het fonds profiteerde van de overweging in IT en gezondheidszorg, de onderweging van de energiesector en van de hang naar groei-aandelen. De meer geconcentreerde portefeuille had succes met posities in Google, General Electric en Microsoft.'

Fonds Nieuws top 5 tabel

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over dit jaar tot nu toe. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten