Top 5 sectoren: M&A stuwt gezondheidszorg

Gezondheidszorg was in 2015 met een rendement van 18,7 procent de best presterende sector. Stuwende factor was de fusie- en overnamegolf die de sector in zijn greep had. Data van Dealogic laat zien dat bedrijven in de gezondheidszorg het vaakst doelwit waren van M&A-activiteiten.

External Writer 11 februari, 2016 | 4:00
Facebook Twitter LinkedIn

Met de fusie tussen Pfizer en Allergan, de maker van Botox, was een bedrag van 160 miljard dollar gemoeid. Daarmee is het de op een na grootste merger and acquisition (M&A) deal ooit. De totale M&A-waarde voor de sector kwam uit op 723,7 miljard dollar, een stijging van 66 procent ten opzichte van 2014 en een nieuw jaarrecord.

Ook de consumentensectoren, zowel offensief als defensief, presteerden bovengemiddeld, weet Morningstar-analist Jeffrey Schumacher. 'De sector defensieve consumentengoederen wist vooral in de tweede jaarhelft het verschil te maken, door 7,6 procent te stijgen in een moeilijke markt. Japanse namen domineren de top 10 binnen de sector, mede geholpen door een positief valuta-effect.'

Ook tabaksfabrikanten en frisdrankfabrikanten staan bovenaan de rendementslijstjes. Toch waren er hier ook negatieve uitschieters, zoals Wal-Mart, Keurig Green Mountain en Whole Foods.

Meer dan 100% koerswinst
Consumer Discretionary was vooral in de eerste jaarhelft sterk met een rendement van 16,2 procent over de eerste zes maanden. 'Bovenaan treffen we Netflix en Amazon, die in euro’s gemeten de grens van 100 procent koersstijging ruim passeerden. De autosector presteerde op Volkswagen na bovengemiddeld,' aldus Schumacher.

'Underperformers waren fabrikanten van luxegoederen, die last hadden van de afkoelende Chinese economische groei. Michael Kors, Ralph Lauren en Tiffany & Co bleven ver achter bij hun sectorgenoten.'

Solide jaar voor IT
De sector informatietechnologie kende een vrij solide jaar, met bovengemiddelde rendementen in zowel de eerste als de tweede jaarhelft. Dat ondanks een minder spectaculair jaar van Apple. Alphabet (Google) en Facebook presteerden goed, maar ook makers van computerspellen, zoals Activision Blizzard en Electronic Arts, presteerden over het algemeen sterk.

IT-dienstverleners zoals Vantiv en Global Payments waren ook bovenaan te vinden, vervolgt de Morningstar-analist. 'Daar waar software het goed deed, bleef hardware achter. Western Digital en Seagate leverden in euro’s meer dan 30 procent in. Ook Yahoo! en Twitter zagen veel beurswaarde verdampen.'

Telecom had een prima eerste halfjaar met een rendement van ruim 14 procent, maar wist daar in de tweede jaarhelft niets aan toe te voegen. Schumacher: 'Het Israëlische Bezeq was met een rendement van 132 procent het best presterende aandeel, terwijl CenturyLink 23 procent inleverde.'

FN top 5 week 6 tabel vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten