Top 5 Chinese aandelen: Beleggers al jaren negatief

China staat al enige tijd vol in de spotlights van beleggers. Of de economische groei op instorten staat of dat er sprake is van een overgangsfase naar een meer door binnenlandse consumptie gedreven economie, moet zich nog uitkristalliseren. Tot die tijd zal deze onbeantwoorde vraag de markten blijven beroeren.

External Writer 17 februari, 2016 | 16:25
Facebook Twitter LinkedIn

Het afgelopen kalenderjaar was bijzonder volatiel voor Chinese aandelen. Nu is enige volatiliteit Chinese aandelen niet vreemd, maar in 2015 was het koersverloop wel buitengewoon heftig.

In april piekte de MSCI China index nog met een plus van 36,2 procent (in euro’s). Om deze winst in vier maanden tijd gedurende een gestage, maar ook stevige daling volledig weg te geven, waardoor er eind september een rendement van -4,0 procent op de borden stond. Uiteindelijk werd het jaar toch nog nipt in positief terrein afgesloten (+2,7 procent).

Heftige achtbaanrit
Het gaat hier overigens niet over de binnenlandse A-shares, maar de zogenaamde H-shares. De binnenlandse aandelen kenden namelijk een nog heftigere achtbaanrit. Chinese A-shares kenden een top die later in het jaar en ook hoger lag. Eind mei stond de teller op een plus van 45,6 procent, maar ook hier trad verval in. Die winst verdween in nog rapper tempo, waarbij de bodem in september werd bereikt en er nog net geen procent rendement voor het lopende jaar werd genoteerd. Het daarop volgende herstel in de rest van het jaar bracht het rendement over 2015 op 12,1 procent.

Het jaar 2016
Het lopende jaar biedt beleggers niet veel meer rust want in de eerste maand duikelde de MSCI China index alweer met ruim 12 procent en wederom ging het er bij A-aandelen heftiger aan toe dan bij de H-aandelen. De MSCI China A index verloor in januari 24,6 procent.

De wilde beursrit heeft veel beleggers doen besluiten om het afgelopen jaar afscheid te nemen van hun Chinese aandelenfondsen, weet Morningstar-analist Ronald van Genderen. 'Eind 2015 was er in Europa nog 26,9 miljard euro belegd in actief beheerde fondsen, terwijl dat aan het begin van jaar 26,1 miljard euro was. Daarmee lijkt er sprake van een stijging maar rekening houdend met het positieve rendement werd er per saldo toch bijna voor een miljard euro aan beleggersgeld onttrokken.'

Netto uitstroom
Dat is overigens geen nieuwe ontwikkeling, want over de afgelopen vijf jaren was er sprake van netto uitstroom uit actief beheerde Chinese aandelenfondsen die in Europa worden aangeboden. 'Hoewel alle commotie in het afgelopen jaar anders doet vermoeden, blijken beleggers al veel langer negatief op Chinese aandelen te zijn. Daarbij dient wel gezegd te worden dat de ontwikkeling van de in- en uitstroom net zo volatiel is als de aandelenbeurs zelf. Maanden van flinke uitstroom worden afgewisseld met maanden van grote instroom.'

Week 7 FN top 5 China tabel vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over dit jaar tot nu toe. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten