Fonds van de week: Carmignac Portfolio Sécurité

Wij zien Carmignac Portfolio Sécurité als een goede keuze om te beleggen in kortlopende euro-obligaties.

Jeffrey Schumacher, CFA 09 maart, 2016 | 9:54
Facebook Twitter LinkedIn

Carmignac Portfolio Sécurité in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

We zijn vrij voorzichtig met beleggingsfondsen die nog niet zo lang geleden een beheerderswissel hebben gezien. Een nieuwe beheerder kan nog zoveel ervaring hebben, hij zal zich altijd in zijn nieuwe omgeving en in zijn nieuwe rol moeten bewijzen. Daarnaast zal hij het fonds naar zijn hand willen zetten, wat in meer of mindere mate kan leiden tot veranderingen in de portefeuille en mogelijk zelfs de beleggingsfilosofie waarmee het fonds wordt beheerd.

Carmignac Portfolio Sécurité is misschien wel een uitzondering, want ondanks dat hoofdbeheerder Keith Ney in april 2014 als hoofdbeheerder werd aangesteld, zien wij dit fonds nog steeds als een goede keuze om te beleggen in kortlopende euro-obligaties. Het track record van Ney is dus minder lang dan andere beheerders die we kennen, maar we hebben vertrouwen in de continuïteit van het team. Ney heeft 16 jaar ervaring, onder andere als kredietanalist en daarna als hoofd van het kredietteam bij Carmignac Gestion. Hij profiteert ook van de frequente gesprekken met andere obligatie- en aandelenbeheerders van de groep om de grote strategische beslissingen (landenallocatie, thema's, enz.) voor de portefeuille te bepalen. Het team dat verantwoordelijk is voor de kredietanalyse werd in 2015 bovendien versterkt met twee nieuwe mensen, en daar komt ook nog een rentecurvespecialist bij. Wel moeten zij zich op de lange termijn nog bewijzen.

Hoewel de directe beheerervaring van Ney beperkt is, was hij indirect als analist sinds 2010 bij de strategie betrokken. Het team en de beleggingsfilosofie staan sinds 2007 onder leiding van Rose Ouahba, en is gestoeld op een collegiale aanpak. Dit maakt de overstap voor Ney minder groot dan wanneer hij volledig onbekend was met het team en de beleggingsstrategie. Daarnaast zien wij de collegiale aanpak als een pluspunt dat Ney moet helpen om in zijn functie te groeien. We zijn dan ook nog steeds positief gestemd over dit fonds, dat een Bronze rating heeft.

Uitgebreide toelichting:

Carmignac

Beheer
Keith Ney werd in april 2014 tot hoofdbeheerder van het fonds benoemd. Hij heeft 16 jaar ervaring, waarvan 10 jaar bij Carmignac Gestion als analist en daarna als hoofd van het kredietteam. Hij blijft in deze functie tot maart 2015. Dan wordt Pierre Verlé verantwoordelijk voor het kredietteam. Volgens ons is dat een verstandige keuze omdat zo de werklast van Ney vermindert, die zich kan concentreren op het beheer van dit fonds. Daarnaast vinden wij het positief dat het bedrijf in 2015 een rentecurvespecialist heeft aangeworven en ook twee kredietanalisten van wie één is gespecialiseerd in gestructureerde producten. Dit team is nog steeds minder groot dan bij de meeste concurrerende fondsen, maar Ney profiteert ook van frequente gesprekken met de andere beheerders bij Carmignac Gestion voor hij grote strategische beslissingen neemt (landenallocatie, allocatie qua krediet en thema's, enz.) voor het fonds. Dankzij deze compacte structuur kunnen makkelijk ideeën worden uitgewisseld en kan worden gefocust op een kredietanalyse voor een beperkt aantal sectoren en emittenten. Wij juichen toe dat de beheerder persoonlijk in het fonds belegt. Dat is volgens ons een goede manier om zijn belangen af te stemmen op die van de beleggers. We behouden dus een globaal genomen positief advies voor het beleggingsteam.

Fondshuis
Carmignac Gestion werd opgericht in 1989 en heeft zijn beheerd vermogen aanzienlijk zien stijgen. De fondsen voldoen aan de behoeften van de beleggers en zijn niet opgezet om de nieuwste modegrillen te volgen. De maatschappij heeft de teams verder opgebouwd en het risicobeheer verbeterd na kritiek van de Franse toezichthouder AMF waarmee zij in 2012 een schikking overeenkwam. Verschillende aandelenbeheerders zijn echter vertrokken. Zij werden grotendeels vervangen, maar de instabiliteit is een reden tot zorg. De vergoedingenstructuur is ook niet ideaal. De beheerders hebben meer belang bij het vermogen onder beheer van de maatschappij dan bij het langetermijnrendement van de fondsen. Ook op het gebied van de kosten kan de maatschappij zich nog verbeteren. De prestatievergoedingen zijn slecht gestructureerd. Ze hebben geen high-watermark en in combinatie met de aangerekende transactieprovisies zorgen ze ervoor dat de fondsen bovengemiddeld duur zijn. De communicatie naar de beleggers toe is goed. De 'reporting' geeft een duidelijke toelichting op de beleggingsbeslissingen. Ook de portefeuillesamenstellingen zijn transparant. De transparantie over de blootstelling aan derivaten kan beter, bijvoorbeeld door details over de aangehouden posities en niet uitsluitend informatie over de totale blootstelling.

Proces
Net als alle andere fondsen van deze beleggingsmaatschappij beheert Ney dit obligatiefonds op opportunistische wijze en benut hij vele bronnen van rendement. Zoals bij andere obligatiefondsen zijn de duration en de positionering op de rentecurve uiteraard sleutelelementen in de strategie, maar het fonds mag ook aanzienlijk beleggen in bedrijfsobligaties met een rating 'investment-grade' (en tot 10 procent in 'high-yield'), evenals in staats- en bedrijfsobligaties uit opkomende landen in euro (met maximaal 10 procent in obligaties van 'speculative-grade'). Sinds juli 2015 mag het fonds ook tot 10 procent beleggen in gestructureerde producten van het type CLO ("collateralized loan obligations"). Dit is een nieuwe specialisatie voor de beheersmaatschappij en we kijken of deze bijkomende hefboom voor rendement weldoordacht wordt aangewend. Tot slot mag het vanaf november 2015 ook tot 8 procent beleggen in contingent convertible bonds (CoCo's). De duration van het fonds mag verder schommelen binnen een bereik van -3 tot 4 jaar, een grotere bandbreedte dan de meeste concurrenten. Zo'n weinig ingeperkte beheerbenadering is riskant maar we hebben er vertrouwen in dat deze goed zal worden uitgevoerd, en we behouden daarom een positief advies over deze pijler.

Performance
Keith Ney werd in april 2014 hoofd van het fonds. Als analist is hij echter indirect al sinds 2010 bij het beheer betrokken. Aangezien het beheerproces van het team, dat sinds 2007 onder leiding van Rose Ouahba staat, op collegiale leest geschoeid is, menen wij dat de resultaathistorie van de strategie echter van belang blijft voor de beoordeling van dit fonds. Eind jan. presteert hij op 3 en 5 jaar ruimschoots beter dan het gemiddelde van zijn concurrenten, ook op een voor risico gecorrigeerde basis. Dit succes is zowel te danken aan de 'top-down'-visie van het team als aan de goede effectenselectie. De sinds 2009 hoge allocatie aan bedrijfsobligaties heeft ruimschoots zijn vruchten afgeworpen. In 2010 meed het fonds de perifere landen, waardoor het de concurrentie kon voorblijven. In 2011 pakte het besluit om de duration tot 4 jaar te verhogen goed uit, omdat de rente daalde. De hoge blootstelling aan bedrijfsobligaties, en in het bijzonder aan de financiële sector, leverde in 2012 en 2013 goede resultaten op. De keuze om in 2014 een deel van de posities in Zuid-Europese financiële instellingen te verruilen voor staatsobligaties was gunstig. Het fonds is in 2015 goed blijven renderen dankzij de overweging in overheidsobligaties van de Zuid-Europese landen en de voorzichtige verlaging van de duration (met name een kortlopende positie in de Duitse Bund in het tweede kwartaal).

Kosten
De lopende kosten van 0,75 procent zijn algemeen genomen redelijk. Wel zijn ze iets hoger dan het gemiddelde van andere, vergelijkbare fondsaandelen in deze categorie.

Lees meer:

Lees ook het fondsrapport van Carmignac Portfolio Sécurité

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR Gediversifieerd – Kortlopend, gesorteerd op YTD rendement:

Carmignac securite 2

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten