Top 5: Opkomende aandelen lopen verder uit

De revival van opkomende landen die in het eerste kwartaal in gang werd gezet, heeft zich in de afgelopen drie maanden voortgezet. De MSCI Emerging Market index staat dit jaar per eind juni op een plus van 4 procent.

External Writer 12 juli, 2016 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn

Eind maart was dit nog slechts 0,8 procent. Toen al was sprake van een breuk met de periode sinds 2012, waarin opkomende markten achterbleven bij van ontwikkelde markten.

De MSCI World index noteert dit jaar nog een verlies van 1,6 procent per eind juni. Daarmee maakte de wereldindex wel wat goed van het verlies in het eerste kwartaal.

Van de gebeurtenissen aan het eind van het kwartaal, zoals de negatieve uitslag van het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk en oplaaiende Italiaanse bankencrisis, hadden opkomende markten verder weinig last.

Sterker nog, deze ontwikkelingen bewegen de westerse centrale banken weer in de richting van ruimer monetair beleid. Opkomende markten zijn hier zeer gevoelig voor gebleken. Met name de acties van de Amerikaanse Federal Reserve hebben grote invloed op de flows in en uit beleggingsfondsen in deze categorie, die Morningstar-analist Ronald van Genderen voor Fondsnieuws onder de loep nam.

Copa America
Binnen de opkomende landen gaat Latijns-Amerika duidelijk aan kop. Het naar de uitgang bewegen van de Braziliaanse president Dilma Rousseff werd door beleggers op de beurs beloond.

Net als de index van Peru, staat de index van Brazilië op een plus van maar liefst meer dan 40 procent (in euro's). Bovendien bleef Peru in de MSCI Emering Markets index, waar het land uit dreigde te vallen ten gunste van China.

Na Brazilië en Mexico heeft Chili de grootste marktkapitalisatie van het continent. De beurs (foto) van de jongste winnaar van de Copa America – in de finale ten koste van Argentinië dat al jaren niet meer in de MSCI indices voorkomt – boekte een rendement over de eerste jaarhelft van 12,5 procent.

Maar ook in andere opkomende regio’s staan landen flink in de plus. Binnen opkomend Europa is dat onder andere Rusland met een plus van bijna 18 procent. In Azië leiden Thailand en Indonesië met 17 en 13 procent.

Gewicht China
China blijft met een min van bijna 7 procent vooralsnog een belangrijke achterblijver. Overigens geldt dit voor de H-shares. Chinese A-shares doen het nog aanmerkelijk slechter met een min van 20 procent.

'Niet verwonderlijk dat de magie van deze aandelen voor nu verdwenen is', zegt fondsanlist Van Genderen. Voor het derde jaar op rij besloot indexsamensteller MSCI namelijk dat de binnenlandse Chinese aandelen niet worden opgenomen in de MSCI EM index.

Van Genderen: 'Een teleurstelling, want een opname in deze index zou een enorme vraag van beleggers op gang brengen naar deze aandelen. Niet in de laatste plaats door indexvolgers.'

Vertrouwen
'Met de opverende koersen in opkomende landen lijkt ook het vertrouwen van beleggers te herstellen', vervolgt de Morningstar-analist. 'Waar beleggers vorig jaar nog de handdoek in de ring gooiden en 8,9 miljard euro uit opkomende landen aandelenfondsen onttrokken, lijkt het geld dit jaar weer terug te keren. Tot en met eind mei staken beleggers weer 3,9 miljard euro in opkomende landen aandelenfondsen.'

Bovenaan de top 5 fondsen in de categorie opkomende markten wereldwijd op basis van rendementen over het eerste halfjaar staat een fonds van Informed Portfolio Management uit Zweden. Niet alleen heeft dit fonds de beste performance, het is ook het fonds met de laagste kosten a 0,51 procent per jaar.

Top 5 opkomende aandelen

FN Top 5 week 28 opkomende landen tabel vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze  fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind juni. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot  het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten