Oma’s weddenschap

Mijn grootmoeder was een pittige dame. Tot op hoge leeftijd. Toen ze al ver in de negentig was, speelde ze nog graag bridge, een kaartspel voor vier deelnemers. Dit deed ze wekelijks met een clubje waar nog drie andere hoogbejaarde dames deel van uitmaakte.

Greetje Remmerde 06 september, 2016 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Op een dag deed één van de dames een voorstel en zei: 'Laten we een weddenschap afsluiten. We leggen elk 10.000 euro in. Degenen die volgend jaar nog in leven zijn, mogen de pot onderling verdelen.' Waarop ze iedereen beurtelings samenzweerderig aankeek en er zachtjes maar beslist aan toevoegde: 'En zeg niks tegen je kinderen!'

Kunnen beleggingen niet aan tippen
Het jaar daarop bleek één van de leden van de bridgeclub te zijn overleden. Er zat 40.000 euro in de pot en er waren drie leden om het bedrag over te verdelen. De bepaling dat de kinderen nergens vanaf mochten weten is hierbij zo belangrijk, want anders zouden er allerlei erfrechtelijke kwesties gaan spelen. Nu kregen de drie dames ieder 13.333 euro, een rendement van 33% in één jaar tijd!

Ze besloten om de weddenschap voort te zetten. En helaas bestond de groep het jaar daarop nog maar uit twee leden. Deze dames hadden nu elk 20.000 euro. Een rendement van 100% in twee jaar tijd! Niet mis te verstaan! Dat zijn rendementen waar de meeste beleggers alleen maar van kunnen dromen!

Collectiviteit
Deze rebelse weddenschap van mijn grootmoeder en haar vriendinnen is in wezen een tontine. Een pool waarin (sterfte) risico’s gedeeld worden of anders gezegd, een primitieve levensverzekering. De rendementen die hiermee behaald worden, worden in jargon ‘mortality credits’ of sterftewinst genoemd.

De weddenschap heeft overigens nooit echt plaatsgehad... Mijn grootmoeder is weliswaar ver over de negentig geworden en ze was inderdaad een enthousiast bridgespeler, maar de rest is compleet verzonnen. Niet door mij, maar door M. Milevsky die het voorbeeld heeft beschreven om de voordelen van het collectief delen van risico’s te illustreren.

Tegenwoordig wordt de roep om individuele pensioenen steeds groter, maar bedenk dat collectiviteit zo zijn voordelen heeft. Als je weer eens erg hoort afgeven op pensioenfondsen en verzekeraars is het goed om nog eens te denken aan oma’s weddenschap.

Lees ook eerdere columns van Greetje Remmerde:

- Pensioenhervorming: de tussenstand

Stop uitstelgedrag: 3 redenen om te beginnen met pensioensparen

Eerder stoppen met werken in zes stappen

Ouderen voelen gevolgen van uitholling pensioensysteem

Paniek om pensioenkorting

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten