Amerikaanse aandelen zijn overgewaardeerd. Dit is waarom.

Amerikaanse aandelen zijn momenteel te hoog gewaardeerd. De huidige waarderingen impliceren onrealistisch hoge verwachtingen voor de toekomstige winsten van bedrijven, stelt Dan Kemp, chief investment officer EMEA van Morningstar Investment Management in zijn nieuwe wereldwijde aandelenstrategierapport voor september.

Robert van den Oever 30 september, 2016 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Die onrealistisch hoge verwachte winstniveaus zijn niet houdbaar onder de meeste scenario’s voor de wereldwijde economieën, vindt Kemp.

Met name de technologiesector in de Verenigde Staten wordt overgewaardeerd. In de afgelopen 10 jaar bedroeg de winstgroei in die sector gemiddeld 7,65%, terwijl de markt als geheel niet verder kwam dan 0,83%. Dit resulteert in een rendement op eigen vermogen voor de techsector van 20,5%, en dat is beduidend hoger dan het 20-jaarsgemiddelde van 17,9% en ook veel hoger dan het marktgemiddelde van 14,8%.

Het is lastig om de geïmpliceerde winstgroei te voorspellen. Soms hangt die af van enkele cruciale factoren. Een daarvan is bijvoorbeeld het succes van de binnenkort te introduceren iPhone 7. Dat heeft niet alleen een groot effect op Apple, maar via het gebruik in afgeleide zin ook op de groeicijfers van Google, Facebook en Microsoft. Samen maken deze vier bedrijven bijna de helft van de hele Amerikaanse technologiesector uit.

Stresstest
De enige manier om een soort van winstvoorspelling te kunnen doen is om de bedrijven te onderwerpen aan een stresstest aan de hand van het raamwerk dat Morningstar gebruikt voor de waardering van aandelen. Sleutelfactoren zijn daarbij het meest waarschijnlijke groeitempo en de mate van afwijking, zowel omhoog als omlaag, bij uiteenlopende economische scenario’s.

Hoewel Morningstars methodologie ruimte laat voor hogere groeicijfers in de Amerikaanse techsector dan in veel andere sectoren, geeft zo’n stresstest aan dat de huidige waarderingsniveaus niet houdbaar zijn in de meeste scenario’s. Bekijk in de tabel hieronder de te verwachten rendementen voor de komende 10 jaar voor de verschillende sectoren:

DK MIM equities outlook 29 09 2016 tabel 1

(klik op tabel voor vergroting)

Extra duidelijk wordt de argumentatie van Dan Kemp en zijn team als we de waardering bekijken aan de hand van de voor de cyclus aangepaste koers/winstverhouding, de maatstaf die is ontwikkeld door Nobelprijs-winnend econoom Robert Shiller. Bekijk in de tabel hieronder de koers/winstverhouding voor de diverse Amerikaanse sectoren, zowel volgens de traditionele berekening (links) als de Shiller k/w (rechts):

DK MIM equities outlook 29 09 2016 tabel 2 orig

(klik op tabel voor vergroting)

Waarderingen blijven de belangrijkste drijfveer achter de beleggingsbeslissingen van Morningstar voor de wereldwijde aandelenmarkten. De basis voor de selectiecriteria wordt gevormd door een kader van absolute waarde, relatieve waarde, fundamenteel risico en tegendraads sentiment. Dat vereist nauwgezette voortdurende berekeningen omtrent onder meer rendement op het eigen vermogen, de boekwaarde en de winstmarges. Zo proberen we kansen en risico’s op de aandelenmarkten op te sporen.

Eerder al schreven we over de voorkeur die Dan Kemp momenteel heeft voor Europese aandelen. Die zijn volgens hem nu aantrekkelijker gewaardeerd dan Amerikaanse. Lees in dit artikel waarom Kemp dat vindt:

 

Magere rendementen in VS
De rationele belegger moet de overwaardering op de Amerikaanse aandelenmarkt dus zien als een fundamenteel risico, betoogt Kemp. Al helemaal gezien de magere rendementen die de Verenigde Staten momenteel bieden. Het totaalrendement van de Amerikaanse aandelenindex bedraagt slechts 1,5% en daarbij kennen vijf van de belangrijkste sectoren en negatief rendement. Voorzichtigheid is dus geboden bij blootstelling naar de Amerikaanse aandelenmarkt.

Passief nu niet de juiste keus
Dat brengt ook met zich mee dat passief beleggen in dit klimaat niet de juiste keuze is als het gaat om Amerikaanse aandelen, merkt Kemp tot slot op. Want met indexvolgen komt de belegger dus niet verder dan slechts het magere rendement dat Amerikaanse indices momenteel te bieden hebben.

Doorgaans is Morningstar voor zijn Investment Management tak juist voorstander van passief beleggen om de kosten laag te houden. Passief beleggen maakt het leeuwendeel van de portefeuille uit, aangevuld met actief beleggen rond een thema om waarderingskansen op dat specifieke terrein te benutten. Maar voor de Verenigde Staten, goed voor 57% van de wereldwijde index, gaat dat dus nu even niet op.

Lees meer over aandelen:

De aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen in augustus

Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

- Vragen en antwoorden bij Morningstars waardering van aandelen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten