Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Obligaties: een veerkrachtig 2016 na een woelig 2015

Voor veel obligatiebeleggers was 2015 een moeilijk jaar. Maar begin 2016 zette het herstel in en dat houdt vooralsnog aan. Morningstar neemt u in een driedelige reeks mee door het obligatielandschap. Onze obligatie-analisten laten zien hoe Morningstars favoriete obligatiefondsen in de categorieën high yield, emerging market debt en flexibele obligaties hebben gepresteerd in deze moeilijke marktomstandigheden. Vandaag deel 1: high yield obligaties.

Niels Faassen 20 oktober, 2016 | 13:49
Facebook Twitter LinkedIn

Obligatiebeleggers kenden een volatiele rit in 2015. Vooral de tweede helft van dat jaar gaf beleggers de nodige zorgen door een verslechterd beleggerssentiment. In Europa namen de spanningen toe door een mogelijke 'Grexit', terwijl tegenvallende economische groeicijfers van China een flinke impact hadden op opkomende markten.

Tegelijkertijd veroorzaakte de sterke daling van grondstoffen- en energieprijzen heel wat opschudding, vooral onder de olie-exporterende landen en de Amerikaanse energie- en metaal en mijnbouwbedrijven. Dit leidde ertoe dat een flink aantal obligatiecategorieën het jaar negatief afsloten, met name opkomende markten in lokale valuta en Amerikaanse high-yield obligaties.

Het herstel zette begin 2016 in, met als gevolg dat 2016 tot en met eind augustus – de periode die we bekijken voor dit onderzoek – sterke prestaties laat zien. De olieprijs herstelde zich enigszins en de risicobereidheid onder beleggers trok weer aan. De verrassende uitkomst van het Brexit-referendum had slechts een tijdelijk negatief effect op de meeste obligatiesectoren.

Wereldwijde high yield obligatiefondsen
Ondanks alle onrust op de wereldwijde high yield markten deden beleggers die hun valutablootstelling niet hadden afgedekt naar de euro, het betrekkelijk goed in 2015, gemeten in euro's. Ze kregen steun in de rug van een sterkere Amerikaanse dollar, die meer dan 11% in waarde toenam ten opzichte van de euro. De Morningstar categorie obligaties wereldwijd high yield behaalde, berekend in euro’s, een rendement van 5,80% in 2015 en troefde daarmee de overige wereldwijde high yield categorieën af. Dat laat onderstaande tabel zien:

NF bond study oct 2016 tabel 1 vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Het lopende jaar 2016 blijkt vooralsnog tamelijk gunstig uit te pakken voor hoogrentende obligaties. Maar valuta’s zorgen wederom voor flinke verschillen in rendement tussen de verschillende high-yield categorieën. Een sterkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgt ervoor dat de EUR-Hedged categorie beter presteert dan de niet afgedekte categorie. Bekijk in onderstaande grafiek de rendementsgroei van de wereldwijde high yield categorieën over 2015 en dit jaar tot en met augustus:

NF bond study oct 2016 graph 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Energie en grondstoffen bepalend voor 2015
Een van de belangrijkste rendementsbronnen voor veel fondsen in de tweede helft van 2015 waren de onderwegingen in de Amerikaanse energie en metalen & mijnbouw sectoren, die zwaar onder druk kwamen te staan door de dalende grondstof- en energieprijzen. Een andere positie die positief uitpakte was de voorkeur voor kwaliteit qua credit ratings.

Obligaties met een lagere kredietwaardigheid (CCC en lager) bleven beduidend achter bij de veiligere obligaties met een hogere rating, zoals obligaties met een BB-rating. Robeco High Yield Bonds met een Silver rating en het met een Bronze gewaardeerde Pimco GIS Global High Yield Bond profiteerden allebei van hun voorkeur voor kwaliteit. Zij behoorden tot de top performers in hun respectievelijke categorieën geholpen door hun onderweging in grondstof gerelateerde sectoren en CCC-obligaties.

Verliezers van 2015 zijn winnaars in 2016
De slechtst presterende sectoren van 2015 waren de winnaars van 2016. Door het herstel van de olie- en grondstofprijzen waren de energie en metaal en mijnbouwsectoren de koplopers. De nieuwe monetaire maatregelen van de Europese Centrale Bank en de gematigde toon van de Amerikaanse Federal Reserve leidden ertoe dat meer beleggers hun heil weer zochten in hoger renderende beleggingen. CCC-obligaties in het bijzonder profiteerden van de hogere risicobereidheid.

Het Bronze gewaardeerde AB Global High Yield, dat een multisectorale aanpak kent, landde in het hoogste rendementskwintiel in 2016, geholpen door zijn blootstelling aan opkomende markten. Pimco GIS Global High Yield Bond, anderzijds, leverde een vrij gemiddelde prestatie door zijn onderwegingen in de grondstof gerelateerde sectoren en verhoogde cashniveaus. M&G Global High Yield Bond en AXA Global High Income (beiden Bronze) presteerden ook vrij gemiddeld, doordat ze verloren op hun onderwegingen in de energiesector en hun blootstelling naar de bankensector.

In 2015 was 60% van de wereldwijde high yield fondsen met een positieve Analyst Rating in staat om zij categoriegemiddelde te verslaan. Dit jaar, 2016 tot en met eind augustus, pakte vooralsnog beter uit voor Morningstar’s favoriete high yield fondsen, want alle medaillisten beter wisten te presteren dan hun categorie.

Regionale verschillen

NF bond study oct 2016 tabel 2 vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Berekend in euro's, presteerde de Morningstar categorie Obligaties Azië High Yield bijzonder sterk in 2015 (12,51%). Al waren deze prestaties vooral het gevolg van de verzwakking van de euro ten opzichte van de lokale Aziatische valuta's. Maar Aziatisch high-yield bleef het goed doen in 2016. In 2015, hadden de EUR en Europa high yield categorieën (met rendementen van 1,51% en 2,46% respectievelijk) te kampen met een verhoogde volatiliteit in de zomer gedreven door Grexit angsten.

Daarnaast werden sommige fondsbeheerders overvallen door een aantal buitengewone gebeurtenissen. Het in ernstige financiële problemen verkerende Spaans bedrijf Isolux raakte NN (L) European High Yield. Hetzelfde gold voor Abengoa dat in portefeuille zit bij Baillie Gifford High Yield Bond. Het fonds Deutsche Invest Euro High Yield Corporates (dat van Morningstar een Bronze rating krijgt) slaagde erin deze bedrijven buiten de portefeuille te houden en landde mede daardoor in het hoogste rendementskwintiel in zowel 2015 als 2016. Bekijk in onderstaande grafiek de rendementsgroei van de regionale High Yield categorieën:

NF bond study oct 2016 graph 2

(klik op grafiek voor vergroting)

In de Verenigde Staten werden energie en grondstofgerelateerde bedrijven zwaar getroffen door de dalende olie- en grondstoffenprijzen. Dit resulteerde in een flink verlies voor de categorie USD high-yield obligaties (-6,17%) in Amerikaanse dollars berekend. De sterkere dollar ten opzichte van de euro bood beleggers uit de eurozone verlichting en resulteerde uiteindelijk in een positief rendement van 4,52% over 2015.

Alle door Morningstar positief gewaardeerde fondsen presteerden beter dan hun categorie gemiddelde. Pimco GIS US High Yield Bond was een van de top performers, geholpen door zijn onderwegingen in de grondstoffen- en energie-gerelateerde sectoren. Het herstel van deze sectoren leverde tot en met september 2016 de categorie Obligaties USD High Yield een rendement op van 7,57% (In euro's).

Neuberger Berman High Yield Bond ging aan kop, mede geholpen door zijn overweging in gasdistributiebedrijven. Vanaf het begin van 2015 tot en met eind augustus 2016, hebben 18 van de 20 regionale high yield fondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating beter gepresteerd dan hun categoriegenoten (gemeten in de basis valuta).

Binnenkort meer over het obligatielandschap in 2015 en 2016 in de volgende twee delen uit de reeks. Wilt u in de tussentijd meer lezen over obligatiebeleggen? Lees dan deze eerdere artikelen van Morningstar:

- Waarom een obligatie met een negatief rendement kopen?

- Obligatiemarkt verschuift van actieve naar passieve fondsen

- Thema: beter beleggen in obligaties

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten