Een asset allocatie fonds kiezen of zelf selecteren?

PENSIOEN3DAAGSE - Wat is de beste manier om uw pensioenportefeuille samen te stellen? Zelf selecteren of een asset allocatie fonds dat voor je laten doen? Morningstar zet de voor- en nadelen van beide strategieën op een rij.

Christine Benz 03 november, 2016 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

Om te zien of uw pensioenplan op schema ligt, is een evaluatie van de mate waarin u geld spaart en uitgeeft uiterst belangrijk. De volgende stap is om na te gaan of de aandelen/obligatie mix van uw portefeuille nog in orde is, rekening houdend met hoeveel u nodig heeft voor uw uitgaven, uw levensfase en uw persoonlijke financiële situatie.

Maar wat is de beste manier om uw pensioenportefeuille samen te stellen en hoe beoordeelt u welke van uw huidige beleggingen een goed bestanddeel van uw portefeuille zijn? De volgende vragen kunnen u daar bij helpen:

Keuze 1: Wilt u multi-asset fondsen of individuele bedrijven voor uw blootstelling aan aandelen en obligaties?

Dit is één van de eerste hobbels die beleggers die sparen voor hun pensioen tegenkomen: zelf selecteren of kiezen voor een alles-in-één vehikel dat uiteenlopende beleggingscategorieën omvat, zoals een allocatie of target-date fonds? Dit zijn de voors en tegens van elke tactiek.

Aanpak 1: Zelf individuele aandelen, obligaties, en andere posities selecteren

Voordelen: Het grote voordeel van een aanpak met bouwstenen is dat je zelf veel meer controle hebt dan wanneer je een fonds kiest. Je kunt helemaal zelf je aandelen/obligatiemix aanpassen aan je huidige situatie. En de belegger kan inspelen op mogelijkheden die zich in de markt voordoen, dus bijvoorbeeld aandelenblootstelling verminderen als de koersen sterk oplopen. Bovendien kan de belegger grasduinen in de verschillende fondshuizen die aandelen- en obligatiefondsen aanbieden: het ene huis voor de ene categorie en voor de een ander type belegging weer een andere aanbieder. Bij een multi-asset fonds zit de belegger vast aan één huis en moet hij maar volgen wat dat ene huis doet. Ook speelt mee dat bij de individuele selectie de belegger zelf kan bepalen aan welk deel van de portefeuille hij liquiditeit onttrekt om middelen te genereren. Hij kan dan variëren en dat kan bij een multi-asset fonds niet.

Nadelen: Een pensioenportefeuille met verschillende bestanddelen zal meer werk vergen om op te zetten en te onderhouden. Bovendien lopen beleggers die zelf moeten beslissen over de eventuele aanpassingen in hun portefeuille het risico dat ze die niet optimaal timen en dat kan rendement kosten. Bijvoorbeeld, in het kielzog van de bear markt kochten veel beleggers obligatiefondsen, terwijl het - achteraf gezien – toen een verstandige tijd was om aandelen te kopen. En dat terwijl veel multi-asset fondsen toen bij hun herwegingen juist uitbreidden in aandelen.

Aanpak 2: Een multi-asset fonds het werk laten doen

Voordelen: Gemak. Een multi-asset fonds doet het werk voor u. De keuze voor een fonds vermindert de bewegende delen in de portefeuille. Niet alleen zet een fonds een selectie voor u neer bij aanvang, maar het onderhoudt die ook voor u. En past die aan naarmate de tijd vordert: naarmate u dichter bij uw pensioendatum komt, zal het fonds conservatiever beleggen om risico’s te verkleinen.

Nadelen: Multi-asset fondsen kunnen leunen op een mandje niet-optimaal presterende aandelen of obligaties, of er kunnen een paar zwakke broeders tussen zitten. Een ander punt is dat het fonds zich uitsluitend richt op de pensioendatum en niet op de situatie die dan van toepassing is op de belegger voor wie het fonds bedoeld is en wat die op dat moment nodig heeft in financieel opzicht.

Keuze 2: Volatiliteit dempen of agressief profiel?

Een andere overweging bij de keuze van beleggingen in uw portefeuille is de mate van volatiliteit waar u zich prettig bij voelt. De afgelopen 10 jaar op de aandelenmarkt - en de 10 voorafgaande jaren – waren als het ware één groot laboratorium om uw eigen gedrag mee te onderzoeken. Als u verkeerd gereageerd hebt op de volatiliteit - door posities te verkopen als ze in een dip zaten, bijvoorbeeld - heeft u misschien meer behoefte aan meer nadruk op het beschermen van de portefeuille tegen neerwaarts risico.

Aan de andere kant, als u van mening bent dat u wel de mogelijkheden van volatiliteit aankunt en het rendement dat daarmee gepaard kan gaan binnen wil halen, dan kunt u beter een agressiever beleggingsprofiel kiezen.

Als u lagere volatiliteit voor uw portefeuille prefereert: De belangrijkste manier om de volatiliteit in uw portefeuille te verminderen, is door de asset allocatie aan te passen. Maar u kunt ook de op en neer gaande bewegingen dempen door beleggingen te kiezen die een risicomijdende benadering vertegenwoordigen.

Als u meer volatiliteit aankan: Bent u positief stoïcijns door de turbulentie in de markt heen gekomen? Dan kunt u zelf uw portefeuille aanpassen - zowel de asset allocatie als de selectie van beleggingen - om meer nadruk te leggen op beleggingen die het potentieel hebben om op lange termijn een hoger rendement te genereren, ook al betekent dat een hogere volatiliteit. Maar dat is niet geschikt voor bange mensen.

Deze week is het weer Pensioen3daagse. Op 1, 2 en 3 november besteden we aandacht aan het thema pensioen. We praten u bij over actuele ontwikkelingen, regelgeving en we leggen u uit hoe u kunt beleggen voor uw pensioen. Dat doen we met concrete voorbeelden en de rekensommen die daar bij horen.

Pensioen 3daagse 2016 logo compleet

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christine Benz  is Morningstar's director of personal finance and author of 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success. Follow Christine on Twitter: @christine_benz and on Facebook.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten