Beleggers kennen de Morningstar Analyst Rating al als een hulpmiddel voor de beoordeling van beleggingsfondsen. Morningstar introduceerde de Analyst Rating, ook wel ‘medal’ genoemd, vijf jaar geleden om aan te geven hoezeer analisten overtuigd zijn van een fonds, en vanaf nu dus ook een ETF.
Dat oordeel geven zij door toekenning van Gold, Silver, Bronze, Neutral of Negative rating. Die is kwalitatief en vooruitkijkend. Dit in tegenstelling tot de Morningstar Rating, ofwel de sterren, die terugkijkt en gebaseerd is op historische koersprestaties, dus kwantitatief.
De Morningstar Analyst Rating geeft de mate aan waarin een fonds – en nu dus ook een ETF – in staat is om zijn directe concurrenten uit dezelfde categorie te verslaan met inachtneming van risico’s en kosten over een marktcyclus.
Vijf pijlers
De Analyst Rating is gebaseerd op vijf pijlers die in het Engels alle vijf met een P beginnen: People, Process, Performance, Parent en Price. Ofwel in Nederlandse terminologie: Beheerteam, Proces, Rendement, Fondshuis en Kosten.
Dezelfde systematiek als voor fondsen is ook van toepassing op de Analyst Rating voor ETF’s, dus ook de indeling in Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative. Beleggers krijgen hiermee een extra tool in handen die hen helpt bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen.
Regionale verfijning
De Morningstar Analyst Rating voor ETF’s is bij introductie beschikbaar voor ruim 250 ETF’s wereldwijd, waarvan 110 verkrijgbaar zijn in Europa. Dat wil zeggen in heel Europa, en Morningstar zal in de nabije toekomst méér ETF’s gaan voorzien van een Analyst Rating aan de hand van regionale verfijning, dus ETF’s die niet in heel Europa, maar in slechts enkele landen verkrijgbaar zijn. In onderstaande tabel is de verdeling van de medals over de 261 gevolgde ETF’s wereldwijd weergegeven:
(klik op tabel voor vergroting)
En in de tabel hieronder vindt u de verdeling voor alleen de in Europa verkrijgbare ETF’s. Dat zijn er 108:
(klik op tabel voor vergroting)
Passief steeds populairder
Morningstar heeft besloten tot het uitbreiden van de Analyst Rating naar ETF’s toe, omdat ETF’s de afgelopen jaren zeer sterk aan populariteit hebben gewonnen. De opmars van passief beleggen is enorm. Hoewel actief beheerde fondsen in beheerd vermogen nog altijd de meerderheid vormen, is de instroom in passieve producten verhoudingsgewijs veel groter.
Bij passief beleggen is de factor kosten cruciaal voor het realiseren van een goed rendement. Daarom zal van de vijf genoemde pijlers die de basis vormen onder de Rating de pijler kosten een prominente rol spelen bij het oordeel. De ETF’s met de hoogste Analyst Rating hebben niet alleen de laagste kosten binnen hun Morningstar Categorie, maar ook te midden van de grotere groep passieve fondsen.
Methodologie
Als u meer wil weten over de methodologie van de Morningstar Analyst rating voor ETF’s, dan vindt u hier het methodologiedocument:
Wilt u precies weten welke ETF’s een medal ontvangen en welke dat is? U vindt alle 261 ETF's en de bijbehorende medal in het volledige rapport over de Morningstar Analyst rating voor ETF's, ingedeeld naar regio van verkrijgbaarheid en Morningstar Categorie. Dat rapport kunt u hier downloaden:
Bekijk ook deze video’s, waarin Ben Johnson, Morningstar’s expert op het gebied van passief beleggen, een toelichting geeft op de Morningstar Analyst Rating. In deel 1 legt Ben uit hoe het werkt en waarom Morningstar deze uitbreiding naar ETF’s doet:
In deel 2 gaat Ben een stap verder en kijkt hij meer in detail naar de Morningstar Categorieën en de ETF’s die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating:
Lees meer:
- De enorme opmars van strategic beta ETF's
- Morningstar praat u bij over factor ETF's