Het beleggingsuniversum van dit fonds, uitgaande van zijn benchmark, de BofAML Global High Yield European Issuers Constrained, bestaat uit obligaties die zijn uitgegeven door Europese bedrijven, ongeacht de valuta van uitgifte. Dit resulteert in een breder universum voor het fonds dan voor zijn concurrenten. Het verschil zit met name in de blootstelling naar Oost-Europa. Zo bevat de benchmark van het fonds een allocatie van 12% naar Rusland vergeleken met 5% voor de iShares Euro High Yield Corporate Bond ETF.
Zorgen
Het lange termijn trackrecord van het fonds ten opzichte van de categorie is bovengemiddeld. Maar deze outperformance ten opzichte categoriegenoten is naar onze mening niet het gevolg van de kwaliteiten van het fonds. Een groot deel van deze prestaties zijn namelijk te danken aan de blootstelling naar het bredere universum en niet zozeer aan het vermogen van het team om daadwerkelijk waarde toe te voegen binnen dit universum. Onder leiding van hoofdbeheerder Andrei Gorodilov blijft het fonds met 1,5% op jaarbasis namelijk structureel achter bij zijn benchmark en dat baart ons zorgen.
Ook vinden wij de het teleurstellend dat de kosten voor beleggers bovengemiddeld zijn gezien de omvang van de strategie en de bijbehorende schaalvoordelen.
Team
Gorodilov werd in februari 2013 tot hoofdbeheerder van het fonds benoemd nadat hij eerder vanaf 2009 als medebeheerder diende onder Ian Spreadbury. Medebeheerder James Durance trad in 2015 toe tot Fidelity’s Europese high yield team ter uitbreiding. Durance maakte eerder, net als Gorodilov, deel uit van Fidelity’s analisten team voor bedrijfsobligaties. Gorodilov en Durance zijn verantwoordelijk voor de bottom-up selectie binnen het fonds.
Voormalig hoofdbeheerder Ian Spreadbury vult het duo aan met input voor de top-down allocatie. Aanvullende ondersteuning is afkomstig van Fidelity’s omvangrijke en ervaren team van 23 bedrijfsobligatieanalisten. Wel vinden wij de gemiddelde termijn dat analisten voor dit team werkzaam zijn, met minder dan 5 jaar, aan de lage kant ten opzichte van categoriegenoten.
Capaciteit
Met een vermogen van 7,5 miljard euro onder beheer in de strategie (per september 2016) behoort het Fidelity fonds tot een van de grotere Europese high yield fondsen. Deze omvang kan voor een uitdaging zorgen maar de sterk gediversifieerde portefeuille en het breder beleggingsuniversum (met een omvang van 610 miljard euro) verlicht deze zorgen.
Ondanks deze omvang voelt de manager zich niet gehinderd om actief te beleggen door sterke overwegingen in te nemen in namen zoals Areva en Wind Acquisition (beide 1,5% overwegingen ten opzichte van de index). Wij blijven nauwgezet volgen hoe de actieve posities zich ontwikkelen, gelet op de omvang van het fonds.
Meer informatie over Fidelity European High Yield vindt op de fondspagina. Daar vindt u ook het fondsrapport over dit fonds.
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer:
- Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het vierde kwartaal 2016
- Morningstar verlaagt Analyst Rating voor NN Global Real Estate
- Morningstar plaatst Robeco NV Under Review wegens wijziging beleggingsbeleid
- Morningstar zet Skagen Kon-Tiki Under Review na personele wisselingen