ETF-beleggers hebben in de maand mei weer voor solide instroom in ETF's gezorgd na een wat bescheidener maand april, blijkt uit Morningstar's maandelijkse in- en uitstroom data voor ETF's. De toegenomen vraag kwam voornamelijk voor rekening van aandelen-ETF's, maar ook obligatie-ETF's deden het beduidend beter dan in april.
Ook alternatives deden het goed, zij het iets minder dan een maand eerder. Bij grondstoffen was de sterke instroom vooral te danken aan beleggingsproducten in goud. Alles bij elkaar groeide het beheerd vermogen van Europese ETF's naar 610 miljard euro per ultimo mei, vergeleken met 601 miljard euro een maand eerder. Bekijk in deze tabel de ETF stromen per brede categoriegroep:
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom op fondscategorie-niveau
Aandelen-ETF's staken duidelijk boven de andere categorieën uit met 7,15 miljard euro aan netto-instroom. Dat is de hoogste instroom in één maand sinds november 2016. Met name ETF's die beleggen in Europese aandelen deden het goed. Dat geeft aan dat beleggers geloven in een bestendig herstel van de Europese economieën en in de mogelijkheden voor groei bij Europese bedrijven.
Ook obligatie-ETF's lieten zich niet onbetuigd. Daar vloiede onder de streep 2,86 miljard euro heen, en dat was fors meer dan de ietwat bescheiden 760 miljoen euro van april. Het was ook de hoogste instroom sinds juli 2016.
Verder was ook de introom in opkomende-markten ETF's sterk met 1,26 miljard euro, en dat was het hoogste niveau sinds augustus 2016.
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorieën die te kampen hadden met uitstroom indiceren dat beleggers niet zomaar in risicovolle beleggingen stappen, maar juist heel goed onderscheid weten te maken tussen solide en riskante typen. Opvallend was de hoge uitstroom uit Amerikaanse inflatiebeschermende ETF's. Die zagen 850 miljoen euro wegstromen en dat is zowat 20% van het totale beheerd vermogen die deze categorie bij aanvang van de maand mei nog had.
Ook ETF's in Amerikaanse mid- en smallcaps en Amerikaanse waarde-ETF's noteerden uitstroom. Dat geeft aan dat beleggers sceptisch zijn over de huidige groeiperspectieven voor de Amerikaanse economie.
De uitstroom uit de categorie 'Latin America Equity' komt bijna geheel op het conto van Brazilië. De politieke onrust aldaar zet beleggers aan om de uitgang te zoeken en zij stappen zo massaal uit ETF's waarin Brazilië vertegenwoordigd is dat de categorie 120 miljoen euro aan uitstroom te verduren kreeg.
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom bij ETF aanbieders
Koploper iShares had in april in ongebruikelijk zwakke maand, maar in mei verstevigde het fondshuis zijn positie behoorlijk. Er kwam 5,4 miljard euro aan nieuw geld bij, beduidend meer dan de 1,3 miljard euro netto-instroom die nummer 2 UBS ophaalde.
De instroom van iShares valt uiteen in een stevige 3,98 miljard voor aandelenproducten en 1,37 miljard voor obligatie-ETF's. UBS en nummer 3, db X-trackers, profiteerden met name van de toegenomen vraag naar aandelen-ETF's.
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom bij ETF aanbieders
In de lijst met sterkste uitstroom valt Deka op met 514 miljoen, met afstand de grootste aderlating. Deka zag 600 miljoen euro wegvloeien uit aandelen-ETF's en dan specifiek uit één DAX-tracker. Dit deed de bescheiden vraag naar obligatie-ETF's van Deka ruim meer dan teniet.
Ook HSBC en het Nederlandse Think ETF's kampten met netto-uitstroom. ComStage had ook uitstroom, maar die was veel minder groot dan een maand eerder.
(klik op tabel voor vergroting)
Stromen per ETF
De individuele winnaars en verliezers zetten we ook op een rij. In de onderstaande tabel vindt u de ETF's die het meeste nieuwe geld binnenhaalden op volgorde van instroom. Large cap aandelen-ETF's waren populair, evenals ETF's gericht op Europa en opkomende markten:
(klik op tabel voor vergroting)
Bij de ETF's met de meeste uitstroom is het bovengenoemde effect bij de producten van iShares en Deka (US inflatieberschermend en DAX-tracker) duidelijk te zien:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer:
- Instroom in ETF's zwakt af in april
- Europese ETF-markt op weg naar 1.000 miljard euro