Top 5 best presterende fondsen: Kempen Oranje Participaties aan kop

Voor de top 5 van deze week hebben we voor de verandering eens niet gekeken naar één specifieke beleggingscategorie. We hebben juist onze blik verruimd en alle categorieën tezamen genomen, variërend van large-cap tot small-cap aandelen, van staatsobligaties tot high yield obligaties en van mixfondsen tot alternative fondsen. Uit deze verzameling hebben wij de vijf best presterende fondsen gedestilleerd op basis van year to date rendementen tot en met eind mei 2017.

Niels Faassen 03 juli, 2017 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

De top 5 wordt aangevoerd door een fonds van Nederlandse bodem, Kempen Oranje Participaties met een rendement van maar liefst 30,20% tot en met eind mei 2017. Dit fonds fuseerde eind september 2015 met Kempen European Participations. Sindsdien wordt niet meer alleen in Nederlandse small-caps belegd, maar streeft het naar een evenwichtige verdeling tussen Nederlandse en Europese small-caps. Het fonds wordt beheerd door het Nederlandse small-cap team, bestaande uit Joop Witteveen en Michiel van Dijk, aangevuld met Erwin Dut. Het driekoppige beheerteam kan in belangrijke mate leunen op het werk van het Europese small-cap team.

Door de fusie is de aanpak binnen het fonds niet gewijzigd, maar deze wordt wel op een groter universum toegepast. De participatiebenadering blijft het uitgangspunt. Het fonds neemt overwegend belangen van minimaal 5% in ondernemingen om zodoende voor de fiscaal vriendelijke deelnemingsvrijstelling in aanmerking te komen. Het proces blijft volledig bottom-up georiënteerd.

Opvallende karakteristieken
Beleggers dienen bij dit fonds comfortabel te zijn met een aantal opvallende karakteristieken. Het concentratierisico is hoog, want de managers beogen een portefeuille samen te stellen van 15 tot 20 posities. Een individuele naam kan een forse weging krijgen, zo mag een positie bij aankoop maximaal 15% bedragen. Daarnaast is er een aanzienlijk liquiditeitsrisico. Het fonds neemt grote posities in bedrijven met relatief kleine marktkapitalisaties.

Onder de grootste posities bevonden zich per eind maart 2017 ondermeer Washtec, BESI en Coats. Het waren juist deze drie posities die de grootste bijdrage vormden aan het rendement van het fonds (ruim 14%). Opmerkelijk is verder dat maar liefst 17 van de in totaal 20 posities van positieve invloed waren op het rendement. In het eerste kwartaal heeft het team de wegingen in Washtec en BESI afgebouwd tot 11% elk, om zo te profiteren van de sterke koersstijgingen. Het Britse Coats betreft echter een nieuwe deelnemingen voor het fonds. Deze producent is wereldwijd marktleider in draden en garens en beschikt volgens de beheerders van Kempen over een sterke balans voor het doen van dividenduitkeringen, investeringen in R&D en eventuele overnames.

Nummer twee
Op de tweede plek eindigt het door Kristian Heugh beheerde Morgan Stanley Asia Opportunity Fund. Met een active share van bijna 84% laat hij zich weinig gelegen liggen aan de index. Zo neemt Heugh grote actieve posities in ten opzichte van de benchmark, zowel qua landen als aandelenposities. Met een portefeuilleweging van 71% is het fonds bijna 39% overwogen in China. De grootste aandelenpositie is Tencent Holdings met een weging van bijna 10%. Daarnaast kent het fonds diverse off-benchmark posities van om en nabij de 5%, zoals HdfC Bank, Suofeiya Home Collection en China Lodging Group.

Twee technologiefondsen
Opvallend is de aanwezigheid van een tweetal technologiefondsen in de top 5. De technologiesector is tot op heden een van de best presterende sectoren. Vooral softwarebedrijven wisten sterke resultaten neer te zetten. UBS (Lux) Equity Fund - Global Multi Tech en T. Rowe Price Funds - Global Technology Equity Fund boekten rendementen van respectievelijk 29,29% en 28,07%.

Beide fondsen kennen een vrij geconcentreerde aanpak. Het UBS fonds belegt voornamelijk in de Verenigde Staten (85% van de portefeuille). Op sectorniveau is de halfgeleiderindustrie sterk vertegenwoordigd met een weging van 31%. Het fonds van T. Rowe Price fonds, daarentegen, heeft iets bredere regionale spreiding met wegingen van onder andere 60% naar de Verenigde Staten, 9% naar China, 6% naar Taiwan en 4% voor het Verenigd Koninkrijk. Wat de sectorallocatie betreft valt de sterke weging naar softwarebedrijven op. Met namen zoals Intuit en Salesforce.com heeft het fonds een overweging in deze sector van ruim 19% ten opzichte van de index.

Nummer vijf
De top 5 wordt afgesloten met Morgan Stanley’s US Growth Fund. Dit op groeigerichte aandelenfonds bestaat voor ongeveer 54% uit technologieaandelen. Vergeleken met het categoriegemiddelde is dit een overweging van ruim 33%. Al met al een bijzonder geconcentreerde aanpak. Zo beslaat de top 5 van de portefeuille, bestaande uit Amazon.com, Facebook, Alphabet, Workday en Illumina, ruim eenderde van de totale portefeuille.

Top 5 best presterende fondsen

FN top 5 week 27  alle fondsen NF b tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met ultimo mei. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten