Top 5 Europese bedrijfsobligaties: GAM leidt met afstand

Ondanks de groeiende populariteit van obligatiefondsen wisten Europese bedrijfsobligatiefondsen, gemiddeld genomen, niet van dit positieve sentiment te profiteren. Die kampten met forse outflow vanwege de verwachting dat de ECB het obligatieopkoopprogramma zal gaan afbouwen. Maar GAM wist juist geld aan te trekken en voert bovendien de Top 5 aan.

Niels Faassen 31 juli, 2017 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

In het eerste halfjaar van 2017 stroomde er maar liefst 152,2 miljard euro aan nieuw vermogen in obligatiefondsen, maar bedrijfsobligatiefondsen gericht op Europa boekten daarentegen een outflow van ruim 2,1 miljard euro. Deze outflow viel samen met de verwachting van beleggers dat de Europese Centrale Bank (ECB) het obligatieopkoopprogramma zal gaan afbouwen.

Tot de credit fondsen met de meeste outflow behoorden Pioneer Funds Euro Corporate Bond (-653 miljoen euro), Invesco Corporate Bond Fund (-628 miljoen euro) en BlueBay Investment Grade Bond Fund (-619 miljoen euro).

Niet alleen actieve managers hadden het moeilijk maar ook hun passieve evenknieën verloren vermogen onder beheer. Zo werd er respectievelijk 561 miljoen en 344 miljoen euro ontrokken aan iShares € Corp Bond Large Cap ETF en iShares € Corp Bond ex-Financials ETF.

GAM boekt wel instroom
In tegenstelling tot veel categoriegenoten kreeg GAM Star Credit Opportunities juist nieuwe netto-instroom te verwerken. In 2017 tot en met eind juni bedroeg de netto instroom ruim 1,6 miljard euro. Met een rendement van 8,44% in het lopende jaar 2017 steekt het fonds met kop en schouders boven de rest uit. Het wordt beheerd door Anthony Smouha en Gregoire Mivelaz van het Zwitserse Atlanticomnium.

Vergeleken met categoriegenoten kent deze strategie een bijzonder ruim mandaat en is gericht op het genereren van inkomen door te beleggen in bedrijfsobligaties. De beheerders richten zich met name op achtergestelde obligaties van investment grade bedrijven. Hierdoor heeft het fonds een bovengemiddelde blootstelling naar financiële instellingen. Het risicoprofiel van het fonds is dan ook hoog, afgezet tegen de Morningstar categorie. Ondanks het hogere risico en de relatief hoge kosten behoort het fonds op basis van de voor risico gecorrigeerde rendementen tot de top van zijn peergroup.

Schroders domineert
De top 5 wordt verder gedomineerd door de bedrijfsobligatiefondsen van Schroders, waar we in deze top 5 serie al diverse malen aandacht aan hebben besteed. Eerder dit jaar won Schroder Euro Corporate Bond nog de Morningstar Award voor obligaties. Met de aanstelling van Patrick Vogel heeft deze strategie in 2012 een wonderbaarlijke metamorfose ondergaan. Het credit team van Schroders werd grondig gereorganiseerd en ook het beleggingsproces werd drastisch aangepakt.

Het proces kreeg een thematische insteek, waarbij de thema's worden geformuleerd en besproken tijdens de wekelijkse beheervergaderingen en geïmplementeerd via de kredietselectie van de analisten. De wijzigingen in de samenstelling van het team en de beleggingsbenadering hebben hun nut inmiddels bewezen. De consistente outperformance sinds fondsmanager Patrick Vogel het beheer overnam in 2012, is voornamelijk te danken aan de thematische benadering en de sterke obligatieselectie.

Top 5 Europese bedrijfsobligaties

FN Top 5 week 31 NF Europese bedrijfsobligaties tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met ultimo juni. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten