Brengt economische groei interesse in Nederlandse aandelenfondsen terug?

De Nederlandse economie groeit weer als kool. Ook op de beurs gedijt het Nederlandse bedrijfsleven. De AEX heeft dit jaar een ruime voorsprong op Europese en wereldwijde aandelen. Maar keert de interesse in Nederlandse aandelenfondsen ook terug?

Ronald van Genderen 24 augustus, 2017 | 13:29
Facebook Twitter LinkedIn

De Nederlandse economie heeft de crisis achter zich gelaten. Zo blijkt uit de groeicijfers over het tweede kwartaal. In de maanden april, mei en juni groeide onze economie met 3,3% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De groei werd bovendien breed gedragen, waarbij vooral de particuliere consumptie en export sterk bijdroegen. Het CPB stelde haar groeiverwachtingen naar boven bij voor dit jaar en verwacht ook volgend jaar en daarna een gezonde groei. Daarmee steekt Nederland ook internationaal goed af.

Op de beurs zijn de prestaties ook bovengemiddeld. De AEX, de beursgraadmeter voor de 25 grootste bedrijven op het Damrak, staat tot en met afgelopen vrijdag 18 augustus op een plus van 10,72%, terwijl bijvoorbeeld de MSCI World index blijft steken op een magere 0,68% en ook Europese aandelen, gemeten aan de hand van de MSCI Europe index, kunnen met een rendement van 6,05% niet aan de Nederlandse prestaties tippen.

Niet alle geld naar Nederlandse aandelen
Toch stroomt het geld van beleggers niet massaal naar Nederlandse aandelen. Tot en met eind juli bedroeg de netto instroom in Nederlandse aandelenfondsen 58 miljoen euro op een totaal beheerd vermogen van bijna 2,2 miljard euro. Dat lijkt een niet noemenswaardige groei, maar in het perspectief van het recente verleden is het toch opmerkelijk.

Vanaf 2007 stroomde er namelijk in 9 van de 11 jaren geld weg uit Nederlandse aandelenfondsen. Alleen in 2009 was er sprake van instroom, 27 miljoen euro, en natuurlijk dan dit jaar. Gezamenlijk onttrokken beleggers in die jaren voor 1,6 miljard euro aan vermogen.

Minder fondsen om uit te kiezen
Destijds in 2007 hadden fondsbeleggers overigens ook veel meer om uit te kiezen. Op dit moment tellen we in totaal 12 unieke Nederlandse aandelenfondsen, een aantal klonen laten we daarbij achterwege. In 2007 waren dat er bijna 3 keer zoveel. Ongetwijfeld is de afgenomen interesse van beleggers te verklaren uit het feit dat zij in toenemende mate meer diversificatie in hun portefeuille zijn gaan aanbrengen, oftewel zij zijn internationaler gaan beleggen.

Van de fondsen die 10 jaar geleden nog beschikbaar waren, zijn er veel opgeheven of samengegaan met andere fondsen. Weer andere fondsen zijn internationaler gaan beleggen. Zo beleggen Kempen Oranje Participaties en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, beide fondsen die voorheen zich volledig richtten op beleggen in kleinere Nederlandse ondernemingen, inmiddels nog maar iets meer dan een derde in Nederland, terwijl de rest van de portefeuille in Europese ondernemingen wordt geïnvesteerd.

Binnen het huidige aanbod aan Nederlandse aandelenfondsen valt op dat maar liefst 7 van de 12 fondsen op passieve wijze worden beheerd, oftewel indexfondsen of trackers zijn. Met uitzondering van de Think AMX ETF richten die passieve fondsen zich op beleggingen in large-caps. Dat was lange tijd ook het geval voor 3 van de 5 actief beheerde fondsen, maar BNP Paribas, NN en Robeco zijn binnen hun Nederlandse aandelenfondsen zich de laatste jaren meer gaan toeleggen op mid- en small-caps.

Actieve fondsen gericht op kleine bedrijven
De resterende twee fondsen zijn beide volledig gefocust op dit segment met kleinere bedrijven. En dat doen ze goed. Het Add Value Fund wordt door ons bij Morningstar gewaardeerd met een Bronze rating, terwijl Kempen Orange Fund recent zelfs een upgrade kreeg naar de hoogst mogelijke rating: Gold. Opvallend is dat wanneer wij de beheerders van deze twee fondsen spreken zij altijd benadrukken dat de ondernemingen waar zij in beleggen weliswaar Nederlands zijn, maar hun activiteiten zeer internationaal gespreid zijn.

Mochten beleggers nog niet overtuigd raken om in Nederlandse aandelenfondsen te beleggen door de aantrekkende economische groei en de goede prestaties van de Nederlandse beurs, dan is het internationale karakter van Nederlandse bedrijven wellicht een argument wat hen wel weer kan interesseren. Gebeurt dat niet en blijven beleggers in hetzelfde tempo geld onttrekken aan deze fondsen als dat ze gedaan hebben in de afgelopen jaren, dan ben ik bang dat zij over 10 jaar nog minder te kiezen hebben binnen de categorie Nederlandse aandelenfondsen.

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl

 

Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

- Rendement: doel van beleggers en sluitstuk van fondsanalyse

Alleen bij kosten maakt de belegger zelf een bewuste keus

Ook de kwaliteit van het fondshuis is van belang

Hoe uw geld wordt beheerd

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten