We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste fondshuizen

De Morningstar Rating Analyse meet de kwaliteit van beleggingsfondsen aan de hand van de verdeling van de Morningstar Rating, ofwel de sterren. Morningstar rangschikt ieder kwartaal beleggingsfondsen en fondshuizen in Europa. Dit is de score voor het tweede kwartaal van 2017. We beginnen met de grootste fondshuizen, gemeten naar beheerd vermogen.

Robert van den Oever 31 augustus, 2017 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukken Morningstar’s Ali Masarwah en Nikolaj Holdt Mikkelsen, die het onderzoek hebben uitgevoerd.

Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het tweede kwartaal van 2017, eindigend per 30 juni 2017.

De equal-weighted methode rangschikt de fondsen naar Morningstar Rating, ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating. 

We beginnen met de lijst van grootste vermogensbeheerders in Europa, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen:

MRA biggest large 1

MRA biggest large 2

(klik op tabellen voor vergroting)

Weinig veranderd
De veranderingen in de lijst ten opzichte van de stand per ultimo eerste kwartaal 2017 zijn gering. BlackRock (zonder iShares mee te tellen) is nog altijd met afstand de grootste in termen van beheerd vermogen. Dat is ten opzichte van eind maart 2017 iets gegroeid van 246 miljard euro naar 247 miljard euro.

De plaatsen twee en drie worden net als drie maanden geleden ingenomen door achtereenvolgens UBS en Deutsche Asset Management. Daarachter heeft een wisseling plaatsgevonden: Nordea doet haasje-over bij Fidelity en klimt naar de vierde plek. Nordea deed goede zaken met instroom in zijn obligatiefondsen terwijl Deutsche zijn beheerd vermogen zag teruglopen door uitstroom uit aandelenfondsen en daardoor een plek terugzakt.

De grootste sprong binnen de top-20 maakt Pimco, dat van plek 16 stijgt naar 10. Pimco profiteerde van 15,5 miljard euro aan nieuwe instroom in het tweede kwartaal, waarvan een groot deel ging naar het flexibele-obligatiefonds Pimco GIS Income Fund.

Grootste uitglijder
De grootste uitglijder maakte Franklin Templeton dat het omgekeerde deed van Pimco: het zakte van plek 9 naar 13. Het beheerd vermogen liep terug van 93,9 miljard euro per eind maart naar 89,6 miljard ultimo juni. De afgelopen kwartalen kampte het fondshuis met flinke uitstroom uit zijn obligatiefondsen. Opmerkelijk genoeg beleefden die juist in het voorbije tweede kwartaal weer een opleving. De terugloop van het vermogen komt door verliezen op dollargerelateerde beleggingen en bij de aandelenfondsen.

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds bevat nog veel meer inzichten in de kwaliteit van het landschap van beleggingsfondsen en fondsaanbieders. Meer daarover leest u in volgende artikelen waarin we meer bevindingen zullen laten zien en toelichten.

 

Lees ook de andere delen in de serie over de Morningstar Rating Analyse:

- Deel 2: Beste fondshuizen

- Deel 3: Grootste en beste ETF-aanbieders

- Deel 4: Beste kleinere fondshuizen

- Deel 5: Nederland scoort hoogste Morningstar Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten