De instroom in Europese open-end beleggingsfondsen is in augustus behoorlijk afgenomen. Er kwam 37,7 miljard euro aan nieuw geld binnen en dat is het laagste niveau voor één maand sinds januari.
Alle categorieën kampten met terugloop, maar vooral bij aandelenfondsen werd het minder: 2,7 miljard euro tegen 17,7 miljard euro in juli. Obligatiefondsen bleven redelijk op niveau, maar ook daar was de instroom de laagste dit jaar, met 21,6 miljard euro.
Opvallend is dat actief beheerde aandelenfondsen voor het eerst sinds maart te kampen kregen met netto-uitstroom van vermogen. Passieve aandelenfondsen haalden onder de streep wel instroom, maar beduidend minder dan in de voorbije maanden. Voor augustus was dat 3,2 miljard euro, waar juni en juli respectievelijk 20,4 en 4,5 miljard euro netto-instroom lieten noteren. De verschuiving van actief naar passief gaat dus onverminderd door, al is het minder sterk dan in 2016, toen actieve aandelenfondsen 87,5 miljard euro zagen wegstromen.
Bekijk de fondsstromen per brede categoriegroep:
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom op fondscategorie-niveau
Obligatiefondsen waren goed voor het grootste deel van de instroom. Vijf van de tien categorieën betreffen obligaties. Daarbij is op te merken dat de focus lag op hoger renderende segmenten. Net als een maand geleden deed Global Flexible Bond - USD Hedged het het best. Ook Global Emerging Markets Bond deed het goed.
Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De grootste uitstroom kwam voor rekening van de categorie Europe Large-Cap Blend Equity. Ook in 2016 liet deze categorie fikse uitstroom zien. Het meest te lijden hadden de fondshuizen KBC, Credit Suisse en Fidelity.
Ook Fixed Term obligaties kampten met uitstroom door voortijdige aflossing van drie institutionele fondsen van het Duitse Union Investments. Dat effect speelde ook bij USD High Yield Bond.
Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom per fondshuis
Pimco gaat ook in augustus aan kop bij de fondshuizen met de meeste instroom. Dat was wederom te danken aan het Pimco GIS Income Fund dat dit jaar tot dusver goed is voor 75% van alle instroom naar Pimco.
De nummer twee is opnieuw BlackRock. Het grootste deel van de instroom komt door index-aandelenproducten. Die waren in augustus goed voor de helft van de instroom van BlackRock in Europa. Voor 2017 tot nu toe is dat zelfs tweederde.
Amundi pakt de derde plek door sterke instroom in zijn obligatiefondsen. die doen het het hele jaar al goed, en in augustus ging het meeste nieuwe geld naar ultra short-term obligatiefondsen.
Bekijk hier de instroom per fondshuis:
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom per fondshuis
De maand augustus verliep teleurstellend voor KBC dat te lijden had onder sterke uitstroom bij zijn aandelenproducten, vooral die zijn gericht op Europa en eurzone large-cap blend fondsen en ook global large-cap value fondsen.
Axa vinden we op plek twee. Daar ging er geld uit bij zowel aandelen- als obligatieproducten. Bij aandelen waren het de US large-cap blend fondsen en UK flexible equity fondsen. Bij de obligatiefondsen waren het de US dollar en Europese high-yield categorieën.
Bekijk hier de uitstroom per fondshuis:
(klik op tabel voor vergroting)
Grootste fondsen
Pimco GIS Income blijft aanhoudend hoge instroom binnenhalen en daardoor is het ook in augustus het grootste fonds. De afgelopen maanden was de instroom dermate hoog dat het Pimco-fonds in juni de koppositie wist te pakken en AP7 Aktiefond naar de tweede plek verwees.
Opvallend op de lijst is verder dat AB Global High Yield de eerdere negatieve trend bij zijn high-yield fondsen wist om te zetten in een sterke instroom.
M&G Optimal Income (Morningstar Analyst Rating van Silver) haalde het meeste nieuwe geld op sinds februari. Het boekte vooral succes met high-yield producten.
De nummer drie op de lijst, Standard Life Investments Global Absolute Return Strategies, liet in augustus de hoogste uitstroom voor één fonds noteren. Dat is de uitstroom voor de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde variant van het fonds. De Luxemburgse variant zag ook nog eens 133 miljoen euro wegstromen.
Aan de positieve zijde valt op dat Templeton’s Global Total Return Fund opnieuw een positief saldo liet zien. Het is de zesde maand op rij waarin dir eerder zo geplaagde fonds weer nieuw geld wist aan te trekken.
Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind augustus 2017:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer:
- ETF stromen augustus: instroom in ETF's zakt plots in
- Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste fondshuizen
- Morningstar Rating Analyse: dit zijn de beste fondshuizen
Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.