Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De beurzen stegen in september, en daardoor noteert de markt als geheel hoger dan de Fair Value van Morningstar. Toch weten Morningstar's aandelenanalisten weer aantrekkelijk gewaardeerde aandelen te vinden, die onder hun Fair Value noteren. Dit is de lijst voor oktober.

Robert van den Oever 09 oktober, 2017 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per 30 september 2017 op 88% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 102% noteren.

De sector met de laagste waardering is momenteel gezondheidszorg die noteert op 83% van zijn Fair Value. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook waarde in de sectoren consumer discretionary, consumer staples, industrie, telecommunicatie en vastgoed, die allemaal op minder dan 89% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnt AutoZone van de lijst en daarvoor in de plaats komt Under Armour.

Morningstar-analist John Brick licht de keuze voor Under Armour toe: 'Het is een van de toonaangevende merken voor kleding en accessoires in de Verenigde Staten geworden, zeker met zijn focus op de ontwikkeling van innovatieve sportkleding met nieuwe toepassingen. Daardoor is het merk hoger bij de consument op het aankooplijstje gekomen, en daardoor ook bij retailers. Bovendien zijn consumenten ook bereid meer te betalen voor het merk. Daarin heeft het echt een stap gezet ten opzichte van al langer leidende merken zoals Nike an Adidas. Nu is Under Armour bezig om zijn netwerk aan verkooppunten uit te breiden en om nieuwe productcategorieën te betreden, zoals schoenen. De investeringen hierin zullen op korte termijn wat marge kosten, maar op lange termijn ondersteunt het de merkwaarde en wordt het merk een nog aantrekkelijkere partner voor de grote winkelketens om in het schap te hebben liggen.' 

Cornflakes in plaats van soep
Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnt Campbell Soup ten gunste van Kellogg. Morningstar-analist Erin Lash legt uit waarom:

'Kellogg zet een belangrijke logistieke stap door zijn netwerk voor directe levering aan winkels aan de kant te schuiven en over te stappen op een systeem met distributiecentra. Dat maakt de organisatie minder complex en verlaagt de kosten. Het bedrijf zelf schat de kostenbesparing op 600-700 miljoen dollar tegen 2019. Dat maakt middelen vrij om te investeren in productinnovatie en dat is nodig om de concurrentie aan te kunnen met kleinere niche-spelers die vaak sneller kunnen antwoorden op verschuivende consumentenbehoeften. Ook is innovatie nodig om het gat met de lager geprijsde private labels te vergroten. Wij denken dat de operationele marge met 200 basispunten kan stijgen naar 19% in 2026.'

Energie
In de energiesector moet Royal Dutch Shell plaatsmaken voor Oneok.

Gezondheidszorg
De sector gezondheidszorg kent twee wisselingen: Medtronic en Hologic komen er in, en Teva en Mallinckrodt gaan eruit.

Industrie
In de sector industrie wisselt W.W. Grainger van plek met United Technologies.

Drie wissels bij IT
In de IT-sector vinden we drie wisselingen: F5 NetworksMicrochip Technology en Visa gaan eruit en daarvoor in de plaats komen Adobe SystemsHewlett Packard en Workday.

Morningstar-analist Rodney Nelson licht de keuze voor Adobe toe: 'Wij kennen Adobe een Economic Moat toe, omdat het bedrijf feitelijk een monopolie heeft op het gebied van creatieve software. De software van Adobe is al lang synoniem voor content creatie en beheer, en Adobe-producten zijn de standaard geworden onder professionele gebruikers. Hoewel concurrenten proberen aan te haken, zoals Microsoft een alternatief voor Photoshop probeerde, missen die toch de kwaliteit die nodig is om de nummer 1 keuze van fotografen en videomakers te worden. Ook biedt Adobe veel mogelijkheden tot training met zijn producten, reeds aan de bron, bij studenten, die vervolgens in hun professionele leven Adobe blijven gebruiken. Op die manier heeft Adobe de switching costs hoog gemaakt, ofwel het is lastig om zomaar over te stappen. Momenteel maakt het bedrijf de stap naar het aanbieden van producten en diensten via de cloud en dat maakt het makkelijker om abonnementsvormen aan te bieden en in prijs te differentiëren voor verschillende typen gebruikers. Zo zal het marktaandeel van 60% in fotografie en 45% in video nog verder kunnen stijgen.'

Telecom
De sector telecommunicatie services verwelkomt deze maand China Telecom en neemt afscheid van CenturyLink.

Vastgoed
Vastgoed kent eveneens één wissel. Public Storage moet plaatsmaken voor General Growth Properties.

Nutsbedrijven
Bij de nutsbedrijven verdwijnt Dominion Energy van de lijst en wordt Scana juist toegevoegd.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor oktober:

LCGCPL 10 2017 tabel 1
LCGCPL 10 2017 tabel 2

LCGCPL 10 2017 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

ABN Amro: sterke nationale speler met goede kostencontrole

- Dit zijn de aantrekkelijkste dividendaandelen volgens Ultimate Stock Pickers

- Ultimate Stock Pickers zijn op zoek naar koopjes

- Sectoranalyse testen en inspectie: drie wereldspelers domineren

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten