Fondsstromen september: instroom zakt verder in

De instroom in beleggingsfondsen is in september verder afgenomen. De terugval is in augustus begonnen en de neerwaartse trend zet dus door. September kende de laagste instroom in één maand sinds januari van dit jaar. Dat kwam met name door obligatiefondsen. De high yield categorieën kampten met uitstroom van vermogen.

Ali Masarwah 03 november, 2017 | 11:51
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in Europese open-end beleggingsfondsen is in september verder gedaald. Daarmee zet de trend door die in augustus vrij plotseling inzette. In september werd 36,1 miljard euro aan nieuw geld ingelegd en dat is het laagste niveau voor één maand sinds januari. In augustus bedroeg de instroom 37,7 miljard euro.

Desondanks is 2017 op weg om toch een goed jaar te worden voor de fondsindustrie, vanwege de sterke instroomcijfers in de eerste helft van het jaar. De instroom in 2017 tot dusver bedraagt 450 miljard euro en dat is het viervoudige van vorig jaar.

Het beheerd vermogen is in een jaar tijd gestegen dankzij de gunstige ontwikkelingen op de financiële markten. Eind september beliep het beheerd vermogen 7.489 miljard euro, vergeleken met 6.590 miljard euro een jaar geleden.

Wat de categorieën betreft boekten obligatiefondsen met 20,2 miljard euro de laagste instroom in een maand dit jaar. Dat kwam door uitstroom uit high yield categorieën en door lagere vraag naar senior loans.

Bij aandelenfondsen was de instroom juist hoger dan in augustus: 9 miljard euro tegen 2,6 miljard in augustus. Actieve fondsen waren beduidend meer in trek: zij haalden 7,7 miljard euro op en dat is het op een na hoogste niveau dit jaar. De passieve aandelen-indexfondsen (niet te verwarren met ETF's, want die vallen buiten deze inventarisatie) haalden 1,4 miljard euro op en dat was juist weer het op een na laagste niveau van dit jaar.

Bekijk de fondsstromen per brede categoriegroep:

Fund Flows sep 2017 table 1 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

Hoewel bepaalde typen obligatiefondsen dus netto-uitstroom kenden, waren andere obligatiecategorieën juist de categorieën met de hoogste instroom: flexibele obligaties en opkomende-marktobligaties voeren de lijst aan.

De instroom bij flexibele obligaties komt voor een groot deel voor rekening van het Pimco GIS Income Fund. Opkomende markten obligatiesfondsen haalden 3,6 miljard euro op, en dat ging met name naar Franklin Templeton, Aegon en Ashmore.

Ook Japan haalt de top 10 met aandelenfondsen, en tevens waren Eurozone aandelenfondsen weer in trek. Dat weerspiegelt het optimisme bij beleggers ten aanzien van twee regio's die groeiherstel en tegelijk aantrekkelijke waarderingen laten zien.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Fund Flows sep 2017 table 2 Cat Largest Inflows

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

De grootste uitstroom was opnieuw te noteren bij de categorie Europe Large-Cap Blend Equity. Deze categorie laat aanhoudend gedurende lange periode al uitstroom zien. Het meest te lijden hadden de fondshuizen Danske Invest, Candriam en MFS.

Ook EUR staatsobligaties haaden het wederom moeilijk. Dit type fondsen heeft maar vijf maanden van instroom meegemaakt sinds de Europese Centrale Bank in 2015 zijn obligatie-opkoopprogramma startte. Hoewel obligatiekoersen zijn gestegen, zijn de vooruitzichten voor EUR staatspapier mager. De obligatiefondsen van Amundi, Deutsche Asset Management en Fideuram noteerden de hoogste uitstroom.

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:

Fund Flows sep 2017 table 3 Cat Largest Outflows

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

Pimco blijft het fondshuis met de meeste instroom, wederom dankzij het Pimco GIS Income Fund. Dit fonds is in zijn eentje al goed voor 37% van het beheerd vermogen van Pimco's Europese fondsenaanbod. Ook andere Pimco-fondsen haalden veel nieuw geld op: Pimco GIS Global Investment Grade Credit deed 410 miljoen euro en Pimco GIS Global Libor Plus Bond 240 miljoen euro.

De nummer twee is net als in voorgaande maanden opnieuw BlackRock. Dat kwam door 1,6 miljard euro instroom in opkomende markten obligatiefondsen in lokale valuta.

Bekijk hier de instroom per fondshuis:

Fund Flows sep 2017 table 4 Prov Largest Inflows

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

Magellan Group kende de hoogste uitstroom vanwege onttrekkingen aan het MFG Global fonds.

Axa vinden we op plek twee en daar moesten de high yield obligatiefondsen een flinke veer laten, resulterend in 850 miljoen euro uitstroom in één maand.

Standard Life zag vermogen wegvloeien uit zijn alternatives Global Absolute Return Strategies aanbod, dat al 17 maanden op rij te kampen heeft met uitstroom.

De uitstroom bij Carmignac was nu eens niet geheel geconcentreerd rond zijn vlaggenschipfonds Carmignac Patrimoine, hoewel dat ook uitstroom kende, maar het meeste geld vloeide weg uit Carmignac Sécurité, een diversified short-term obligatiefonds dat 430 miljoen euro zag weggaan.

Bekijk hier de uitstroom per fondshuis:

Fund Flows sep 2017 table 5 Prov Largest Outflows

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

Pimco GIS Income blijft aanhoudend hoge instroom binnenhalen en daardoor is het ook in september het grootste fonds. De instroom in september bedroeg 4,3 miljard euro, de hoogste in één maand. De afgelopen maanden was de instroom dermate hoog dat het Pimco-fonds, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, in juni de koppositie wist te pakken en AP7 Aktiefond naar de tweede plek verwees.

JP Morgan Global Income, een moderate-allocatie fonds, kende in september opnieuw een maand van sterke instroom. Dat gold ook voor het M&G Optimal Income fonds. Dat boekte voor de tiende maand op rij instroom, na sterke uitstroom in 2015 en 2016. Beleggers keren terug naar dit defensief gepositioneerde fonds dat het goed deed in het najaar van 2016 toen obligatie yields piekten.

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind september 2017:

Fund Flows sep 2017 table 6 Largest Funds

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste fondshuizen

Morningstar Rating Analyse: dit zijn de beste fondshuizen

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten