Chinese obligatiemarkt steeds interessanter voor buitenlandse beleggers

De Chinese obligatiemarkt raakt steeds beter toegankelijk voor buitenlandse beleggers omdat de overheid allerlei belemmeringen opheft. Dat jaagt de groei aan, zodat er interessante mogelijkheden in het verschiet liggen. Morningstar laat zien waarom de Chinese obligatiemarkt interessant is voor de toekomst.

Robert van den Oever 24 januari, 2018 | 9:33
Facebook Twitter LinkedIn

De Chinese obligatiemarkt is de op twee na grootste ter wereld. Met een omvang van 10,5 biljoen (10.000 miljard) dollar laat China de Verenigde Staten en Japan achter zich. De obligatiemarkt van China bestaat uit een deel offshore credits (genoteerd in Amerikaanse dollars en in Chinese yuan) en een onshore deel (uitsluitend in yuan). Het leeuwendeel van China’s obligatiemarkt bestaat uit de onshore markt, die is gegroeid van 4 biljoen dollar per eind 2012 naar 9,7 triljoen dollar per 30 september 2017.

Gezien de omvang en het groeipad van de Chinese onshore obligatiemarkt denken wij dat er ruimte voor buitenlandse beleggers is om nadrukkelijker mee te doen in deze vermogenscategorie en die een grotere rol te laten spelen in wereldwijde obligatieportefeuilles.

Openstelling
Buitenlandse obligatiebeleggers hebben zich van oudsher op de Chinese obligatiemarkt begeven via het kleinere offshore segment. De onshore markt kent maar 3% buitenlandse beleggers. Dat komt omdat de toegang tot die markt voor buitenlandse beleggers altijd beperkt is geweest. Maar dat is inmiddels veranderd, en dat biedt kansen.

Onderstaande grafiek laat zien dat het beheerd vermogen in de Morningstar Categorie RMB obligaties onshore, ondanks zijn kolossale omvang ten opzichte van de offshore markt, nog altijd slechts een fractie is van de omvang van de RMB obligaties en RMB high yield obligaties samen. Deze twee categorieën omvatten fondsen die voornamelijk beleggen in dollar- en yuan-genoteerde credits.

Asset Clas Spotlight Bonds China bonds jan 2018 Exhibit 7

(klik op grafiek voor vergroting)

Interesse nog beperkt
De interesse van beleggers in specifieke RMB obligatiefondsen is mettertijd afgenomen. Zo bedraagt het beheerd vermogen van fondsen (gevestigd in Europa, Afrika of Azië) in de Morningstar Categorieën RMB obligaties, RMB high yield obligaties en RMB obligaties-onshore samen 3,1 miljard dollar per september 2017 en dat vertegenwoordigt amper 0,03% van de totale waarde van de Chinese obligatiemarkt. Fondsen in alle drie de categorieën zagen sterke instroom van nieuw vermogen ter waarde van 3,7 miljard dollar tussen december 2012 en juli 2015.

Echter, door de verrassende devaluatie van de Chinese munt in augustus 2015 door de Chinese centrale bank keerde het sentiment onder beleggers ten negatieve, zodat RMB fondsen nog in diezelfde maand te kampen kregen met uitstroom van 1,5 miljard dollar. Dat is duidelijk te zien in onderstaande grafiek.

Die grafiek laat ook zien dat sindsdien de interesse bij beleggers voor RMB obligaties zwak is gebleven. De fondsen over alle drie de Morningstar Categorieën kenden een netto uitstroom van 2,6 miljard dollar tussen september 2015 en november 2017.

Asset Clas Spotlight Bonds China bonds jan 2018 Exhibit 8

(klik op grafiek voor vergroting)

Beter toegankelijk
In de afgelopen jaren heeft de Chinese overheid tal van stappen gezet om de onshore obligatiemarkt toegankelijk te maken voor buitenlandse beleggers. Dit begon met de introductie van de Qualified Foreign Institutional Investor en Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor programma’s in 2003 en 2011, die het mogelijk maakten voor buitenlandse beleggers om binnen bepaalde grenzen te beleggen in de onshore obligatiemarkt en andere categorieën.

Vervolgens kondigde de centrale bank in februari 2016 de opheffing van de quota aan, zodat buitenlandse banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en pensioenfondsen voortaan zonder beperkingen in de interbancaire obligatiemarkt konden beleggen. De interbancaire obligatiemarkt is het platform waarop meer dan 90% van de onshore obligaties worden verhandeld. Het resterende deel gaat via beurzen en onderhandse plaatsingen.

In juli 2017 werd het Hong Kong-China obligatie ‘connect scheme’ van kracht dat buitenlandse institutionele beleggers in staat stelde om te handelen in onshore obligaties zonder beperkingen. Het connect scheme ging van start met ‘noordelijke handel’, die het mogelijk maakte voor buitenlandse beleggers om in onshore Chinese obligaties te handelen. Intussen is het wachten op ‘zuidelijke handel' die het voor Chinese beleggers mogelijk zal maken om te handelen in obligaties van Hong Kong en andere landen.

Ook in indices
Meer wind in de rug voor deze vermogenscategorie komt door mogelijke opname van onshore RMB obligaties in wereldwijde indices. Momenteel omvatten de veelgebruikte Citi World Government Bond en Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond indexen nog geen in yuan genoteerde obligaties. Zo’n maatregel zou de instroom in passieve fondsen aanjagen, want zij moeten immers de index weerspiegelen, en als de Chinese obligaties daarin opgenomen worden, dan zullen alle passieve aanbieders er in moeten stappen. Beide genoemde indexaanbieders verwachten zo’n 200 miljard dollar aan instroom en zij verwachten dat China na opname zo’n 5% van de respectievelijke indices zal uitmaken.

Nog een stimulans komt van de maatregel die het Internationaal Monetair Fonds nam in oktober 2016 waarbij de Chinese munt werd toegevoegd aan het mandje met reservevaluta, het Special Drawing Rights mandje en dat zal de Chinese munt een prominentere plek geven in de wereldhandel.

Wij denken dat deze ontwikkelingen tezamen de toegankelijkheid tot Chinese obligaties zullen vergroten en dat de vraag van beleggers naar deze categorie zal gaan stijgen.

Verdere diversificatie
Wij beschouwen de de Morningstar Categorieën RMB obligaties, RMB high yield obligaties en RMB obligaties-onshore als tamelijk nieuw in vergelijking met Aziatische concurrenten, want de fondsen zijn grotendeels pas na 2011 op de markt gekomen. Naarmate de toegankelijkheid van de onshore obligatiemarkt groeit, zal yuan-genoteerd schuldpapier een grotere rol gaan spelen in RMB obligatiefondsen, die nu nog merendeels beleggen in offshore yuan- en dollar-genoteerde obligaties. Bijvoorbeeld het Neutral-rated Fidelity China RMD Bond fonds belegt historisch gezien gemiddeld tussen 10 en 20% van zijn portefeuille in onshore yuan-obligaties (in de periode van december 2015 tot en met april 2017) terwijl de rest in CNH en dollar-genoteerde obligaties zit.

Een andere bemoedigende ontwikkeling die we waarnemen is dat wereldwijde vermogensbeheerders binnen onze coverage die fondsen in Aziatische obligaties aanbieden, zoals JPMorgan, Schroders en Fidelity, hun kennis en middelen rond onshore credits gericht aan het opbouwen zijn via eigen dochterbedrijven, zodat ze veel actiever in de onshore markt kunnen gaan beleggen. Momenteel is een groot deel van dat universum nog niet van ratings voorzien en dat vraagt om gerichte credit research.

Tot dusver wordt RMB obligaties door veel beleggers gezien als een niche-categorie die nog in een overgangsfase zit. Echter, naarmate de toegankelijkheid toeneemt en vermogensbeheerders meer werk maken van deze categorie, verwachten wij dat de groei van RMB obligaties niet alleen zal aanhouden, maar ook zal verbreden omdat het beschikbare universum voor obligatiefondsen in opkomende markten en wereldwijde lokale-valuta obligatiefondsen groter wordt.

Dat zal ertoe leiden dat vermogensbeheerder de additionele alpha die de categorie kan genereren zullen kunnen ontsluiten en dat zij hun portefeuilles kunnen diversifiëren als zij dat passend vinden om een hoger rendement te halen voor hun eindbeleggers.

 

Lees meer over obligaties:

- 2017, een obligatiejaar met twee gezichten

Venezuela in default: wie zitten er groot in en wie niet?

Venezolaanse obligaties, ¡Viviremos y Venceremos!

Converteerbare obligatiefondsen onder de loep

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten