Fonds van de Week: Kempen Global High Dividend Fund

Het Kempen Global High Dividend Fund vierde recent zijn tienjarig bestaan en heeft in die periode prima rendementen geboekt. Het gedisciplineerde proces aan de hand van strikte criteria heeft een sterk en overtuigend lange termijn track record opgeleverd. Het fonds scoort als een van de weinige het hoogst haalbare: vijf sterren voor de Morningstar Rating en ook nog eens een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Robert van den Oever 08 februari, 2018 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

Kempen Global High Dividend Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Kempen Global High Dividend Fund

Het Kempen Global High Dividend Fund heeft in november 2017 zijn tienjarig bestaan gevierd en in die tien jaar heeft het fonds onder leiding van Jorik van den Bos en zijn deskundige en stabiele team prima rendementen behaald voor zijn eindbeleggers. Het beleggingsproces is zeer gedisciplineerd en gebaseerd op strikte criteria. Het team houdt vast aan zijn uitgangspunten, ook als het een periode wat minder gaat, bijvoorbeeld in de jaren 2012-2015. Maar op de lange termijn is het track record zeer sterk en overtuigend en verslaat het fonds zijn categoriegenoten en zijn benchmark.

Het fonds krijgt van Morningstar-analist Jeffrey Schumacher de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating van Gold en bovendien scoort het fonds ook nog eens de maximale vijf sterren op de Morningstar Rating. Dat is voor slechts zeer weinig fondsen weggelegd.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 5 Kempen Global High Dividend Fund grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het team dat dit fonds en een Europees dividendfonds namens Kempen beheert, bestaat uit zes mensen. Jorik van den Bos is hoofdbeheerder en met 20 jaar ervaring in de beleggingswereld is hij een door de wol geverfde belegger. Bij ING IM (nu NN IP geheten) was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en introductie van de dividendstrategieën en daarmee bouwde hij in de periode 2000 tot en met 2005 een overtuigend track record op. In 2006 stapte hij samen met zijn co-beheerders Joris Franssen en Joost de Graaf over van ING IM naar Kempen. Dimitri Willems en Luc Plouvier kwamen in 2007 bij het team. In januari 2015 volgde Floris Oliemans Wybe Blankvoort op die bij Kempen was vertrokken.

De portefeuillemanagers hebben ook de rol van analist, waarbij ze sectoren volgen en de overtuiging van hun collega's op andere sectoren op de proef stellen. De hoofdanalisten worden voortdurend uitgedaagd en het team herijkt alle posities gedetailleerd op kwartaalbasis. De managers beleggen in hun eigen fonds en dat helpt om hun belangen te laten samenvallen met die van eindbeleggers. Dit team heeft zijn talent bewezen over een volledige marktcyclus, zowel bij ING als bij Kempen.

Fondshuis
Kempen Capital Management is de vermogensbeheertak van Kempen & Co., dat op zijn beurt een volledige dochter is van Van Lanschot Kempen N.V., dat een beursnotering aan Euronext Amsterdam heeft. KCM heeft diverse aantrekkelijke eigenschappen. Het fondshuis biedt een geconcentreerd assortiment fondsen aan dat goed past bij de bewezen expertise die het heeft. De kwaliteit van het aanbod is over het algemeen goed, met sterke proposities in hoog dividend, euro credit en Nederlandse aandelen.

Het verloop in de beleggingsteams is gering en KCM slaagt erin om getalenteerde beleggers aan te trekken en vast te houden. We zijn echter niet even overtuigd van alle teams en producten, want het Europese small-cap team worstelt. Wij zijn van mening dat KCM de belangen van zijn eindbeleggers goed behartigt en dat wordt onderstreept door het plan voor capaciteitsmanagement dat is opgetuigd. De fondsen zijn niet duur en Kempen heeft stappen gezet om zijn schaalvoordelen met eindbeleggers te delen door de kosten te verlagen naarmate het beheerd vermogen groeit.

KCM's variabele beloningsstructuur is nog altijd niet openbaar en dat is iets waarvan wij vinden dat het beter kan. Het is gebaseerd op verschillende factoren waaronder drie- en vijfjaarsprestaties, met een nadruk op de vijfjaars. De portefeuillemanagers beleggen doorgaans in hun eigen fondsen. Volgens ons zorgt dat voor een betere afstemming tussen de eigen belangen en die van de eindbeleggers. Alles bij elkaar vinden wij dat KCM de belangen van zijn beleggers goed behartigt en daarom krijgt het een positief oordeel op de Parent Pillar.

Proces
Dit fonds volgt een robuust en gedisciplineerd proces dat excellente lange-termijn resultaten heeft opgeleverd voor beleggers. Het team past een traditionele filosofie toe die gericht is op dividendrendement, waardering en kapitaaldiscipline. Kandidaten voor de portefeuille moeten een dividendrendement van minstens 3,3% leveren bij aankoop en ze zullen worden verkocht als dat onder de 3% zakt. Deze absolute drempel verkleint de set kandidaten nadrukkelijk, maar het kan ook beperkend werken voor markten of sectoren die lagere rendementen bieden. Hoewel we onze bedenkeningen hebben bij dit element van het proces, erkennen we de discipline die het met zich meebrengt.

Verdere screening van portefeuillekandidaten op liquiditeit en dividendkarakteristieken leidt tot zo'n 200 aandelen die grondig zijn geanalyseerd. De fundamentele bottom-up research bestaat uit quant screens en een verdienmodel-analyse om de kwaliteit van een business te kunnen onderzoeken, de waardering en de houdbaarheid van het uitgekeerde dividend. De waarderingsdiscipline van het team is strikt en aandelen moeten een margin of safety hebben ten opzichte van het geschatte Fair Value.

Uiteindelijk worden zo'n 100 namen opgenomen in de portefeuille. Er zijn beperkingen van kracht om de blootstelling aan regio's en sectoren te limiteren. Een evenwichtig opgebouwde portefeuille en herbalancering per kwartaal dragen bij aan het onderscheidende karakter van dit fonds.

Prestaties
Het fonds heeft in november 2017 zijn tienjarig bestaan gevierd en in die periode zijn beleggers er goed uitgesprongen. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,2% over die tien jaar heeft het fonds ruimschoots zijn categoriegemiddeld van 4,85% verslagen en het heeft eveneens de van toepassing zijnde benchmarks verslagen. Het fonds komt uit in het bovenste deciel en dat is een sterke prestatie.

Wel hebben beleggers tussen 2012 en 2015 een periode van matige prestaties moeten doorstaan omdat toen diverse karakteristieken van de beleggingsstrategie leidden tot nogal magere resultaten. Het team bleef echter trouw aan zijn aanpak. Die volharding werd beloond in 2016 en 2017.

Want in 2016 stuwde de cyclische waarde-rally de rendementen op en de opkomende markten kwamen weer in zwang, terwijl in 2017 sterke aandelenselectie in telecom, industrie, gezondheidszorg en energie in combinatie met onderweging in Amerikaanse aandelen het negatieve rendement van zijn value tilt meer dan goedmaakte. Het fonds eindigde beide jaren in het hoogste deciel en pakte daarmee zijn korte en middellange termijn track record weer op. Alles bij elkaar heeft het team een sterk track record gevestigd, hoewel de positionering van het fonds kan leiden tot hogere risico's ten opzichte van de categorienorm. Beleggers zijn daarvoor echter passend gecompenseerd.

Kosten
Met een lopende-kostenfactor van 0,78% heeft dit fonds een concurrentievoordeel ten opzichte van het typische rebatevrije wereldwijde aandelenfonds, dat gemiddeld 0,98% aan kosten rekent. 

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Kempen Global High Dividend Fund NV Class N. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 5 Kempen Global High Dividend Fund tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Eaton Vance US High Yield Bond Fund

- Add Value Fund

NN Emerging Markets Debt

Lord Abbett High Yield Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten