Met aandelenmarkten op relatief hoge niveaus en oplopende waarderingen enerzijds en relatief lage effectieve rendementen op obligaties anderzijds, kunnen converteerbare obligatiefondsen een aantrekkelijk alternatief voor beleggers zijn. Zo bieden converteerbare obligatiefondsen beleggers blootstelling aan stijgende aandelenmarkten (maar in mindere mate dan bij aandelen) maar tegen een veel lager neerwaarts risico. Al hangt het één en ander af van de specifieke beleggingsfilosofie van het fonds in kwestie.
Verliezen beperken
De neerwaartse bescherming van de converteerbare obligatie komt voort uit de obligatiecomponent. Hoe laag de koers van de aandelen ook is, de waarde van de converteerbare obligatie zal nooit lager uitvallen dan de onderliggende waarde van de obligatie, zonder de optiecomponent om de obligatie te converteren naar aandelen.
Tegelijk profiteren de houders van een converteerbare obligatie wel van stijgende aandelenkoersen door de optiecomponent. Zo verloor de MSCI World index in het crisisjaar 2008 maar liefst 37,64%, terwijl het gemiddelde fonds in de Morningstar categorie Converteerbare Obligaties – Wereldwijd de verliezen beperkt hield tot 21,29%.
In de daaropvolgende hersteljaren in 2009 en 2010 boekte de MSCI World een rendement van 25,94% en 19,53%. Het gemiddelde wereldwijde converteerbare obligatiefonds bleef steken op 25,34% en 11,65%. De standaarddeviatie voor deze fondsen valt daarentegen gunstiger uit dan voor wereldwijde aandelen.
TreeTop aan kop
De top 5 van deze week wordt aangevoerd door TreeTop Convertible, dat zijn naam eer aan doet. Sinds de oprichting in 1988 wordt dit fonds beheerd door Jacques Berghmans, tevens oprichter van het Belgische TreeTop Asset Management. Vergeleken met categoriegenoten onderscheidt dit fonds zich met een aanzienlijke blootstelling naar opkomende markten zoals China (27% van het fondsvermogen per februari 2018) en India (19%).
Daarnaast is dit fonds veel geconcentreerder dan vergelijkbare fondsen. De top 10 holdings van TreeTop Convertible beslaat 57% van het fondsvermogen, vergeleken met 21% voor de categorie. Dit maakt het fonds veel risicovoller dan categoriegenoten met een 5-jaars standaarddeviatie die bijna twee keer zo hoog is als het categoriegemiddelde.
In 2017 was dit fonds het best presterende fonds in de categorie met een rendement van 16.51%. Ten opzichte van het categoriegemiddelde (4.71%) was dit een outperformance van maar liefst 11,8%. Met name het belang in Indiabulls Housing Finance (8% van de assets per februari 2018) droeg sterk bij aan de outperformance.
JPMorgan op plek 5
De top 5 wordt afgesloten door JPMorgan Global Convertibles Fund met een rendement van 6,35% over de afgelopen 12 maanden vergeleken met 3,3% voor de categorie. In tegenstelling tot het TreeTop fonds is dit fonds veel gediversifieerder, waarbij de top 10 holdings slechts 18% van het totale fondsvermogen omvat. Ook belegt dit fonds aanzienlijk minder in opkomende landen met een blootstelling van 3,3% per februari 2018.
Top 5 Converteerbare Obligatiefondsen
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.