Contrair beleggen: hier liggen momenteel de kansen

Contrair beleggen is de manier om op lange termijn een rendement te halen dat de markt verslaat. Maar er is durf voor nodig om tegen de stroom in te gaan. Vorige week hebben we u een checklist gegeven met 6 punten om op te letten bij het maken van contraire beleggingskeuzes. Deze week kijken we naar concrete voorbeelden in de huidige markt.

Robert van den Oever 16 april, 2018 | 11:35
Facebook Twitter LinkedIn

Als we het beleggingslandschap bekijken met contrair gerichte ogen, dan valt op dat Britse aandelen tamelijk aantrekkelijk gewaardeerd zijn in vergelijking met andere ontwikkelde grote landen. In het bijzonder beleggingsfondsen en ETF’s in Britse aandelen kampen met aanzienlijke uitstroom van belegd vermogen (er ging per saldo 3,8 miljoen Britse pond uit in de 12 maanden tot oktober 2017) terwijl andere ontwikkelde markten zich mogen verheugen in sterke instroom van geld.

Dat duidt erop dat de gemiddelde belegger zich afkeert van de Britse aandelenmarkt. Dat leidt tot minder diversiteit onder de bezitters van Britse aandelen, aangezien de overblijvende groep beleggers daarin geconcentreerder wordt: waarschijnlijk zijn dat de contraire beleggers.

Interessant is dat een vergelijkbare ontwikkeling zich voordoet bij het Britse pond, waarbij de munt te lijden heeft onder negatief sentiment dat voorkomt uit de Brexit: dat maakt het pond aantrekkelijk vanuit contrair oogpunt. Ons vertrouwen in de relatieve aantrekkelijkheid van aandelen is echter groter dan in die van valuta.

MIM feb 2018 contrarian

(klik op grafiek voor vergroting)

Rest van de wereld
Buiten het Verenigd Koninkrijk heeft positief sentiment zich gemanifesteerd in veel markten met duidelijk vertrouwen in wereldwijde groei, gunstige rentestanden en lage volatiliteit. Dit speelt met name in de Verenigde Staten, hoewel daar de aandelen in de sector gezondheidszorg bijvoorbeeld de laatste tijd nog niet hebben weten te profiteren van dat optimisme.

Europese en opkomende markten aandelen hebben ook een fikse wijziging in populariteit meegemaakt, waarbij de verwachtingen in 2016 en 2017 snel veranderden. Dat leidde ertoe dat ze voor de contraire belegger niet langer interessant waren.

Kans in opkomende Europese landen
Op bepaalde gebieden zijn er echter wel degelijk kansen te ontdekken in aandelen die uit de gratie zijn. Zo zijn beleggers erg negatief over opkomende landen in Europa en Rusland, waar stagnerende verwachtingen een grote rol spelen.

Tot slot willen we er voor de volledigheid voor waarschuwen dat beleggingen die impopulair zijn, niet automatisch alleen om die reden een aantrekkelijke kans vormen. Er komt uiteraard meer bij kijken.

Bij het beoordelen van een belegging die contrair gezien interessant lijkt, is een analyse van de fundamentals van het betreffende bedrijf en de waardering nog altijd heel belangrijk. Impopulaire delen van het beleggingsuniversum zijn op zichzelf geen garantie op succes, maar het zijn wel de plekken waar de contraire belegger kan rondneuzen voor kansen.

Concluderend kunnen we stellen dat een contraire visie een goed middel is op weg naar een beleggingsdoel, en geen doel op zichzelf.

Lees ook het eerste deel van dit tweedelige artikel over contrair beleggen:

 

Lees meer:

Tegen de stroom in

Correctie een bloedbad? De langetermijnbelegger weet wel beter

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten