De Europe Core Pick List voor mei verwelkomt 6 nieuwe aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de 6 aandelen die ze vervangen.
De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.
Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 106% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder 102% was. Koersstijgingen over april hebben de ratio doen toenemen.
Ook uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel duurder is geworden, met een gemiddelde stijging van 495 basispunten. De voorafgaande maand was er nog sprake van een daling met 380 basispunten.
Hoewel de markt als geheel duurder werd, kende de sector defensieve consumentengoederen vooral koersdalingen, waardoor die nu de goedkoopste sector is geworden, gevolgd door gezondheidszorge en industrie.
Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.
De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.
Afvallers
De afvallers voor deze maand zijn Bayerische Motoren Werke (BMW) (cyclische consumentengoederen), British American Tobacco (defensieve consumentengoederen), Swedbank (financials), Shire (gezondheidszorg), Siemens (industrie) en SAP (technologie).
Shire valt af omdat de koers van dit aandeel in de afgelopen maand met 6,3% steeg. Dat was te danken aan nieuws over de onderhandelingen tussen Shire en Takada: beleggers hebben er vertrouwen in dat de twee tot een deal zullen komen. Die aanname zit ook in de Fair Value calculatie die Morningstar-analist Karen Andersen heeft gemaakt.
Swedbank verdwijnt van de lijst omdat Morningstar-analist Derya Guzel haar Fair Value calculatie voor dit Narrow Moat rated aandeel lichtjes heeft verlaagd. Zij denkt dat de toegenomen kosten voor de lopende reorganisatie binnen de bank ten koste zullen gaan van de winst op korte termijn, en de Fair Value is in overeenstemming daarmee aangepast. Ook na die aanpassing noteert het aandeel Swedbank nog tegen een korting, maar de Fair Value verlaging in combinatie met koersdalingen bij concurrenten op de lijst, zorgen ervoor dat er andere bedrijven in deze sector aantrekkelijker zijn geworden.
Nieuwkomers
De nieuwkomers op de lijst zijn Luxottica (cyclische consumentengoederen), Anheuser-Busch InBev (defensieve consumentengoederen), Credit Suisse Group (financials), Sanofi (gezondheidszorg), Sodexo (industrie) en Infineon Technologies (technologie).
Uit dit rijtje zijn Anheuser-Busch InBev en Sanofi veruit de goedkoopste namen met ieder een korting van meer dan 15% ten opzichte van hun beider Fair Values. We lichten beide nader toe:
Anheuser-Busch InBev is 's werelds grootste bierbrouwer en heeft een Wide Moat rating. De portfolio van de brouwer telt vijf van de tien grootste bieren gemeten naar wereldwijde omzet, en 18 merken die een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar hebben. Het aandeel komt op de Europe Core Pick List omdat de koers de afgelopen maanden nogal is gedaald, terwijl de Fair Value calculatie van Morningstar-analist Philip Gorham stabiel blijft.
Binnen de sector defensieve consumentengoederen heeft AB InBev volgens de analist een van de 'widest moats'. Ook ishet een van de effciëntst werkende bedrijven door schaalgrootte en zijn dominante marktposities in Latijns-Amerika en Afrika. De overname van SABMiller eind 2016 heeft daar in belangrijke mate aan bijgedragen. De overnamestrategie is gestoeld op merken met een veelbelovend groeiplatform met mogelijkheden voor bredere distributie en verdere kostenbesparingen door integratie. Het grootste risico rond het bedrijf hangt samen met de eerdere overnames, namelijk de tamelijk hoge schuldpositie.
Farmaciebedrijf Sanofi heeft eveneens een Wide Moat rating dankzij de uitgebreide productenportfolio met geneesmiddelen op het gebied van oncologie, immunologie, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en vaccins. Het belangrijkste middel is Lantus, dat goed is voor zo'n 10% van de groepsomzet. Door de breedte van de portfolio is Sanofi goed gewapend tegen de concurrentie van generieke producenten, die op de markt duiken zodra een patent op een merkgeneesmiddel afloopt en zij een eigen, generieke variant kunnen uitbrengen.
Wat ook helpt is de sterke aanwas van nieuwe medicijnen uit de innovatiepijplijn. Zo blijft de balans tussen medicijnen waarvan het patent afloopt en dus de winstgevendheid daalt door toenemende concurrentie, en hoog-renderende eigen merkmiddelen goed op orde, en daarmee is een hoge kasstroom verzekerd, aldus Morningstar-analist Damien Conover.
Wel is het zaak om de concurrentie van de generieke producten goed in de gaten te houden, want die zal de groei de komende paar jaar enigszins remmen. Dat besef heeft de aandelenkoers wat onder druk gezet, maar daardoor is het juist aantrekkelijker gewaardeerd geworden, en aldus komt het op de lijst.
Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor mei:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer over aandelen:
- Bij NN Group draait alles om schaalvoordelen en kostenbesparingen
- Morningstar verhoogt Fair Value voor Philips na sterke orderinname
- Verbetering bij AkzoNobel komt pas in tweede halfjaar 2018
- Zo staan we ervoor: aandelenmarkt doorgelicht op 5 fundamentele maatstaven