De instroom in beleggingsfondsen in Europa lag in april op ongeveer hetzelfde niveau als in maart. Beleggers zijn nog altijd erg voorzichtig, ondanks de opleving op de aandelenmarkten, blijkt uit de cijfers van Morningstar over de fondsstromen over de maand april.
Bij het samenstellen van het overzicht van de fondsstromen heeft Morningstar voor 2018 een belangrijke verandering aangebracht: voortaan worden niet alleen actieve open-end fondsen geïnventariseerd, maar ook exchange-traded funds. Dat geldt dus vanaf het overzicht over januari en is ook van toepassing op dit overzicht over april.
Kijken we naar het saldo van in- en uitstroom dan boekten de Europese beleggingsfondsen en ETF's samen een netto-instroom van 19,7 miljard euro. Over maart was dat 18,7 miljard en in februari nog 27,1 miljard euro.
Opvallend is dat aandelenfondsen een magere instroom boekten, juist terwijl de aandelenmarkten weer opveerden. Met een netto-instroom van slechts 2,5 miljard euro beleefden aandelenfondsen de zwakste maand sinds oktober 2016. De Europese aandelencategorieën boekten zelfs fikse uitstroom, terwijl wereldwijde en Amerikaanse aandelencategorieën een gezonde vraag kenden.
Obligatiefondsen boekten voor het eerst in drie maanden weer netto-instroom, maar de verschillen tussen de obligatiecategorieën zijn groot. High yield en bedrijfsobligaties kenden per saldo uitstroom, terwijl short-term, diversified, staats- en wereldwijde opkomende- marktenfondsen dat ruim compenseerden met hernieuwde vraag.
Allocatiefondsen hadden het zwaar met een instroom die zakte naar het laagste niveau in maanden. Per saldo kwam er 6,1 miljard euro nieuw geld in, vergeleken met 10,4 miljard euro in maart.
Bekijk in onderstaande tabel de fondsstromen per brede categoriegroep:
(klik op tabel voor vergroting)
Actief versus passief
Nog altijd boeken pasieve fondsen (open-end indexfondsen en ETF's) een hogere groei dan actieve fondsen, maar de groeiniveaus namen voor beide typen af in de voorbije maand.
Bij de passieve fondsen zetten de obligatiefondsen hun groeipad voort. De procentuele groei van passieve obligatiefondsen ligt beduidend hoger dan die van hun actieve tegenvoeters.
De instroom in aandelen-indexfondsen zakte flink in. Dat kwam vooral door aandelen-ETF's die in april 1,3 miljard euro uitstroom boekten, zodat het passieve aandelensegment per saldo slechts 740 miljoen euro instroom kenden.
De markt voor grondstoffen wordt momenteel gedomineerd door ETF's die nu al 75% van deze markt uitmaken. De grootste vraag was er naar Europese fondsen in edelmetalen en breed samengestelde mandjes.
Bekijk in onderstaande tabel de onderverdeling van de fondsstromen tussen actief en passief:
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom op fondscategorie-niveau
Bij de categorieën met de hoogste instroom gaat de verzamelcategorie 'Other Bond' aan kop. De reden daarvoor is van technische aard: per eind maart zijn twee fondsen samengevoegd tot Deka-OptiRent 3yr. De uitstroom uit de oude entiteiten van 1,9 miljard euro is verantwoord in het flows overzicht van maart, maar het resultaat van het samengaan in het nieuwe fonds, bijna 2 miljard euro, staat in de data over april genoteerd als instroom.
Onder beleggers lijkt toch een optimisme te heersen over de wereldwijde economische groei en de gunstige macro-economische data die tot ons komen. Dat voedde de instroom in internationale large-cap aandelenfondsen, zowel actief als passief.
Diezelfde drijfveren zijn ook verantwoordelijk voor de instroom in US large-cap fondsen. Ook hier waren passieve mogelijkheden het meest in trek, getuige de 600 miljoen euro aan instroom in Vanguard S&P 500 ETF. Actieve fondsen in US large-caps haalden samen 715 miljoen euro op.
Beleggers waren ook positief over wereldwijde opkomende-markten fondsen. In het bijzonder twee passieve producten springen eruit: iShares Core MSCI EM IMI ETF en iShares Emerging Markets Index haalden respectievelijk 473 miljoen en 223 miljoen euro op. Beleggers prefereren dus passieve oplossingen en dat contrasteert met het beeld van de eerste twee maanden van dit jaar.
Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorieën die uistroom kennen, laten die zien in zowel actieve als passieve fondsen. Dat geeft aan dat de stromen het gevolg zijn van asset-allocatie beslissingen van beleggers: switchen van de ene categorie naar de andere. Beeg rden zich af van Europese aandelen, regionale opkomende-marktenfondsen, high yield en bedrijfsobligaties.
Boven aan de lijst prijkt de categorie Japanse aandelenfondsen die al voor de tweede maand op rij te kampen heeft met uitstroom. Dat is sinds februari 2016 niet meer gebeurd. Binnen de categorie werd iShares Japan Equity Index bijzonder hard getroffen met een uitstroom van 559 miljoen euro.
Sommige categorieën werden omlaaggetrokken door de uitstroom bij slechts één of enkele fondsen. Dat was het geval bij Asia-Pacific, waar Stewart Investors Asia Pacific Leaders (dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft) in zijn eentje goed was voor 1,7 miljard euro aan netto-uitstroom.
Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom per fondshuis
Natixis boekte de hoogste instroom in het actieve segment, met name dankzij sterke verkoop van de Britse dochter H20 Asset Management, die gespecialiseerd is in Alternatives en 1,5 miljard euro ophaalde. Begin mei heeft H20 Asset Management de soft close van twee fondsen aangekondigd wegens de hoge instroom.
Ook BlueBay profiteerde van sterke vraag naar alternatives. UBS deed het goed met zowel actieve als passieve fondsen: actieve obligatiefondsen en aan de passieve kant deed UBS ETF MSCI United Kingdom het goed.
Bij de aanbieders van passieve producten valt op dat iShares voor de tweede maand op rij ontbreekt in de top-5 met hoogste instroom. Vanguard gaat aan kop met 1,69 miljard euro instroom. Daarvan ging ruim 1 miljard euro naar aandelenproducten, vooral US large cap gemengd fondsen.
Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom per fondshuis
First State voert de lijst aan van fondshuizen met de meeste uitstroom. Aandelenfondsen Azië waren daar de grootste boosdoener met 1,6 miljard euro uitstroom.
Janus Henderson had het opnieuw zwaar. Sinds begin dit jaar is het Brits-Amerikaanse fondsaanbieder per saldo al 3 miljard euro kwijtgeraakt door uitstroom uit zijn actieve aanbod. Zowel de aandelen- als de obligatieproducten moesten terrein prijsgeven met respectievelijk 395 miljoen en 349 miljoen euro uitstroom.
Aan de passieve kant has iShares te lijden onder onttrekking uit 15 Eurozone producten, waaronder 535 miljoen euro uit de iShares Euro Stoxx 50, waarmee dit fonds in drie maanden tijd 1,44 miljard euro is kwijtgeraakt.
BlackRock zag 1,35 miljard euro wegstromen uit met name zijn UK large cap producten. Morningsatr maakt in zijn methodologie onderscheid tussen de merknamen iShares en BlackRock.
Bekijk hier de uitstroom in actief en passief per fondshuis:
(klik op tabel voor vergroting)
Grootste fondsen
Het grootste actieve fonds per eind februari blijft onveranderd Pimco GIS Income, ondanks drie maanden op rij van netto-uitstroom. Wel nam de mate van uitstroom af: 209 miljoen over april na 548 miljoen in maart en 611 miljoen in februari.
M&G Optimal Income Fund, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, beleefde zijn 17e maand op rij van instroom, al lag die wel lager dan in eerdere maanden.
Bekijk hier de lijst met de 5 grootste actieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind april 2018:
(klik op tabel voor vergroting)
Bij de passieve fondsen blijft iShares Core S&P 500 ETF de grootste, wederom op de hielen gezeten door Vanguard S&P 500 ETF, dat over april een fors hogere instroom kenden dan zijn concurrent, maar niet voldoende om de koppositie over te nemen. Beide ETF's hebben een Morningstar Analyst Rating van Gold. Dit zijn de 5 grootste passieve Europese beleggingsfondsen:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer:
- Fund flows maart: instroom zakt verder terug
- Fund flows februari: instroom zakt in door plotselinge risico-aversie