Europa te prefereren boven VS: deze drie actieve fondsen benutten die kans

Europese aandelen zijn de afgelopen jaren duidelijk achtergebleven bij Amerikaanse. Juist daardoor lijken ze nu weer aantrekkelijk. Morningstar onderzoekt waar de kansen liggen en geeft drie voorbeelden van actieve beleggingsfondsen die de Europese groeikansen het best weten te benutten.

Robert van den Oever 04 juli, 2018 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Europa heeft beleggers en de financiële markten nogal wat kopzorgen gebracht in de voorbije jaren: politiek gekrakeel, verkiezingen in diverse landen, een bankensector die in de knel raakte, er waren uitdagingen te over. Het ging zelfs zo ver dat werd gevreesd voor het uiteenvallen van de Europese Unie.

Om te kunnen beoordelen hoe het nu werkelijk zit, is het goed een tijdlijn van gebeurtenissen te leggen over de grafiek van de rendementen van Europese aandelen. Dan worden de uitdagingen waar Europa voor staat snel duidelijk. Europese aandelen zijn sinds 2015 maar liefst 30% achtergebleven bij wereldwijde aandelen en zelfs bijna 65% sinds het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008. 

European equity timeline Natalia June 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

Bekijken we de situatie vandaag de dag, dan lijken Europese aandelen weer aantrekkelijk door een combinatie van lage prijzen, sterke groei van bedrijfswinsten en enkele van de beste economische omstandigheden in een decennium. De winstgroei in Europa bedraagt momenteel 18,7% per jaar (gemeten per eind maart 2018), en dat is veel beter dan de gemiddelde jaarlijkse daling van 3,4% in het voorgaande decennium. Zelfs de dividenden stijgen in een sneller tempo, met een groei van het dividend per aandeel met 3,9%.

Fundamentals veranderen
Het fundamentele landschap is dus aan het veranderen. Toch profiteren niet alle sectoren en landen daarvan. Dan komt actief beleggn om de hoek kijken als een interessante mogelijkheid. Hoewel het een ontwikkelde markt is die goed gevolgd wordt, waardoor die aantoonbaar efficiënter geprijsd wordt, is het werleddeel Europa nog steeds erg gefragmenteerd.

Zo daalden de Europese telecommunicatiebedrijven de afgelopen drie jaar tot eind maart met 11,7%, terwijl de Franse aandelen met 22,1% zijn gestegen. Vandaar dat de spreiding tussen sectoren en landen belangrijke hefbomen zijn voor actieve managers om hun rendement te maximaliseren en/of risico's te minimaliseren. Hetzelfde geldt voor de grootte, waarbij small-caps aanzienlijk beter hebben gepresteerd dan hun large-cap equivalenten.

Versnipperd beeld
Dit versnipperde beeld maakt het er voor beleggers niet makkelijker op. Zij moeten voor de lange termijn - de periode die de meeste beleggers belangrijk vinden - bepalen of ze een brede, marktkapitalisatie-gewogen blootstelling aan de markt willen, of dat ze individuele kansen binnen het Europese landschap willen selecteren.

Voor dat laatste biedt Morningstar Investment Management een nuttige leidraad in de vorm van zogeheten 'waarderings-gerelateerde rendementsverwachtingen'. Die vertellen ons hoeveel we naar verwachting kunnen verdienen met onderliggende kansen in de veronderstelling dat de prijzen binnen een periode van tien jaar terugkeren naar hun fundamentele gemiddelde.

Hier liggen de kansen
Recente analyse van Morningstar Investment Management laat zien dat de de grootste kansen liggen bij bijvoorbeeld Europese telecommunicatie en Italiaanse aandelen, die nu uit de gratie zijn en in de schaduw staan van momenteel populairdere segmenten zoals Duitse en Franse aandelen, en ook Amerikaanse energie- en financials aandelen.

De rendementsverwachting voor Europese telecommunicatie-aandelen ligt rond 5,6%, tegenover slechts 3% voor Europese aandelen in brede zin. Dat is beduidend hoger dan voor de Amerikaanse equivalenten, hoewel Amerikaanse gezondheidszorg-aandelen aantrekkelijk ogen met een verwacht rendement van 3%.

Ook het Verenigd Koninkrijk is een van de favoriete markten. De rendementsverwachting  voor aandelen in de FTSE 100 ligt rond de 4,6% per jaar, tegenover slechts 3% voor Europese aandelen in brede zin.

Verder kan ook opkomend Europa aantrekkingskracht hebben, aangezien het naar verwachting 4,5% rendement per jaar kan opleveren en vaak door beleggers wordt genegeerd.

MIM GIS May 2018 Europe vs US exhibit 2

(klik op grafiek voor vergroting)

Kansen ten volle benutten
Om dergelijke kansen ten volle te benutten, is het belangrijk om een fonds met hoge overtuiging te kiezen dat een benchmark-agnostische aanpak hanteert. De sleutelfactor is om niet bang te zijn om een specifieke positie in een land- of een sectorfonds in te nemen, zeker als er duidelijke verschillen in waarderingen zichtbaar zijn.

Zo'n fonds is Brandes European Value Fund. Dit Silver-rated fonds volgt zijn eigen weg, zonder zich iets aan te trekken van een benchmark. Het zit vaak vol met impopulaire aandelen en heeft een grotere blootstelling aan small- en mid-caps dan de meeste concurrenten. Sectorwegingen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de kansen die de markt biedt. Momenteel zijn energie- en consumentenaandelen overwogen.

Het fonds waagt zich ook naar Oost-Europa en Rusland, historisch gezien tot 10% van de portefeuille. Het fonds kent daardoor hoge risico's en het jaar 2017 was een pijnlijke illustratie daarvan. Maar over het algemeen heeft dit doorgewinterde vijfkoppige beleggingsteam door de jaren heen goed werk afgeleverd bij het navigeren door ups en downs.

Drie voorbeelden
Veel goedkope beursgenoteerde fondsen die landindexen volgen, benutten de kansen die er zijn lang niet zo volledig als actieve managers dat doen. Echt actieve managers bouwen diepgaande expertise op over specifieke landen of sectoren, waardoor ze op zoek kunnen gaan naar juweeltjes die niet op de radar van blue-chip-gerichte fondsen verschijnen. Hieronder lichten we drie actieve fondsen in Europese aandelen toe:

Fidelity European Dynamic Growth
Het fonds Fidelity European Dynamic Growth is een sterke en onderscheidende optie voor Europese large-caps. Fondsbeheerder Fabio Riccelli kreeg de leiding over het fonds in november 2008. Zijn consistente uitvoering van het beleggingsproces dat is gericht op groei en weinig beperkingen kent, plus Fidelity's onderzoekscapaciteit zijn de sleutel tot het succes van het fonds dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft.

Jupiter European Growth Fund
Alexander Darwall beheert Jupiter European Growth Fund sinds april 2007. Het fonds kent weinig beperkingen zodat Darwall in staat is om de beste kansen in Europese aandelen te vinden. Darwall heeft zijn eindbeleggers uitstekende rendementen geleverd, zonder buitengewone risico's te nemen. Het fonds heeft de hoogste Morningstar Analyst Rating: Gold. Vooral daarom hebben we dit fonds onlangs uitgebreid besproken als Fonds van de Week.

M&G Pan European Select Fund
John William Olsen nam M&G Pan European Select Fund over in juli 2014, nadat hij eerder dat jaar overkwam van Danske Capital. Hij bouwde daar sterke track records op in wereldwijde en Europese strategieën. Onze overtuiging ten aanzien van het robuuste beleggingsproces en het gedetailleerde onderzoek door het team is gegroeid. Daarom hebben we de Morningstar Analyst Rating van het fonds in februari 2018 verhoogd van Bronze naar Silver.

 

Lees meer:

- Jeremy Grantham (GMO): meltdown Amerikaanse aandelen of niet?

- De grote rol van technologie-aandelen in US large-cap groeifondsen

- Ultimate Stock Pickers richten zich op blue-chips

- Aandelen met meer Morningstar-sterren doen het beter

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten