ETF flows juni: toenemende volatiliteit en uitstroom

Beleggers in Exchange Traded Funds (ETF's) waren ook in de maand juni niet erg happig op risico. De ontwikkeling van risico-aversie en toenemende volatiliteit begon in februari van dit jaar en blijft van kracht, zeker met aandelenbeurzen die in juni pas op de plaats maakten of zelfs daalden. Dat leidde tot 1,6 miljard euro aan netto-uitstroom uit aandelen-ETF's in juni.

Ali Masarwah 16 juli, 2018 | 11:44
Facebook Twitter LinkedIn

Maar niet alle aandelencategeorieën werden als risicovol bestempeld door beleggers. Terwijl Europese en Japanse categorieën en ook opkomende markten uit de gratie waren, bleek er juist grote vraag te zijn naar ETF's in Amerikaanse aandelen, met name ETF-producten die de S&P 500 volgen. Ook producten die groei-aandelen volgen, zoals Nasdaq-ETF's, deden het goed. Opvallend was ook de sterke prestatie van producten in Zwitserse blue chip-aandelen.

Obligatie-ETF's boekten na een zwakke meimaand weer netto-instroom van iets minder dan een miljard euro. ETF's in euro en US dollar staatsobligaties waren gewild. Wat corporate bond ETF's betreft lag de nadruk op obligaties met een kortere looptijd.

Bij grondstoffen was een gemengd beeld zichtbaar. Producten in energie en gediversifieerde grondstoffen waren in trek, terwijl edelmetalen-ETF's duidelijke uitstroom lieten zien. Dat mag geen verrassing zijn in het licht van de dalende goudprijs. Wel werden de verliezen van Europese goudbeleggers gedempt door de aantrekkende dollar.

Broad cat june

(klik op tabel voor vergroting)

Fondscategorieën
Bekijken we de fondscategorieën verder in detail, dan is daar een wisselend beeld te zien. US large-cap gemengd en producten die de MSCI World Index volgen waren in trek met instroom van respectievelijk 1,6 miljard euro en 700 miljoen euro. De segmenten waarin technologie-aandelen een grote rol spelen, deden het ook goed, zoals blijkt uit de instroom in US Groei ETF's en technologie-sector ETF's.

De defensievere segmenten van de aandelenmarkt, die sterk vertegenwoordigd zijn in Zwitserse large-cap indices, vertoonden ook een positief beeld. De beweging naar defensieve marktsegmenten was een opsteker voor de sector gezondheidszorg. ETF's die zich daar op richten, boekten een netto-instroom van bijna 300 miljoen euro in juni. Daarmee is juni de op twee na beste maand voor dit segment sinds Morningstar ETF flow data is gaan verzamelen in 2007.

In de lijst met hoogste instroom prijken ook de klassieke risk-off staatsobligatie-categorieën in euro's, Britse ponden en dollars.

Aan de uitstroomkant kregen ETF's in Japanse aandelen de hoogste uitstroom ooit in één maand gemeten te verduren: 1,3 miljard euro. Dat is 5,2% van het vermogen dat in mei nog in deze categorie belegd was.

Ook eurozone-ETF's waren uit de gratie. Zij hadden al voor de vierde maand op rij te kampen met uitstroom, zij het op een lager niveau dan in april en mei. Opkomende-markten aandelen ETF's kenden een netto-uitstroom van ruim 1 miljard euro, het hoogste niveau ooit gemeten in deze categorie.

Flows by category june

(klik op tabel voor vergroting)

Aanbieders
Kijken we naar de ETF-aanbieders, dan zien we dat de grootste aanbieders allemaal te kampen hadden met uitstroom. Deutsche Bank-dochter Xtrackers kende de hoogste uitstroom, met name bij Japan en eurozone ETF's.

Bij Source kwam de uistroom op het conto van edelmetalen- en sector-ETF's. Amundi werd geraakt door uistroom uit Europese, Aziatisch en Japanse aandelen-ETF's.

Van de grote aanbieders wisten alleen iShares, UBS en Deka de negatieve trend te doorbreken. iShares profiteerde van vraag naar zijn obligatieproducten, en ook de aandelenkant deed het goed dankzij grote vraag naar zijn S&P 500 ETF.

UBS zette zijn sterke prestatie van dit jaar door dankzij sterke instroom in grondstoffenproducten. Deka profiteerde van vraag naar obligatieproducten.

ETF providers june

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over ETF's:

De verschillen tussen twee multifactor-ETF's in Amerikaanse aandelen

Prijzenoorlog in ETF-land gaat door, maar let op totale kostenplaatje

Grote verschillen tussen categorieën in ETF-stromen over mei

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten