Morningstar liet u onlangs kennismaken met de wereld van industriële automatisering. In een uitgebreid rapport onder de titel Industry 4.0, ofwel Industrial Internet of Things hebben Morningstar-aandelanalisten Denise Molina en Andreea Hotaranu de business van industriële automatisering onder de loep genomen. Die gaat een belangrijke nieuwe fase in, zo kunt u lezen in dit artikel:
En in deze video legt analist Denise Molina het nog eens uit:
In dit tweede artikel gaan we verder in op Industry 4.0. Want de invloed van industrial automation kan heel groot zijn: door verbetering van efficiency en hogere productiviteit kunnen de winsten van bedrijven verassend sterk toenemen. Het effect van efficiencyverbetering komt tot uitdrukking in de zogeheten OEE score. Deze score meet bij een machine of proces de beschikbaarheid, prestaties en kwaliteit. Elk van die drie aspecten wordt gemeten via sensoren en die worden in een formule verwerkt tot één score. Dat ziet er als volgt uit:
(klik op afbeelding voor vergroting)
Veel bedrijfstakken blijken te draaien op processen die lang niet optimaal functioneren. Met de OEE score kan de inefficiëntie worden vastgesteld. Onderstaande grafiek geeft de OEE scores voor vijf takken van industrie met het industriegemiddelde, de best-in-class en het gemiddelde van alle industrieën:
(klik op grafiek voor vergroting)
Door met behulp van automatisering, meer sensoren, meer dataverzameling en betere analyse van het productieproces, kan de OEE score omhoog. Dat heeft en vliegwieleffect op de winst en op het rendement op het geïnvesteerd vermogen (ROCE). In een voorbeeld-casus van een bedrijfsproces calculeren de Morningstar-analisten bij een OEE van 60% een winst van 11.000 euro en een ROCE van 6,8%. Als de OEE stijgt naar 70%, dan neemt in het voorbeeld de winst toe naar 20.000 euro en de ROCE naar 12%. Deze cijfers zijn bedoeld om te laten zien hoe groot het effect van de OEE score is binnen het hele proces.
ABB en Schneider zijn top picks
De conclusie van de Morningstar-analisten is dat Schneider Electric en ABB de te prefereren bedrijven zijn binnen het coverage universum van Morningstar. We gaan hier dieper in op die twee bedrijven.
Schneider en ABB hebben allebei sterke marktposities opgebouwd door een reeks overnames. Daarbij heeft ieder zijn eigen specialisaties ontwikkeld voor bepaalde typen klanten. Doordat ze specialistische kennis van hun klanten bezitten, hebben ze een voorsprong op concurrenten doordat. Overstappen naar een andere leverancier is voor hun klanten dus lastig. Dat is een belangrijke reden voor de Wide Moat rating voor zowel Schneider als ABB.
Specialistische kennis
Door hun sterke marktaandelen en hun specialistische kennis van de werkprocessen van hun klanten zijn Schneider en ABB het best in staat om te profiteren van toekomstige groei. Omdat de procesindustrie nogal conservatief is als het gaat om het opnemen van nieuwe automatiseringstechnologieën, zal de groei een geleidelijk pad kennen.
Dat conservatisme wordt ingegeven door veiligheid en complexiteit: het is lastig om veranderingen aan te brengen in een lopend proces, en de data mogen niet naar buiten het bedrijf lekken. Maar de voordelen van hogere productiviteit door meer efficiency zijn evident, dus de adoptie van de nieuwe technologie zal gaan komen. Verwacht dus geen steile curve kennen zoals bij consumentenproducten, maar een gematigd tempo over de lange termijn.
Schneider
Schneider is een sterke speler geworden op het gebied van industriële automatisering door overnames. Sinds 2010 heeft het 29 overnames gedaan, waaronder die van Aveva in 2017 en dat was een belangrijke stap om kennis van 3D-visualisatie binnen te halen. Industriële automatisering is goed voor een kwart van de groepsomzet van Schneider en dat zal toenemen, zo maakt onderstaande grafiek duidelijk:
(klik op grafiek voor vergroting)
De klanten van Schneider bevinden zich in tal van procesindustrieën. Onderstaande taartdiagram geeft een overzicht van de sectoren waar de klanten van Schneider werkzaam in zijn:
(klik op grafiek voor vergroting)
ABB
ABB heeft een sterke positie in industriële automatisering, en is een van de toonaangevende bouwers van industriële robots. De marktposities zijn zeer sterk en bij ABB is een groter deel van de groepsomzet dan bij Schneider afkomstig van industriële automatisering.
(klik op grafiek voor vergroting)
De belangrijkste klanten van ABB zijn olie- en gasbedrijven en ook marine-gerelateerde bedrijven. Beide groepen maken ieder ongeveer een derde van de omzet uit industriële automatisering uit. Deze industrieën hebben als gezamenlijk kenmerken dat ze volcontinu draaien en dat moeten blijven doen 24 uur per dag, 7 dagen per week. Vaak het om risicovolle omgevingen, zoals een boorplatform, dus de bedrijven zijn zeer terughoudend om over te stappen van leverancier. Dat is een belangrijke reden voor de Wide Moat rating van ABB.
(klik op grafiek voor vergroting)
Schneider en ABB delen dus een aantal sterke punten. Er is één belangrijk verschil tussen beide: Schneider is ondergewaardeerd en ABB niet. Het aandeel Schneider noteert tegen een korting van 11% op de Fair Value die de Morningstar-analisten voor het aandeel berekenen. ABB is fair gewaardeerd.
Lees meer over aandelen:
- Schikking Tesla's Elon Musk met SEC is verstandige zet
- Dit zijn beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers